Konu: Sernur
View Single Post
Eski 03-11-2022, 14:12   #7
sernur
Ağaç Dostu
 
sernur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-11-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 247
Malabar Ispanağı

• Bitki türü: Sebze
• Bitki ömrü: Tek yıllık, Subtropikal iklimlerde çok yıllık
• Tohum Türü: Malabar Ispanağı, Basella rubra
• Tohum çeşit adı: Kırmızı Malabar Ispanağı
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 5. Yıl
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İzmir
• Tohumun kökeni: Güneydoğu Asya
• Tohumun geldiği yer: Ağaçlar net tohum paylaşımı
• Kullanılan gübreler: Organik bazlı bitkisel ve hayvansal gübreler
• Kullanılan ilaçlar: Bu bitki için hiç ilaç kullanmadım.
• Hasat yıl ve ayı: 2022 Ekim
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Etrafında aynı aileden bir bitki olmadığı için hiçbir izolasyon uygulaması yapmadım.
• Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
• Bitki tipi ve gelişim durumu: Tohumları 2-3 haftada çimlenen bitkiyi sırığa almakta fayda vardır. Sarmaşık şeklinde büyüyor. Sırığın sağlam olması gerekiyor. Çünkü bitki geliştikçe ağırlaşıyor. Tohumlarını oluşturduğu sülükleri ulaşabildiği her yere sarılıyor. Bu ıspanak baharda ekiliyor. Kışın yetiştirilmiyor. Havaların ısınması ile bitkinin gelişimi hızlanıyor. Sıcaklık 25 dereceyi bulduğunda da hızla büyümeye başlıyor. Toprağı daima nemli tutmalı ve sıcaklıklara bağlı olarak düzenli bir şekilde sulanmalıdır.

Bu sene hiç ekmedim bile. Geçen sene dökülen tohumlar vakti geldiğinde kendiliğinden çimlendiler ve çite sarılarak bir set oluşturdular.

Çiçeklenince çok hoş gözüküyor. Kırmızı filizlerinin rengi ile bariz şekilde yeşilinden ayrılır. Kırmızımsı etli parlak yapraklarının arasında pembemsi çiçekleri ise zamanla siyah renkli tohumlara dönüşür.

Bu Asya bitkisinin kırmızımsı filizleri ve etli sulu yaprakları salatalarda, çorbalarda ve kızartmalarda kullanılabilir. Bamyayı sevmeyenlere etli ve sulu yapraklarından dolayı bu bitkiyi çiğ olarak tüketmemelerini tavsiye ediyorum. Cacığın içerisine salatalık yerine ya da beraber ve gözlemeler için iç malzeme olarak da kullanabilirsiniz. Yalnız makarnanın üzerine mantarlı sos olarak olağanüstü bir lezzet katmaktadır. Aslında çok yıllık bir bitki olan Malabar Ispanağı ülkemizde tek yıllık olarak yetiştirilebilmektedir.

Sarmaşık Ispanak, Tırmanan Ispanak, Sürünen Ispanak, Buffalo Ispanak ve Ceylon Ispanak olarak da bilinen bu bitkiyi bahçenizde ya da balkonunuzda kolayca yetiştirebilirsiniz.

Eklenen Resimler
   
sernur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön