View Single Post
Eski 14-08-2008, 23:30   #7
Selahattin Yılmaz
Ağaç Dostu
 
Selahattin Yılmaz's Avatar
 
Giriş Tarihi: 16-05-2006
Şehir: Bursa
Mesajlar: 5,284
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi teno07 Mesajı Göster
...coleus ve çin karanfili ekeceğim. coleusu pamuk arasında çimlendirdim de o kadar küçükler ki ben toprağa naklederken parçalanırlar diye bekliyorum. bu yöntemle çimlendirme sağlıklı olur mu?
Çimlendirmede esas bitkiyi sağlıklı gelişebileceği bir ortamda büyütmektir. Eğer bahsettiğiniz gibi çimlenme ve fide döneminden sonra sorun çıkmadan toprağına aktarabilirseniz çimlenmenizde sağlıklı olacaktır. Ancak pamukta çimlendirme oldukça amatör bir tarz ve eğer bu konuya merakınız var ve devamda edecekse daha profesyonel ortamlara geçmelisiniz (Saksı, pet bardak, viyolvs gibi).

Toprakta çimlendirememenizin muhtemel nedenleri şunlar olabilir:

1-Yanlış toprak seçimi, torf deneyiniz.

2-Çok kalın kapak toprağı (tohumun üstüne koyduğunuz toprak) kullanıyor olabilirsiniz veya tohumu çok derine ekiyorsunuzdur. Her zaman tohum üzerindeki kalınlığı kaldırabilir kalınlığa ekilmeli 0,5 cm bilemediniz 1 cm

3-Torf ortamında ekim deneyin

4-Tohum tercihlerinizde o tohumun istediği ekim şartlarını öğrenmek sizin için kolaylık sağlayacaktır yani o tohumu araştırıp çimlenme özelliklerini ve çimlenmedeki püf noktalarını öğrenmeniz en azından körü körüne direkt ekimle size sabırsızlığınızı yenmenizde kolaylık sağlayacaktır.

Selahattin Yılmaz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön