Bitkisel kimyasallardan POLİFENOLLER
Alt grubu olan FLAVONOİDLER : flavonlar, flavanollar, flavanonlar, katecin, anthocyanin, isoflavolar
Cathecin: Yeşil çay
Anthocyanin: Yaban Mersini, kiraz, mürver meyvesi
İsoflavon: Soya
Flavonol: Elma da yüksek oranda bulunur.
Alt grubu olan KAROTENOİDLER : Beta karoten, Lutein, Likopen, Zeaxzanthin
Beta Karoten: Havuç ve diğer turuncu sebzeler
Lutein: Brokoli. lahana vb. koyu yeşil sebzeler
Likopen: Kırmızı biber, domates
Zeaxzanthin: Mısır ıspanak gibi sarı yeşil sebzelerde yüksek oranda bulunur.
Yiyecek olarak tüketilen bitkilerin sadece vitamin ve mineraller değil, bitkiye rengini tadını ve şeklini veren 25.000 den fazla mikro kimyasallar da taşıdığı biliniyor.Bu kimyasallarla ilgili yapılan araştırmaların büyük bölümü, kalp ve damar hastalıkları ile kanseri önlemekte yardımcı olabildiklerini gösteriyor.
( Doktor Alan C. Logan-Beyin Diyeti ) Alıntıdır.