Konu: Erozyon
View Single Post
Eski 14-08-2006, 11:41   #11
cemada
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 01-04-2005
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AYDIN_ATICI
Bitki Örtüsünün Toprak aşınmasını durdurması kocaman bir yanılgıdır: Bitkiler olsa olsa bu aşınma sürecini yavaşlatabilir. Ama asla durduramaz.

Ne karboniferin bugünkü yağmur ormanlarını kıskandıracak dev ve neredeyse bütün kara parçalarına yayılmış olan yoğun bitkileri ne de Jura döneminin dinazorlarını besleyen ormanları erozyonu önleyememiştir.

İsrarla yanlış anlamamamızı belirtmenize, erozyonun farklı bir biçimini dile getireceğinizi söylemenize rağmen ben yine yapacağımı yaptım ve yanlış anladım sayın Atıcı
Yeryüzünün varoluşundan sonra toprağın meydana gelmesi ve başka yerlere taşınmasının bir erozyon olduğunu söylüyorsunuz, doğru.
Toprağın insan yaşamı için ne kadar önemli olduğunu söylüyorsunuz, doğru.
Bitkiler ise bu aşınma sürecini sadece yavaşlatır diyorsunuz ama bitkilerin toprak oluşmasında, hidrosfer, yerçekimi, atmosfer olayları kadar önemli etkileri vardır ve bitkiler toprak oluşması tamamlandıktan sonra yeryüzünü kaplamamışlar, tam tersi, toprak oluşmaya başladıkça yayılım göstermişlerdir. Yani bitkilerin toprağın meydana gelmesiyle doğrudan belirleyici etkileri bulunmaktadır.
Söylemek istediğim, yukarıda alıntıladığım cümlenizde, toprağın oluşmasıyla, toprağın başka yerlere taşınması konusu birbirine karıştırılmış gibi geldi bana.
Yine de, ne yapıp edip herşeyi birbirine karıştırmakta üstüme olmadığını ve burada da yanılıyor olabileceğimi söyleyerek kendim için hafifletici nedenler de bulmalıyım

Alıntı:
Sonuç, Toprak erozyonunun olumsuz etkileri denildiğinde aslında hep insanlar için zararlı olan tarım alanlarının verimsizleşmesi, barajların dolması gibi konuları dile getiriyoruz. Bu dile getirdiklerimiz ise; toprak olmazsa açlıkla, sefaletle daha fazla karşı karşıya geleceğimiz anlamına gelmiyor mu?

Bu cümlenizi gerçekten anlamadım ve yorum getirmedim gördüğünüz gibi

Alıntı:
Bu yazdığım yazıda toprak erozyonunun yararları ve zararlarını karşılaştırmak gibi saçma bir eylemde bulunduğumu düşününler olabilir. Benim amacım toprak erozyonu hakkında değil, hepimizi toprak hakkında düşünmeye zorlamak. Toprakla ilgili sorunlar sadece aşınımla ilgili değil, toprağın nasıl kullanıldığıyla da ilgilidir. Toprak aşınması (hızlandırılmış olanı elbette) neden değil sonuçtur. Ancak toprak aşınmasını hızlandıran nedenlerle birlikte toprak kirlenmesini ve tarım topraklarının amaç dışı kullanımının da göz önünde bulundurulması zorunluluktur.

Toprak erozyonunun faydaları ve zararları konusunda söylediğiniz herşeye katılıyorum. Bu konuda uzman görüşlerinizle çalıştığınızı tahmin ediyorum.
Söylemek istediğim, toprağın ilk andan beri oluşmasıyla ve taşınmasıyla ilgili getirdiklerinizle, toprağın insan eliyle bozulması, kötü tarım teknikleriyle -toprak işleme, münavebenin olmaması, yanlış tarım ürünlerinin yanlış topraklarda yetiştirilmesi, hasat sonrası toprağın çıplak bırakılması, uygun olmayan sulama, tarım ilaçlarının kullanımı ve veya zararlı doslarda kullanılması...- ve daha bir çok şeyle toprağın yağışlar ve rüzgarla başka yerlere taşınmasının aynı konu içinde yer almasının, özellikle benim aklımı karıştırdığıdır.

cemada Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön