![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
|
Dikenli Çamlıhemşin salatalığı
Bitki türü: Sebze • Bitki ömrü: Tek yıllık • Tohum Türü: Salatalık • Tohum çeşit adı: Köy salatalığı • Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 2 • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova • Tohumun kökeni (size nereden geldi): Evvelsi yıl tohum paylaşım etkinliğinde Sn. Şehirliköylü'den (Artvin Çamlıhemşin'den atalık bir tohum) • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi • Tohumu ilk paylaşan: Sn. Şehirliköylü • Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost • Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Yakında Çengelköy salatalığı vardı ama arada çitleri ağ gibi sararak boylanan Alman fasulyeler ekmiştim. Çengelköy çok daha erken ekilmişti, Çamlıhemşin ona göre çok geç çiçeklendi. • Hasat yıl ve ayı: 2021 sonbahar • Bitki tipi ve gelişim durumu: Kuzey kökenli, gerçekten güneşten çok hoşlanmıyor. Geçen sene yarı gölgede iyi gelişim göstermişti. Bu sene ektiğim yer cepheden tam gün güneş aldığı için ilk bir ay yaşatmakta çok zorlandım. Fidelerin yaprakları gelişip kökleri saklamaya başlayıncaya kadar sabahları panel koydum. Sonrasında gerek kalmadı. Çok kuvvetli gelişip yayıldı. Oldukça geççi bir cins. Verimliliği ise tombul kornişon seviyesinde değil. • Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Bu da benim çok sevdiğim bir cins oldu. Açık renkli, dikenli oldukça irileşebilen ilginç tıknaz meyveler veriyor. Çok gevrek, çok lezzetli. Biz taze tüketiyoruz ama erken toplananlar turşu da yapılabilir. • Yetiştirme özellikleri: 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum 2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok 3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor 4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (bizim buralarda geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli 5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumluk ayrılan salatalık iyice irileşip kahverengimsi hal alınca ve sapı kuruyunca Düzenleyen Şeftali çiçeği : 15-12-2021 saat 21:03 Neden: Fotoğraf ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
|
Çengelköy salatalığı
* Tohum miktarı az olduğundan dolayı tohum talebi 15 kişiyle sınırlanmıştır. Bitki türü: Sebze • Bitki ömrü: Tek yıllık • Tohum Türü: Cucumis sativus • Tohum çeşit adı: Çengelköy salatalık • Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 7 yıldır • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova • Tohumun kökeni (size nereden geldi): Satın almıştım • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi • Tohumu ilk paylaşan: • Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost • Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde de başka salatalık ekilmedi (tohumluk da yakın bahçedeki Çamlıhemşin henüz çiçeklenme den bırakıldı). • Hasat yıl ve ayı: 2021 yaz-sonbahar • Bitki tipi ve gelişim durumu: İyi gelişen, yayılmacı- tırmanıcı gövde. Verim bu yıl orta derecede oldu. Arada gübre verince biraz daha hızlandı. • Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Bu cins de badem salatalık gibi düzgün, parlak koyu yeşil kabuklu, bazıları tombulcana çıkıyor. Zaten bir yerde, bu iki cinsin aslında aynı olduğunu, erken aşamada toplanan Çengelköy salatalığına "Çengelköy bademi" dendiğini okumuştum. • Yetiştirme özellikleri: 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum 2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok 3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor 4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli 5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumluk ayrılan salatalık iyice irileşip kahverengimsi hal alınca ve sapı kuruyunca. Maalesef bunda da resim çekmeyi unutmuşum. Düzenleyen Şeftali çiçeği : 21-11-2021 saat 10:08 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
|
Kokulu köy mısırı
Bitki türü: Sebze • Bitki ömrü: Tek yıllık • Tohum Türü: Zea mays • Tohum çeşit adı: Köy mısırı • Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 1 • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova • Tohumun kökeni (size nereden geldi): Geçen yılki tohum paylaşım etkinliğinde Sn. Portakal Rengi • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi • Tohumu ilk paylaşan: Sn. Obabilgesi • Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost • Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde başka mısır cinsi yoktu ve en yakın bahçedeki diğer mısır cinsi buna göre çok geç ekildi. • Hasat yıl ve ayı: 2021 sonbahar • Bitki tipi ve gelişim durumu: Güzel ve sağlam gelişti, oldukça boylandı. Gelişiminin ikinci aşamasında çoğu mısır cinsimde bitlenme oldu. Hidrojen peroksit çözeltisi kullanarak yıkadım, çoğunda işe yaradı. • Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Çok lezzetli bir mısır, eşimin özellikle favorisi oldu. Sekiz, bazıları on sıralı göz dolduran koyu sarı taneleri var. • Yetiştirme özellikleri: 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum 2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok 3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor 4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli 5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Tohumluk ayrılan salatalık iyice irileşip kahverengimsi hal alınca ve sapı kuruyunca. Paylaşım tohumları sağdaki mısırdan alınacaktır. Düzenleyen Şeftali çiçeği : 02-11-2021 saat 09:51 Neden: Fotoğraf ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
|
Dinozor kavun
Bitki türü: Sebze • Bitki ömrü: Tek yıllık • Tohum Türü: Kavun • Tohum çeşit adı: Dinozor kavun, White Ivory • Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 1 • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova • Tohumun kökeni (size nereden geldi): Geçen yılki tohum paylaşım etkinliğinde Sn. Elif Aydın • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi • Tohumu ilk paylaşan: Sn. Kaktüs • Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost • Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde başka kavun cinsi yoktu. • Hasat yıl ve ayı: 2021 sonbahar • Bitki tipi ve gelişim durumu: Fazla bakım ve itina istemedi, sulamasını düzgün yapınca çok güzel gelişti. Çok verimli olduğu dikkatimi çekti. Her kök en az iki meyve verdi. • Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Meyveler fazla büyümedi, en büyüğü 1 kg civarı oldu (zaten bu cinsin özelliklerinden birisi de meyvelerin fazla irileşmemesi). Bej üstüne yeşil lekeli kabuğunun görüntüsü çok cazip. Beyaz etli, sert dokulu, güzel aromalı bir kavun; beklentilerimi karşıladı. Tadan herkes istisnasız çok beğendi. • Yetiştirme özellikleri: 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum 2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok 3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor 4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli 5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Kavun ve karpuzda sap kuruyana kadar bekleniyormuş. Tüketirken tohumları da ayırdık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
|
Kırkağaç kavunu
Bitki türü: Sebze • Bitki ömrü: Tek yıllık • Tohum Türü: Kavun • Tohum çeşit adı: Kırkağaç kavunu • Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 1 • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova • Tohumun kökeni (size nereden geldi): Geçen yılki tohum paylaşım etkinliğinde sn. pupabaskı'dan • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi • Tohumu ilk paylaşan: Bu kalemle ilgili kaydımı kaybetmişim, özür dilerim • Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost • Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde başka kavun cinsi yoktu. • Hasat yıl ve ayı: 2021 sonbahar • Bitki tipi ve gelişim durumu: Biraz narin gelişmesine rağmen gene de bu seneki bakımsızlığa iyi dayandı. Fazla yer kaplamadı, çok yayılımcı değil. • Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Meyveler fazla irileşmedi (en fazla 1.5-2 kg civarı). Meyve eti diri ve açık yeşil renkte. Kırkağaç kavununun kendine mahsus aroması belirgin. Şeker oranı biraz düşük olsa da favorilerimiz arasında. • Yetiştirme özellikleri: 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum 2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok 3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor 4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli 5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Kavun ve karpuzda sap kuruyana kadar bekleniyormuş. TOhumları tüketirken ayırdık. Düzenleyen Şeftali çiçeği : 06-12-2021 saat 10:05 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
|
Hasanbey kavunu
Bitki türü: Sebze • Bitki ömrü: Tek yıllık • Tohum Türü: Kavun • Tohum çeşit adı: Hasanbey kavunu • Tohum kaç yıldır sizdedir (kaç yıldır bu tohumdan bizzat üretim yapıyorsunuz): 1 • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova • Tohumun kökeni (size nereden geldi): Geçen yılki tohum paylaşım etkinliğinde Sn. Elif Aydın • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: İzolasyona dikkat edildi • Tohumu ilk paylaşan: - • Kullanılan gübreler (bu tohumun yetiştirilmesinde kullanılan): Yanmış çiftlik gübresi, kompost • Kullanılan ilaçlar (bu tohumu yetiştirirken herhangi bir aşamada kullanılan): Kullanılmadı • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Her sebzenin farkı cinslerini farklı bahçelere paylaştırdım. Bu bahçemde başka kavun cinsi yoktu. • Hasat yıl ve ayı: 2021 sonbahar • Bitki tipi ve gelişim durumu: Ektiğim yeri sevmediğinden midir bilmiyorum (biraz kıraç bir bölgeyi ıslah ederek ekmiştim) bu cinsin yayılımı az, meyveleri çok küçük oldu (400-500 gr). Orijinalinin böyle olduğunu sanmıyorum. Daha dikkatli bir bakım ve gübrelemeyle seneye çok daha iyi bir performans göstereceklerine inanıyorum. Kavun ve karpuz konusunda henüz çok acemiyim. • Meyvelerin ayırdedici özellikleri: Meyveler küçük olmakla beraber lezzetliydi. Meyve içi beyaz ve eti çok sert değil. • Yetiştirme özellikleri: 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Ben havalar ısınmaya başlayınca doğrudan viyole ekim yapıyorum 2. Tohumu ekim öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.): yok 3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Bol gübre ve ışık seviyor 4. İklim gereksinimleri: Yaz meyvesi olduğu için, en geç Nisan sonunda (geç ilkbahar donlarından sonra) viyollere ekilmeli 5 .Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Kavun ve karpuzda sap kuruyana kadar bekleniyormuş. Tohumları da tüketirken ayırdık. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#7 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-07-2019
Şehir: Yalova
Mesajlar: 165
|
Kırmızı çekirdekli İreniwaki karpuzu
Bitki türü: Meyve Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Karpuz, Citrullus lanatus Tohum çeşit adı: Kırmızı Tohumlu Ireniwaki (Ireniwaki Red-seeded) Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Yalova Tohumun kökeni: Amerikan yerlileri, Ireniwaki ulusu Tohumun geldiği yer: Massachusets'li yetiştirici James Troudt Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sn. Birnefestoprak Dağıtılacak tohumun saflığı: 2021 yaz başında bu bahçemde yetişen başka karpuz yoktu Kullanılan gübreler: Yanmış çiftlik gübresi ve kompost Kullanılan ilaçlar: - Hasat yıl ve ayı: 2021 Eylül Hasat süresi: Orta erkenci Bitki tipi ve gelişim durumu: Nazsız gelişti, çok ilgilenemedim. Yabani otların arasında, fazla yayılmadı ve fazla ürün de vermedi. Tam gelişen ve tohum aldığım meyve 2 kg civarında oldu. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Uzunca ve düz koyu yeşil kabuklu ve kırmızı et rengine sahip. Sulu, gevrek ve gerçekten lezzetliydi. Deneyen herkes çok beğendi. İnsanı ilk görüşte şaşırtan kiremit rengi çekirdekleri var. Çeşidin hikayesinin önemli olduğunu düşündüğümden Sn. Birnefestoprak'ın ilk paylaşımından olduğu gibi alıntı yapıyorum, çünkü zamanla hepimiz bu nadir türleri kanıksayıp heyecan ve ihtimamızı kaybedebiliyoruz : "Benim tohumlarım, bir Amerikan yerlisi ve bilgesi olan John K. White'ın 1999 yılında Amerikan Ziraat Bakanlığı'na, ölümünden kısa süre önce bağışladığı tohumların devamıdır. Bu çeşidi ararken, Massachusetts'li bir yetiştirici olan James Troudt'a ulaştım. Elindeki tohum stoğunun tahminimce tamamına yakınını, çeşidin genetik çeşitliliğini daha iyi değerlendirebilmek adına, bana gönderdi. Kırmızı tohumlu karpuz çeşitlerine ilk kez, Amerika'nın keşfinden sonra Amerikan Yerlisi Ireniwaki Ulusu'nun yaşadığı topraklara (Yukarı Mississippi Havzası) gelen Fransız kaşiflerinin 17. yüzyıla ait notlarında rastlanıyor. Orta erkenci olup aynı zamanda Kuzey Amerika'nın Ortabatı (Midwest) Bölgesi'ne ait olan böyle atalık karpuz tohumlarına ulaşabilmek artık çok zor. Bu çeşidin, Kuzey Amerika'da ulaşabileceğimiz, bu topraklara ait en eski birkaç karpuz tohumundan biri olduğunu düşünüyorum. Dikkat! Önemli Uyarı Amerikan yerlileri, emanetçiliğini yaptıkları tohumların bioçeşitliliğini en iyi düzeyde korumak adına, tohumların hasadını meyvelerin genelinden yaparak gerçekleştirirler. Yetiştirdiğiniz fide sayısı arttıkça, meyve şekli ve et rengi aynı kalmakla birlikte, hasat anında meyve ve tohum büyüklüklerinin ve et yapısının farklılaştığını göreceksiniz. Meyvelerin hepsi aslında aynı çeşide ait olmasına rağmen bu atalık (burdaki anlamıyla landrace) çeşidin, kendi gen havuzu içinde çok renkli bir bioçeşitlilik sergilediğini çıplak gözle görebiliyoruz. Bu çeşidin emanetçiliğini hakkıyla yapmak istiyorsanız, özetle: 1) Elinizde yeteri kadar tohum olduğunda, yetiştirebileceğiniz en yüksek sayıda fideyi yetiştirmeniz (en az 10-20 fide), 2) Tohum hasadını tek tip meyvelerden değil, çeşit özelliklerini yansıtmak adına, birbirinden farklılık gösteren bütün meyvelerden karışık olarak yapmanız gerekmektedir." Resmi Sn. Halcur'un sayfasından almak zorunda kaldım çünkü yine fotoğraf çekmeyi unutmuşum. Benimki de bunun neredeyse aynısıydı. Düzenleyen Şeftali çiçeği : 05-11-2021 saat 00:54 Neden: Düzeltme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|