Sap Kereviz
• Bitki türü:Sebze
• Bitki ömrü: iki yıllık
• Tohum çeşit adı: Sap Kereviz
• Tohum kaç yıldır sizdedir: 6 yıldır
• Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İzmir-Urla
• Tohumu ilk paylaşan: Meyvelitepe
• Kullanılan gübreler :Yanmış hayvan gübresi
• Kullanılan ilaçlar :Kullanılmadı
• Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Gerek olmadı aynı tür bitki yok
• Hasat yıl ve ayı:2022 Temmuz
• Bitki tipi ve gelişim durumu: İlkbaharda tohumdan fide yapılarak dikilir. Köklerden sürekli yapraklı saplar çıkarır. Dış saplar dipten kırılarak alınır, yerine yenileri çıkar. Ertesi sene Haziran civarında tohuma kalkar.
• Meyvelerinin ayırt edici özellikleri:Taze sapları havuç gibi çiğ tüketilebilir. Saplar ince ince doğranarak yemeklere ilave edildiğinde lezzet verir. Doğranıp dondurmaya elverişlidir. Yapraklar kurutulup ufalanarak nane kekik gibi saklanabilir. Yeşil yaprak ve dalları mutfakların vazgeçilmezi her türlü çorbalarda özellikle balık çorbalarında, yemeği, salatası, kurutularak baharat gibi tüketilebilir.Her evde üç dört kök gereklidir.
• Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: İzmir gibi sıcak iklimde yarı gölgeyi seviyor organik maddesi yüksek, geçirgen ve derin topraklı yerlerde iyi gelişim gösterir. Büyük saksılarda rahatça yetiştirilebilir.
• Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Dalların ortalarında açan çiçekler tohuma dönüşüyor eğer geç kesilirse tohumları dökülüp yeni fideler oluşturuyor.İlkbaharda tohumdan fide yapılarak dikilir. Köklerden sürekli yapraklı saplar çıkarır. Dış saplar dipten kırılarak alınır, yerine yenileri çıkar. Ertesi sene Haziran civarında tohuma kalkar.
|