View Single Post
Eski 02-01-2009, 11:18   #11
Oğuz Karsan
Ağaç Dostu

Oğuz Karsan's Avatar

Giriş Tarihi: 04-12-2006
Çöplerin evde ayrıştırılması

Merhaba,

Bazı ülkelerde, çok tüketenden çok alındığını, az tüketenin de ödüllendirildiğini duymuştum. Aklımda kaldığı kadar anlatmaya çalışayım.

Özellikle doğayı kirletenlere karşı hiç hoşgörülü değilim. Etrafa yayılmış çöpler ile kırılmış şişeler ve naylonlar için en uygun önleme metodu bence şu; Çöp ayrıştırma evde başlamalı. Diyelim ki belediye üç renk poşet dağıtsın. Kırmızı poşete, doğa için en tehlikeli ve yok olması zor çöpleri koyalım (şişe, teneke kutu ve naylon). Mavi olan torbaya kağıt karton ve benzer çöpleri, Yeşil olan torbaya ise doğada kolayca kaybolabilen yiyecek artıklarını ve kirletmeyen çöpleri ( meyve, sebze kabukları ile doğada kolayca çözülebilen maddeler) koyalım.

Belediye, diyelim ki bize aylık 30 ar her renk torba dağıtsın. Günde bir torbadan daha fazlasına gerek duyanlar, sadece belediyece satılan bu torbaları satın almak zorunda kalsınlar. Başka torbaya konan çöpleri belediye almasa ve ceza yazsa. Böylelikle hem çöplerimiz ayrıştırılmaya evde başlanabilir. Hem de çok çöp üreten çok öder. Az çöp üretenler dolayısıyla doğayı az kirletenler ödüllendirilmiş olur.

Ayrıca, ayda 30 torbadan az kullananlara artan torbalarını, çok torba kullananlara satma imkanı sunulabilir. Böylece az çöp üretenler ödüllendirilmiş olur.

En kızdığım konu ise yol kenarlarına inşaat artığı dökenler. Bana kalsa artıklardan hangi inşaatta kullanılan malzeme olduğunu saptayacak ekipler oluşturulabilir. Bütçeye ek maliyet de getirmezler kesilen cezalar maaşlarını karşılar diye düşünüyorum.

Saygılar.

Oğuz Karsan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön