View Single Post
Eski 01-04-2008, 13:43   #1234
Ali H. ALI
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi polatuz Mesajı Göster
. Bonsainin neden zaman gerektiren bir uğraş olduğunu açıklamak için çok iyi bir örnek.
Linkteki pdf dosyasını indirip inceleyin.
http://arnoldia.arboretum.harvard.ed...ticles/878.pdf
Polatuz, Bonsai mutlaka zaman icerisinde sekillenen bir ugrastir. Birden bire olmiyacagi gercegi ortadadir. Buna ragmen bonsai yapacaginiz, agaciniz uzerinde yaptiginiz her asamadaki calisma, agaciniz duslediginiz son sekli alana dek(ki bu onlarca yil surebilir) bir bonsai calismadir. O yuzden, bir bonsaiye ulasmak icin agaciniz uzerinde yaptiginiz her calisma degerli ve ornek alinabilecek, ozellikle de yeni basliyanlara ornek olacak bir niteliktedir.
Yapilan yarismalarda ise agac uzerindeki calismalar vurgulanarak gosterildigi icin ogrenmek istiyenlerin aklinda daha kolay kalabilecegini dusunuyorum.

Verdiginiz link ilginc, Tesekkurler. Bir bitki bilimcisi degilim ama deneyimlerim kimi cins bitkilerin, makalede ileri suruldugu gibi bonsai saksisinda yillar gecmesine ragmen yapraklarini kucultmemekte direnenlerle karsilastim Ornegin kanarya adalari sarmasigi defalarca yaprak budamasina ragmen istedigim kucuklukte yaprak yapisina ulasamadim. Mese de ise zaman ayarlamasi yapilmidan budanan yapraklar eski yapraklardan buyuk olarak tekrar gelisiyor.

Dediginiz gibi bu gibi tartismalar daha cok bilgi ve dogru ogrenmemizi sagliyor.
Iyi gunler.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön