View Single Post
Eski 23-09-2006, 09:00   #15
TigerX
Ağaç Dostu
 
TigerX's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-09-2006
Şehir: Gaziantep
Mesajlar: 188
Aşağıdaki bilgileri internette dolaşırken buldum. Kendim de deneyeceğim için "nedir, ne değildir ?" tam olarak anlamak istiyorum. Görünen o ki çok işe yarayacak.

Bu bitkiden, tamamen eriyen şekeri nasıl yapacağız o konu hakkında henüz birşey bulamadım. Yaprakları kurutup çayın içine veya başka tatlandırmak istediğimiz şeylerin içine attığımız zaman, tortu bırakacağı için hoş bir görüntü olmayacaktır. Bu bitki birçok alanda kullanlıyormuş zaten. Özellikle meyve suları, tatlı ve pastalar ile dondurmada.

Kısmet olursa bu hafta sonu Stevia ile ilk çayımı içmek istiyorum. Bitkim kendisini bayağı bir toparladı. Sonuçları aktarırım...



Stevia (Stevia Rebaudiana)

Güney Amerika’da yetişen, yerli kabilelerinin kullandığı, çalıya benzeyen bir bitkinin yapraklarından elde edilir. 1900’lerin başında İngiliz ve Fransızlar tarafından şekere alternatif olarak incelenmiştir. Geçtiğimiz yüzyılın ortalarından itibaren Japonya’da yetiştirilmeye başlanmıştır.

Turşuların, soya sosunun, meyve sularının, alkolsüz içeceklerin, sakızların, dondurma ve çayın tatlandırılmasında kullanılmaktadır.

Özellikle diabetiklerde güvenle kullanılabilmektedir. Kan şekerini sabit düzeyde tutmayı sağlamaktadır. Hipertansiyon tedavisinde de etkin olduğu ifade edilmektedir. Plak oluşumunu yavaşlattığı ve çürük önleyici özelliği olduğu, hayvan deneyleriyle gösterilmiştir. Histolojik çalışmalarda herhangi bir anomaliye rastlanmadığı bildirilmektedir.

Çocuklarda bilinen bir yan etkisi yoktur. Miktarı ne kadar olursa olsun toksik değildir


Referans: Thomsen M. Stevia rebaudiana. Phytomedicine 2002:

TigerX Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön