Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Lilium
Lilium candidum'da bu farklı
Lilium candidumlar bunun dışındadır,
Söküm ile dikim arasında dört ay gibi bir süre soğanlar depoda durabilmektedir, bu safhada kökler kurumaktadır.
Lilium candidum kök sistemini yani köklerini her yıl yenilemektedir, sökümünü yaptığımız soğanların köklerini kesiyoruz zaten, soğan yeni sezonuna yeni kökleri ile başlıyor.
Sökümü yapılmasa dahi soğanlar bir sonraki yıla yeni kökleri ile başlıyor.
|
Sn Lilium., L.candidum (mis zambak) konusunda israrcı değilim. Kökler konusunda kafama takılan sorular var. Önce candidumlar depolanırken kurumasını önlemek ve su kaybını en aza indirecek şekilde yani rende talaşı içinde depolanıyor. Bu da bir anlamda kökleri kurumaktan korumak içindir . Diğer lilium türlerinde ise (asiatic ve oriental
vb.) köklerle birlikte nemli torf içinde soğukta 6 aya kadar depolanıyor. Yani kökler korunuyor. Tahminim lilium soğanları dikimden sonra ilk suyu üzerindeki bu kökler ile alıyor ve daha sonraları tekrar yeni kökler veriyor.
Sonuç olarak köklerin korunması gerektiği, ama korunamamış ise bitki yeniden kökler vererek yaşamını devam ettirdiğini düşünüyorum. Eğer kökler kök çürüklüğü nedeniyle çürümüşler ise soğanın yeni çıkardığı kökler de çürürse doğal olarak bitki sararıyor ve dipte soğan da çürüdüğü için ölüyor.