View Single Post
Eski 28-05-2008, 00:50   #123
kuzen38
Ağaç Dostu

kuzen38's Avatar

Giriş Tarihi: 30-10-2007
İstanbulda Mango bakımı

Herkese merhabalar. Aşılı mango fidanı siparişi verdim. Sanırım Cuma günü elimde olur ve sizlere resimlerini gösterebilirim. Sizlere fikir sahibi olmanız icin gelmesini bekledigim fidanın bir örnegini gönderiyorum. Bundan küçük olacak sanırım boyu. Bu arada kendimden ufak çaplı yetiştirmeler yapıyorum çekirdekten ama henüz basarili olamadım.

Tarım.gen.tr sitesinde mango icin söylenen su cümle aslında benim bu konudaki iştahımı kabarttı : "Biraz kurak iklimi seven Mango ağacı yalnız tropik bölgelerde yetişebilen bir bitki değildir. Nitekim kuzey Hindistan'ın subtropiklerinde başarıyla yetiştiği gibi uzun sürmemek şartıyla sıfırın altında bir kaç derecelik soğuklara da dayanabilmektedir"...

Benim asıl amacım meyve vermesede bir mango ağacına sahip olmak. İstanbul çatalcadaki meyve bahceme ekmeyi düsünüyorum. Ancak bölgeniz rüzgarlı olması ve kışların sert gecmesi tereddüt sebebim. Bahcemde kapali alan ve mini bir serada var (klasik üstü naylon kaplı ) .

Şimdilik ilk sorum şu olacak. Acaba mango fidanını büyük (epey büyük) bir saksıya dikip kıslari iceri mi almalıyım, yoksa kuytu bir kösede sansımı mı denemiliyim? Veya masraflı olacagını bilsemde en azından fidan belli bir güce ve boya kavusana kadar onun icin özel bir sera mı hazırlasam? Özel seradan kastım üstü naylon kaplı bir alanda olabilir, veya tamamem mini bir camekan da yapmak olabilir. bu camekanı bahar aylarında açıp kışa dogru yeniden kapatmak gibi düsünebiliriz.

Ayrıca sulama ve bakım ile ilgili birçok bilgi bu forumda ve internette bulunsada bunu biraz daha basite indirgeyip bu konuda bana bilgi vermenizi rica ediyorum.

Saksı konusunda beni epey düsündüren nokta ise Limon gibi disari cikinca sert tepkiler vermesinden korkmam. Gerci sürekli yesil bir bitki olmasından bahsediliyor ama bizlere tamamen yabanci bir agac.

ve son sorum, diyelim mango agaci yasamayı başardı, birgün yolunu şaşırırda bir tane bile olsa meyve verecek olursa bunu hangi mevsimde verir.

biliyorum biraz uzun oldu lütfrn kusura bakmayın, ayrıca umarım dogru yere açmışımdır konuyu. Sevgiler.

Eklenen Resimler

kuzen38 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön