View Single Post
Eski 16-08-2008, 17:21   #8
hexus
Ağaç Dostu
 
hexus's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-07-2008
Şehir: Adana
Mesajlar: 240
pamuk

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi teno07 Mesajı Göster
merhaba
toprakta tohum çimlendirmeyi bir türlü başaramıyorum. Acaba ilkokulda fasulyelere yaptığımız gibi ıslak pamuk içinde çimlendirsek de biraz tutulur büyüklüğe gelince toprağa eksek başarılı olur mu?
Gördüğüm kadarıyla Antalyadansınız. Pamuk bitkisinde en başarılı çimlenme dönemi Antalya ili için Mart - Haziran ayları arası dönemdir. İki çeşit pamuk tohumu kullanabilirsiniz birincisi tohumun dış yüzeyi Lifli olan ikinciside ticari firmalar tarafından üretilmiş Havsız tohumdur buna halk arasında 'çıplak tohum' da denilmektedir. Bu tohumun en büyük avantajı ise pembekurt zararlısına dayanıklı oluşudur.
Bu havlardan kurtulabilirsiniz. Bunun yöntemi ise çok basitdir :

Ekeceğiniz pamuk tohumlarını ticari bir asit ile 3-5 dk karıştırarak muamele eder ve daha sonra su ile yıkarsanız pamuk tohumlarınızın artık havsız olduğunu göreceksiniz. Bu işlem pamuk tohumlarınızın dış yüzeyindeki parazitleri öldürür. Fakat bu işlem pratik olduğu kadar da bir o kadar tehlikelidir çünkü kullanılan asit çok tehlikelidir. Bu işlemi kesinlikle Koruma gözlüğü ve Eldivensiz bir şekilde yapmamalısınız.

Çimlenme oranını yükseltmek için : Ekimini yapacağınız pamuk tohumlarını 8-10 saat kadar suda beklettikten sonra ekmeniz yüksek oranda çimlenme sağlayacaktır.

Kolay Gelsin


Düzenleyen hexus : 16-08-2008 saat 17:23 Neden: bilgi eklentisi
hexus Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön