View Single Post
Eski 17-06-2009, 22:03   #8
hassoman
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: Ankara
Mesajlar: 1,457
Beyni besleyen mucize besinler!

Herşeyi unutuyorsunuz hatta elinizdeki anahtarları bile! Unutkanlığı önlemek için beyninizi beslemeyi unutmayın...

"Anahtarları nereye koyduğumu bir hatırlasam..Bu konuyu kaç kez okudum hala aklıma girmedi. Acaba bu testleri daha önce çözmüş müydüm?"
Bu tür yakınmalar pek çok rahatsızlığın ön habercisi olabileceği gibi beyin sağlığı için gerekli bazı vitamin ve mineral kayıplarından da kaynaklanabiliyor.

"Böyle sorunlar çok sık yaşanıyorsa öncelikle bir doktora danışmalı ve sağlıklı beslenmeyi ihmal etmemelisiniz" diyen Diyetisyen Berrin Yiğit, beyni doğru beslemenin özellikle sınava girecek öğrenciler açısından daha önemli olduğunu söyledi.

Yiğit, güçlü hafıza ve konsantrasyon için beynin nasıl beslenmesi gerektiğini anlattı, motor faaliyetler için olmazsa olmaz yedi besin grubunu şöyle sıraladı:


Name:  Böğürtlen.jpg
Views: 66049
Size:  66.1 KB

1.BÖĞÜRTLEN FAMİLYASI
Yüksek anti-oksidan içeriklerinden ötürü hücre ölümlerini geciktirebilir. Fareler üzerinde yapılan çalışmalar sonucunda yaban mersininden zengin diyetle beslenen deneklerin hafıza ve motor faaliyetlerinde gelişmeler, yaşa bağlı faktörlerde de koordinasyonlu azalmalar saptanmıştır. Ayrıca bu fitokimyasalların damar sağlığını geliştirdiği, tansiyonu dengelediği de gözlenmiştir. Son olarak iyi bir C vitamini kaynağı da olan böğürtlengiller sağlıklı hücreler için elzem olan E vitaminin de fonksiyonlarına yardımcı olabilmektedir.

Name:  Domates.jpg
Views: 67587
Size:  52.5 KB


2. KOYU YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER VE DOMATES

Ispanak, semizotu, marul, fesleğen gibi yeşilleri sofralarınızdan eksik etmeyin. Neuroscience Labarotuvarının yaptığı en son çalışmaya göre ıspanakta göbek maruldan 3 kat fazla folat bulunmaktadır. Temel Reis’in güç kaynağı olan bu meşhur sebze, domates suyu eşliğinde tüketilirse güçlü hafıza için çok iyi bir kaynak oluşturur.

Name:  Balık.jpg
Views: 65611
Size:  60.2 KB

3. OMEGA 3 KAYNAĞI: SOMON RİNGA, SARDALYA BALIKLARI

Vücudumuzun üretemediği ama belli dengede ihtiyaç duyduğu omega 3 yağlarından zengin, açık sularda yetişmiş bu balıkları haftada 3 kez mutlaka tüketmelisiniz. Omega 3’ün en iyi bitkisel kaynakları arasında koyu yeşil yapraklı sebzeler, yağlı tohumlar ve keten tohumu da sayılmaktadır. Pratik kullanım için keten tohumu ve yağlı tohumları meyve suyu, salatalarınıza ve yoğurda ekleyebilirsiniz.

Name:  üzümsuyu.jpg
Views: 65209
Size:  21.6 KB

4. ÜZÜM SUYU

James Joseph adlı bilim adamı tarafından yapılan bir araştırmada üzüm suyunun belirgin olarak kısa süreli hafıza ve motor becerileri geliştirdiği gözlenmiş. Bu etkiyi dopamin seviyelerindeki artışa bağlayan Joseph, Konkord üzümlerinin diğer meyve ve sebzelere oranla daha fazla antioksidan içerdiğini saptamıştır.

5. TAM TAHILLAR VE KEPEKLİ PİRİNÇ

Sağlık açısından çok önemli olan vitaminler ve magnezyumdan zengin tam tahıllar, B6 vitamini ile homosistein seviyelerini düşürebilmektedir. Sınavlara hazırlanan çocuklar için sağlıklı ve hızlı enerji kaynağı doğal meyve sularının yanında, tam tahıldan yapılan sandviçler güzel mönüler olacaktır.

Name:  kakao.jpg
Views: 64994
Size:  38.4 KB


6. SICAK KAKAO

Cornell Üniversitesi Profesörü Chang Young Lee, 2 yemek kaşığı saf kakao içeriğindeki antioksidanların, kırmızı şaraptan 2 kat, yeşil çaydan 2-3 kat, siyah çaydan ise 4-5 kat daha fazla olduğunu gözlemlemiştir. Kakao içeriğindeki bu maddelerin beyin hücrelerini koruduğunu bildirmiştir.

7. YUMURTA

Zengin içeriği ile sinir sistemi ve hafıza gücüne etkili kaliteli proteindir.

17 Haziran 2009 Çarşamba 19:57 İnternethaber

hassoman Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön