View Single Post
Eski 13-06-2009, 10:24   #875
Sûz-i Dilârâ
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium Mesajı Göster
Bazen ölüyorum gülmekten, ne kadar yanlış yazmamaya çalışsak ta 1 ister istemez oluyor. Bakınız yukarıda ki 2 mesaj bir arkadaşımız iyi niyetiyle bir diğer arkadaşımızı hatalarını uyarırken bile hata yapabiliyor. (Tencere dibin kara senin ki 3 benden kara)
Deyimi aklıma geliyor.

Ne kadar güzel, güzel olan yanlış yazmak değil, güzel olan bir birimizi 4uyarırken kızmamak alınmamak, hoşgörü herşeyin 5 üstesinden gelecektir.
Sevgili Lilium, bağlaç olan "de, da"nın yazılışı konusunda bildikleriniz yanlış. Bu konuda sayın N.Hel'in de belirttiği gibi en güvenilir kaynağımız Türk Dil Kurumumuz, bilemediğimiz, kafamıza takılan konularda oraya başvurmak en doğrusu.

Yukarıda sizi gülmekten öldüren durum, benim aklıma, "gülme komşuna gelir başına" atasözünü getirdi. (Balıkcı'ya sevgiler.)

Alıntıladığım mesajınızdaki koyu renkle belirttiğim kısımlar da sizin yanlışlarınız.

1. Bağlaç olan "de-da"nın "te-ta" şekli yoktur.
2. Bağlaç olan "ki" ayrı yazılır, haricindeki "ki"ler her zaman birleşik. Örnek cümlede "ki"yi kaldırıp okuduğunuzda anlamda bir bozulma var, bu, buradaki "ki"nin bağlaç olmadığı ve birleşik yazılması gerektiği anlamına gelir.
3. Burada da farklı bir "ki" kullanımı var ve 2 numaradaki uygulamayı buraya da tatbik ettiğimizde bağlaç olmadığını görürüz, dolayısıyla bu da birleşik yazılacak.
4. "Birbirimiz" kelimesi birleşik yazılır.
5. "Şey" kelimesi hiçbir zaman, hiçbir kelimeye birleşik yazılmaz.

Ayrıca cümlenizin sonuna nokta koymadan devamındaki kelimeyi büyük harfle başlatmışsınız. "... kara) Deyimi aklıma geliyor."
Bu da başka bir mesajınızdan alıntıladığım yanlışınız. "Çelişki de kaldım bu gece uyuyamam", buradaki "de" eki bulunma hali bildiren bir ek, bağlaç değil dolayısıyla birleşik yazılması gerekir.

Bunun yanında forumda çok sık rastladığım "birtakım, birçok" gibi kelimelerin ayrı yazılması yanlışı. Bu iki kelime gibi kalıplaşmış kelime gurupları daima birleşik yazılır. Mantık olarak da, "ikitakım, ikiçok" olamayacağı için birtakım, birçok kalıpları birleşik yazılır.

Daha önce de belirttiğim gibi ben de her zaman düzeltmelere açığım. Yukarıda düzelttiklerim, insanların yanlışlarını yüzlerine vurarak onları utandırmak, küçük düşürmek değil, iyi niyetinden emin olduğum dostlarımın benim bildiklerimi de bilmelerini sağlayarak daha iyi olmalarını istememden ileri gelir. Bilgi de sevgi de paylaştıkça çoğalır.

Düzenleyen Sûz-i Dilârâ : 13-06-2009 saat 20:08
Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön