![]() |
|
|
|
|
|
#1 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-11-2007
|
Konuyu tartışmak hepimiz için çok öğretici olabiliyor. İnancım odur ki bir bonsai fiziksel olarak doğal ortamında yaşayan hemcinslerinden farklı bir canlıdır. Bonsai eğitiminden geçtiği süre içinde başkalaşır ve sonunda fizyolojik olarak değişim geçirerek, bulunduğu ortama uyumlu biçimde yaşayan bir varlık haline gelir. Bu değişim elbette ki cinsine bağlı olarak belirli bir zaman süreci gerektirir. Hayvanlardan farklı olarak bitki fizyolojisinin modüler bir özelliğe sahip olduğunu anlatan çok ilginç bir yazıyı Harvard Üniversitesi Arboretumu web sitesinde buldum. Bonsainin yapraklarının nasıl orjinal canlıdan çok daha küçük hale geldiğini , bitkilerin modüler yapısıyla açıklayan bu yazıyı tüm bonsai meraklılarının okuması gerektiğini düşünüyorum. Bonsainin neden zaman gerektiren bir uğraş olduğunu açıklamak için çok iyi bir örnek. Linkteki pdf dosyasını indirip inceleyin. http://arnoldia.arboretum.harvard.ed...ticles/878.pdf |
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 22-05-2007
|
Güzel bir makale teşekkürler. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Yapilan yarismalarda ise agac uzerindeki calismalar vurgulanarak gosterildigi icin ogrenmek istiyenlerin aklinda daha kolay kalabilecegini dusunuyorum. Verdiginiz link ilginc, Tesekkurler. Bir bitki bilimcisi degilim ama deneyimlerim kimi cins bitkilerin, makalede ileri suruldugu gibi bonsai saksisinda yillar gecmesine ragmen yapraklarini kucultmemekte direnenlerle karsilastim Ornegin kanarya adalari sarmasigi defalarca yaprak budamasina ragmen istedigim kucuklukte yaprak yapisina ulasamadim. Mese de ise zaman ayarlamasi yapilmidan budanan yapraklar eski yapraklardan buyuk olarak tekrar gelisiyor. Dediginiz gibi bu gibi tartismalar daha cok bilgi ve dogru ogrenmemizi sagliyor. Iyi gunler. |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaç Dostu
|
Sabah hanim, su an bonsaileriniz ile katilma imkanininiz olmayabilir. Yine de dusunce ve goruslerinizle (yukardaki yazinizda oldugu gibi) bizlere katilabilirsiniz. Uzak durmayiniz nasil olsa bir gun bonsai pratigine de basliyacaksiniz ![]() |
|
|
|
![]() |
|
|