Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yolac
Sayın Narince,
Öncelikle verdiğiniz değerli bilgiler ve ilginiz için candan teşekkürler.Efendim benim 3 dönüm bir bahçemde ev,tavuklarım,bodur elmalarım,kirazlarım,hurmalarım,Japon eriklerim,narlarım ve 50m'2(5x10mt)2,5 mt yükseklikte 3 er mt arayla yarım parmak su borusundan çardak gibi birşey yaptırdım)bölgeye de çok sevdiğim sadece kara sofralık üzümler diktirdim(1,5 mt.arayla).Altına da domates,biber,salatalık gibi şeyler ekiyoruz.
Çardak yapmayacaksan neden 3 mt.yükseklikte borular diktin diye sorarsanız.ACEMİLİK.Oldu bir kere.Benim üzümlerin %90 aşılı ve işaret parmak kalınlığında,sizden öğrenmek isdediğim;ana gövdeden muhtelif kollar çıkmıış,ilk defa bu sene her kolda bol bol salkımlar var.İnternette gördüğüme göre omcaları(tam olarak neresidir anlayamadım ya)koparıp atmak lazımmış.Bir de asma uyuzu,aynısı ceviz ağaçlarımdan birinde de görüldüğü için buradaki ilaçcı Koruma Tarımın DDVD(hatırımda kaldığı kadarıyla,yanlış yazmışta olabilirim)verdi,1lt suya 2cc katıp pulvarize edip sıktım 1 kez.Sıvı veya toz kükürt de olabilirmiş ama bunu daha pratik diye önermişlerdi.
Doğru mu yaptım.
Acaba Kocaeli deki bu asmalarımı ne zaman nasıl budamamı önerirsiniz.
|
sayın yolac,
aslında çardak sistemini tesis etmişsiniz. boruları yukarıdan birbiriyle irtibatlandırdınız mı bilmiyorum. irtibatlandırdınız ve 50 cm. arayla 3lük galvanize telleri enine ve boyuna çektiyseniz çardağınız hazır demektir. asmaların yaşını yazmamışsınız.asmaları sıra arası 3m ve sıra üzeri 1,5 m. arayla dikmişsiniz.sıra üzeri mesafe dar olmuş. sofralık üzüm yetiştiriciliğinde 3x3 m.yi öneriyoruz. serada bu mesafeyi 3x1,5 a kadar düşürebiliriz. işaret parmağı kalınlığındaki asmalarınızın terbiye şeklini oluşturdunuz mu bilemiyorum. oluşturdunuzsa ilk işiniz tel seviyesinin altındaki tüm sürgün ve yaprakları temizlemelisiniz. hemen peşinden her sürgüne 1 salkım olacak şekilde fazlalık salkımları kesip atmalısınız. bağ uyuzu için ruhsatlı ilaçlar kükürtün farklı formları yani kükürt.başka ilaç kullanmayın uyuzu yokedebilir ama kalıntı sorunu olabilir. ayrıca zirai mücadele için ek bir pratik bilgi: hastalıkları (külleme,mildiyö,ölükol,kurşuni küf
vb) görmeden, zararlıları (salkım güvesi,yaprak bitleri,yaprak pireleri,kırmızı örümcek,bağ uyuzu
vb.) gördükten sonra ilaçlama yapın.son cümlenizi yeni okudum budama için geç kalmışsınız sayın yolaç.budama gözler uyanmadan yani ilkbahardan önce yapılır.şimdi sert budama yapmaktan kaçının. kolay gelsin