View Single Post
Eski 16-08-2008, 20:20   #11
Todor
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 30-07-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 6,884
Tohumlarınız çimlenmiyor ise bir kaç sebebi olabilir.

Çok derine veya çok yüzeye ekiyor olabilirsiniz.

Eğer tohumun ekim derinliğini bilmiyorsanız, tohumun 2 katı derinliğe ekebilirsiniz. Mesela fasulyeyi, 1.5 cm derinliğe ekebilirsiniz.Çiçek tohumları çok küçük olduğundan dolayı yüzeye yakın ekilir. Hatta tütün, ipek çiçeği gibi çok küçük tohumlar direk yüzeye ekilir ve bastırılır, üzerleri örtülmez.

Tohum çimlenirken enerjisini, üzerindeki katmanı kenara atmak için kullanmasın diye ince tekstürlü torf kullanırız.

Isı düşük veya yüksektir.

Tohumlar genelde 20-24 C derecede çimlenir. Oda içinde bu sıcaklığı sağlayabilirsiniz.

Rutubet iyi ayarlanmıyordur.
En önemli husus, rutubeti muhafaza etmektir. Sabah akşam azar azar sulayarak bunu sağlayabilirsiniz.

Fazla sulamda tohumların çürümesine yol açar. Ortam ne ıslak ne kuru olacak.

Benim kullandığım yöntem, çimlenme gerçekleşene kadar, çimlenme ortamını naylon ile örtmektir. Bu sene patlıcanlarımı, şeffaf kapaklı buzdolabı saklama kabında çimlemiştim. Tohumlar çimlenince kapağını açarsınız. Tabi çimlendirme ortamınızın hastalık barındırmaması çok önemli.

Tohumlarınız çimlenme özelliğini kaybetmiştir.

Satın aldığınız tohumlar, satan firmaların gerekli saklama koşullarına dikkat etmemesi yüzünden ve yahut da tohumların üretim tarihinin eski olması yüzünden çimlenme özelliklerini yitirmiş olabilirler. Mümkün olduğunca tohumları kendiniz toplayın, güvenilir yerlerden alış veriş yapın.

Bazı tohumlar zor çimlenir.

Tohumların çimlenme süreleri değişiklik gösterebilir. Patlıcan tohumu bir hafta içinde çimlenirken, erguvan tohumu 90 günü bulabilir. Şu an için ben çimlenme süresi 180 gün denilen bir muz türünü çimlendirmeye uğraşıyorum.

Ayrıca bazı tohumlar ön işlem ihtiyacı duyabilir. Örnek olarak ladin tohumu, bir süre soğukta kalmalıdır. Bazıları asit ile muamele ister, bazıları sıcak suda beklemek ister.

Todor Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön