http://www.agr.ege.edu.tr/~fitekno/Doc12.htm
İlk olarak buradan ağacın türünü köklenme zamanını ve oranlarını bulup ona göre IBA nın oran ayarlamasını yapmak gerekiyor. .BenimAcer Palmatum'un İBA ile üretimi Nisan-Haziran aylarında yumuşak odundan 0.8’lik toz IBA %100 köklenme oluyormuş.
Tekrar düzeltme gereği duydum
İBA aldığımda yapılan tarif.
0.8(800)lik İBA için 1 gr'a 600ml %96 saf Alkol 600ml su ekleneceği.
http://www.agr.ege.edu.tr/~fitekno/Doc12.htm de
Acer buergeranum,Acer campestre,Acer japonicum ve Acer negundo için Haziran aylarında alınan yumuşak odunun 8000Ppm IBA ile köklendirildiği yazıyor.
IBA hesaplaması : http://www.tartes.com.tr/destek/INDO...RIK%20ASIT.pdf
1000 Ppm IBA nın hazırlanması için 1gr Toz IBA ya 500ml %96 lık saf alkol ile iyice eritildikten sonra 500 ml su katılıyor. 4000 ppm için 4 gr IBA ya 500ml alkol 500ml su katılıyor. Bu hesaplamaya göre 8000ppm için 0,75 gr toz IBA ya yaklaşık 47ml alkol 47ml su katılması gerekiyor.Tabi hesapta yanlışlık yoksa
Bu bilgilerin yanlışlığı durumunda ziraatçi arkadaşların bilgi verilmesini rica