agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Bitki Dünyası > Evdeki Bitkilerimiz (Salon, balkon, teras)
(https)

Beğeni Düzeni1386Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 24-03-2009, 14:10   #1
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Giriş Tarihi: 13-08-2007
Galeri: 8
Gardenyamda toprak değişimi...

Şubat ayında aldığım gardenyamın saksısını yaklaşık 10 gün önce değiştirdim…

Uzun zamandır düşündüğüm bir şekilde; Bauhaus’dan aldığım 10 Lt’lik pres kil saksı kullandım. Kil / Toprak saksıların yapım tekniklerine bağlı olarak değişik oranlarda gözenek içermesinin; toprağın nem dengesinin sağlanmasında ve zamanla oluşan -istenmiyen-tuzlanma/kireçlenmenin saksı dışına atılmasında daha fazla yarar sağlayacağını düşünüyorum.

Kullandığım toprak cinsleri ve oranları:

1- 2 Lt. Anadolu marka organik ürün ve humus katkılı torf
2- 2 Lt. Gardol marka orman gülü/açelya toprağı (Ph:4-5)
3- 4 Lt. Yaprak çürüntüsüyle zengin Kastane toprağı (A.O.Ç)
4- 2 Lt. Elenip, yıkanmış dere kumu. (Deniz kumu boyunda)
5- Çok az miktarda (¼ Lt. kadar) iyi yanmış çiftlik gübresi.

Saksı tabanındaki deliği lavabolarda kullanılan plastik süzgeçle kapatıp, elemeden artan kaba kum taneleri ile iyice örtünceye kadar (yaklaşık 2 cm.) doldurdum, üstüne de toprak karışımını kullandım.

Toprakları 2008/bahar aylarında almıştım. Üreticilerin yeterli oluşum süresini göz önüne aldıklarını düşünsek de, 1 yılda ben bekletiyorum. Buda kullanımda kendini belli ediyor.

Dediğim gibi 10 gündür Gardenyam mutlu görünüyor. Tomurcuk ve yeni sürgünler vermeye devam ediyor. Gardenyada yeni toprak değişimi beni her zaman tedirgin etmiştir. Önceki gardenyalarımı bu nedenle kaybettiğimi düşünüyorum. Geçen süreç, bu kez isteğine uygun davranmış olduğumu gösteriyor

Düzenleyen omar : 31-03-2009 saat 09:30 Neden: Marka ismi
omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-03-2009, 16:57   #2
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 20-09-2006
Galeri: 1
Sevgili omar,

Saksı harcında bu malzemeleri ve de bu oranlarda kullanman belli bir kaynağa dayanıyor mu, yoksa sen de çeşitli bilgilerle böyle daha iyi olacağını düşünerek mi böyle yaptın?

Ben de bu hafta sonu bir yapı marketten Anadolu marka torf almıştım organik ürün ile humus katkılı; onun da ambalajında ph'sının 5.5 civarında olduğunu hatırlıyorum.

İyi sonuç aldığınıza sevindim; zira son günlerde internette kimi yabancı üniversitelerin gardenya üzerine çalışmalarına ilişkin makalelerini inceliyorum; kökleri saksı değişimine çok hassasmış gardenyaların.

Ben de üç hafta evvel, tenekesi epeyce çürümüş olan gardenyamı bir başka teneke saksıya almıştım. Sonra en fazla 2 saat kadar doğrudan güneş alan yere aldım yeni saksısındaki gardenyamı, 3 haftadır mutlu mesut; yeni sürgünler ve goncalar var bir sürü...

Sizinkinin de neşesinin yerinde olması çok güzel; zaten iç mekan gardenyalarımzın tam canlanma dönemi.

Bu arada sizin yazınızdaki bir bölümü gerçekten de tam olarak anlayamadım; rica etsem o kısmını biraz açıklayabilir misiniz?

"Toprakları 2008/bahar aylarında almıştım. Üreticilerin yeterli oluşum süresini göz önüne aldıklarını düşünsek de, 1 yılda ben bekletiyorum. Buda kullanımda kendini belli ediyor."

"Üreticilerin yeterli oluşum süresi" nedir? Siz 1 yıl ne için bekletiyorsunuz? Kullanımda kendini belli eden tam olarak nedir?

NOT: Halen GARDENYADAN NASIL TOHUM ELDE EDEBİLİRİZ sorusuna cevap bulamadık!

lerdemir Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-05-2009, 09:27   #3
Ağaç Dostu

omar's Avatar

Giriş Tarihi: 13-08-2007
Galeri: 8
13.03.2009 tarihinde gardenyamın toprağını değiştirmiştim.

O günkü resmi:

Name:  gardenya1.jpg
Views: 2388
Size:  49.0 KB

Saksı değişimine gardenyaların hassas olduğunu düşündüğümden tedirgin 60 gün geçirdim. (Gardenyalarımı hep saksı değişiminde kaybetmiştim.)

Ve bugün;

Name:  GARDENYA5.jpg
Views: 3396
Size:  46.6 KB

1 tomurcuk ve 2-3 yaprak kaybı yaşadım. Yaklaşık 20 gündür de balkonda.
Şimdi sabırsızlıkla çiçeklenmesini bekliyorum !.

omar Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 20:44.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025