agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2022-2023 Tohum Paylaşım (kataloglar)
(https)




Beğeni Düzeni151Beğeniler
  • 12 Gönderen sernur
  • 17 Gönderen sernur
  • 15 Gönderen sernur
  • 13 Gönderen sernur
  • 20 Gönderen sernur
  • 11 Gönderen sernur
  • 6 Gönderen sernur
  • 19 Gönderen sernur
  • 10 Gönderen sernur
  • 17 Gönderen sernur
  • 11 Gönderen sernur

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 03-11-2022, 14:12   #7
Ağaç Dostu
 
sernur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-11-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 247
Malabar Ispanağı

• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık, Subtropikal iklimlerde çok yıllık
• Tohum Türü: Malabar Ispanağı, Basella rubra
• Tohum çeşit adı: Kırmızı Malabar Ispanağı
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 5. Yıl
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İzmir
• Tohumun kökeni: Güneydoğu Asya
• Tohumun geldiği yer: Ağaçlar net tohum paylaşımı
• Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
• Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
• Hasat yıl ve ayı: 2022 Ekim
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumları 2-3 haftada çimlenen bitkiyi sırığa almakta fayda vardır. Sarmaşık şeklinde büyüyor. Sırığın sağlam olması gerekiyor. Çünkü bitki geliştikçe ağırlaşıyor. Tohumlarını oluşturduğu sülükleri ulaşabildiği her yere sarılıyor. Bu ıspanak baharda ekiliyor. Kışın yetiştirilmiyor. Havaların ısınması ile bitkinin gelişimi hızlanıyor. Sıcaklık 25 dereceyi bulduğunda da hızla büyümeye başlıyor. Toprağı daima nemli tutmalı ve sıcaklıklara bağlı olarak düzenli bir şekilde sulanmalıdır.

Bu sene hiç ekmedim bile. Geçen sene dökülen tohumlar vakti geldiğinde kendiliğinden çimlendiler ve çite sarılarak bir set oluşturdular.

Çiçeklenince çok hoş gözüküyor. Kırmızı filizlerinin rengi ile bariz şekilde yeşilinden ayrılır. Kırmızımsı etli parlak yapraklarının arasında pembemsi çiçekleri ise zamanla siyah renkli tohumlara dönüşür.

Bu Asya bitkisinin kırmızımsı filizleri ve etli sulu yaprakları salatalarda, çorbalarda ve kızartmalarda kullanılabilir. Bamyayı sevmeyenlere etli ve sulu yapraklarından dolayı bu bitkiyi çiğ olarak tüketmemelerini tavsiye ediyorum. Cacığın içerisine salatalık yerine ya da beraber ve gözlemeler için iç malzeme olarak da kullanabilirsiniz. Yalnız makarnanın üzerine mantarlı sos olarak olağanüstü bir lezzet katmaktadır. Aslında çok yıllık bir bitki olan Malabar Ispanağı ülkemizde tek yıllık olarak yetiştirilebilmektedir.

Sarmaşık Ispanak, Tırmanan Ispanak, Sürünen Ispanak, Buffalo Ispanak ve Ceylon Ispanak olarak da bilinen bu bitkiyi bahçenizde ya da balkonunuzda kolayca yetiştirebilirsiniz.

Eklenen Resimler
   
sernur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:54.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025