View Single Post
Eski 15-05-2008, 18:12   #9
Sûz-i Dilârâ
Ağaç Dostu

Sûz-i Dilârâ's Avatar

Giriş Tarihi: 11-10-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mahmut Leventoğlu Mesajı Göster
Desenize yörükler çoğalmaya başladı. Aslında böyle bir başlık açmalı. Yörüklerin yaşam tarzları ve göç yolları diye.Ama bütün yörük dostlara üşenmeyip secerelerini araştırmalarını tavsiye ederim. Mesela ben Avşarların Honanlı aşiretinin Hacı Hüseyinler boyundanım.Ama bizlerde göçerlik falan kalmadı. Sadece komşu il veya ilçelerden yaylalarımıza göçerler geliyor onların bir kısmı ilede kız alıp verme boyutunda akrabalıklar ve hısımlıklar devam ediyor.Her yıl Antalya-İsparta ve Konya bölgesinden toplanan yörük boyları ile Dedegöl dağlarında bir şenlik düzenleniyor. Aynı şekilde Fethiye bölgesindede çeşitli şenlik ve etkinlikler düzenleniyor.

Mahmut Bey, aslında ben de sizinki gibi teferruat öğrenmeyi çok istiyordum, bu konuda elimde bulunan tek kaynak rahmetli dedemdi. Zamanında ilgilenmedim, bu merak içime düştüğünde de dedeciğim çoktan vefat etmişti. Yörük olduğumuz bilgisini büyükannemden aldım, ona da zamanında dedem söylemiş. Benim araştırmalarıma göre de K.Maraş'a yerleşen Oğuz boyları Bayat Türkmenleri veya Zûlkadiroğulları (Dulkadiroğulları) Beyliği'nin ve Osmanlı hanedanının da mensup olduğu bilinen Kayılar. Kaynaklarda her iki boyun da ismi geçiyor, yani ben de ya Bayat yörüklerindenim ya da Kayılardan. Köyümüzde Ege veya Batı Akdenizli yörüklerinki gibi bir yörüklük şuuru yok, biz kendimizi kısaca Türk diye tanımlarız Ancak kullandığımız mahallî dil, son derece arı bir Türkçe, kelimelerin kökenleri üzerinde biraz araştırmam olmuştu, Orta Asya'da şimdi de kullanılan pek çok kelime köyümüzde halen çok yaygın bir şekilde kullanılır.

Aşağıya da bizim köyün fotoğraflarını ekledim. Köyümüzün civar tepeleri ve dağları tabir-i caizse tam bir meşe ve ardıç denizidir.

Eklenen Resimler

Sûz-i Dilârâ Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön