View Single Post
Eski 24-03-2009, 14:10   #770
omar
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Giriş Tarihi: 13-08-2007
Gardenyamda toprak değişimi...

Şubat ayında aldığım gardenyamın saksısını yaklaşık 10 gün önce değiştirdim…

Uzun zamandır düşündüğüm bir şekilde; Bauhaus’dan aldığım 10 Lt’lik pres kil saksı kullandım. Kil / Toprak saksıların yapım tekniklerine bağlı olarak değişik oranlarda gözenek içermesinin; toprağın nem dengesinin sağlanmasında ve zamanla oluşan -istenmiyen-tuzlanma/kireçlenmenin saksı dışına atılmasında daha fazla yarar sağlayacağını düşünüyorum.

Kullandığım toprak cinsleri ve oranları:

1- 2 Lt. Anadolu marka organik ürün ve humus katkılı torf
2- 2 Lt. Gardol marka orman gülü/açelya toprağı (Ph:4-5)
3- 4 Lt. Yaprak çürüntüsüyle zengin Kastane toprağı (A.O.Ç)
4- 2 Lt. Elenip, yıkanmış dere kumu. (Deniz kumu boyunda)
5- Çok az miktarda (¼ Lt. kadar) iyi yanmış çiftlik gübresi.

Saksı tabanındaki deliği lavabolarda kullanılan plastik süzgeçle kapatıp, elemeden artan kaba kum taneleri ile iyice örtünceye kadar (yaklaşık 2 cm.) doldurdum, üstüne de toprak karışımını kullandım.

Toprakları 2008/bahar aylarında almıştım. Üreticilerin yeterli oluşum süresini göz önüne aldıklarını düşünsek de, 1 yılda ben bekletiyorum. Buda kullanımda kendini belli ediyor.

Dediğim gibi 10 gündür Gardenyam mutlu görünüyor. Tomurcuk ve yeni sürgünler vermeye devam ediyor. Gardenyada yeni toprak değişimi beni her zaman tedirgin etmiştir. Önceki gardenyalarımı bu nedenle kaybettiğimi düşünüyorum. Geçen süreç, bu kez isteğine uygun davranmış olduğumu gösteriyor

Düzenleyen omar : 31-03-2009 saat 09:30 Neden: Marka ismi
omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön