View Single Post
Eski 13-07-2009, 16:28   #21
Fatihsahin07
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 27-06-2009
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Fatihsahin07 Mesajı Göster
Merhaba Arkadaşlar,

Fotoğrafta görüldüğü gibi bir difenbahya'm var. Bu bitki daha önce 4 daldan oluşuyordu. Altta pet şişe içerisinde olan parçayı ana gövdeden 15 gün kadar önce ayırdım. Sıvı gübreli su içerisinde 15 gündür köklendiriyorum, birkaç yerinden 1-2 mm kök çıkarmaya başladı.

Bu diffenbahya mağaza içinde hiç bakılmıyordu hatta ilk toprağı bıçkı tozu karıştırılmış bir topraktı. % 60 bıçkı tozu vardı diyebilirim. Bir bardak su dökünce yarısı saksı altından çıkıyordu. Fotoğraftaki saksıya aldım, toprağını biraz dökerek yeniden ektim. Yaklaşık 6 haftadır yeni saksısında. Sıvı gübre kullanıyorum.

Sıkıntım ise şu;
Bu diffenbayha'nın yeni çıkan yaprakları büyük çıkmıyor. Fotoğrafta görünen büyük bir yaprak var ve hiçbirisi bu şekilde olmuyor. Acaba bitki 3 gövde ile büyüdüğünden cansız mı kalıyor. Yandaki iki dalı ayırmayı düşünüyorum. Hem 4 diffenbahya'm olur, hemde ana gövde yaprakları büyür diye düşünüyorum. Birde acaba yandaki dalları alınca, bitki yeniden yanlardan patlar mı?

Arkadaşlar ben bu difenbahyanın küçük dallarını gövdeden ayırdım. Biliyorsunuz difenbahyalar gövdeden verdikleri filizlerle de üreyebiliyor. Çiçek daha önce böyle 3 filiz atmış fakat toprak altındaki kısımlarından. Bende toprağını biraz kazıp ana gövdeden ayırdım. Biraz uzaklaştırıp kestiğim yerlerin arasına toprak doldurarak kapattım. Şimdilerde topladı kendini, yeniden yaprak çıkarmaya başladılar, hatta ayırdığım ana gövde çiçek bile açacak. Sadece pet şişedeki henüz toprağa kök atma aşamasında olduğundan yaprak çıkarmıyor. Toprağına 15 gün önce iki çorba kaşığı NPK 12.13.13 gübre attım, 2-3 haftada bir de bitki besini veriyorum. Bugün bir mağazada aynı çiçekten gördüm toprağına baktım, çok gevşek. Ufacık saksıda yeni çıkan taze yaprağı dahi benim çiçeğimden daha büyük. Acaba benim difenbahyanın toprağına bir oprasyon yapıp değiştirsem, bıçkı tozu ve 5-10 cm kesilmiş keten karıştırsam bitkiye birsey olur mu?

Fatihsahin07 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön