![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
|
Alıntı:
Diğer yol elle tozlamak (karpuz) ya da kendi tozlaşan bitkilerde (domates, biber) tohumluğa yetecek sayıda çiçek örtmek. Özellikle biberlerde tozlaşma ev bahçecilerinin tahmin ettiğinden çok daha sıklıkla görülen bir olay. Örneğin sizin geçen sene etkinliğe Boşnak Biberi adıyla gönderdiğiniz çeşit sizlere ömür ![]() Her çeşit için yetiştirdiğiniz kök sayısı da azsa, eğer olduysa, çaprazlanmayı daha net şekilde görürsünüz. Bu konu, yaşadığınız yerdeki tozlayıcı vektör yoğunluğuna (örneğin arıların birim alandaki sayısı) ve diğer çevresel faktörlere de bağlı olarak değişir. Bazı durumlarda da tozlaşma olmaz da çevresel faktörlerden dolayı mutasyon olabilir. Fasulyelerde bile çevresel faktörlerin etkisiyle saflık bozulmasının o çeşide ait bitki popülasyonu içinde %13'e kadar çıktığı biliniyor. Bunun dışında domateslerde patates yapraklı çeşitler modern çeşitlere göre daha eskidir ve stigmaları görünür olduğu için çaprazlanmaya daha müsaittir. Bu konuda alınacak bir başka önlemse her sene yetiştirdiğiniz çeşit sayısını azaltmak. Tek senelerde bir grup çeşidi, çift senelerde başka bir grup çeşidi ekmek. Düzenleyen birnefestoprak : 26-10-2020 saat 15:27 |
|
|
|
|
|
|
#2 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 20-06-2013
|
TCM, unutmadan hemen ekleyeyim Bulgarlarım karışmadı çünkü ekim yerlerine kadar etiketlerini kaybetmedim. Diktiğim yerleri de işaretledim. Ne yazık ki bozuk formlu oldu çoğu. Sadece 1 tanesi sizin söylediğiniz standartları yakalayabildi. Tozlanma olayı konusunda bende çok yabancıyım ve dediklerinize katılıyorum. Elimden geldiğince tohum paylaşmaya çalıştım yetiştirebildiklerimle. En iyilerini seçmeye çalıştım ama örneğin sizin bulgar domateslere benzemiyor dediğiniz ondan alabildiğim en iyiydi. Sizde tozlaşmış olabilir mi acaba? Lezzeti kötü değildi ama bir hafize, su gören, margred değildi. Benim bahsettiğim bu derecelendirme örnek olarak söyledim. Tamamen tutarlı bir alt yapısı olamaz elbette ama lezzetli diye geçilmesini istemiyorum. Kaldı ki kimisi hiç yazmıyor tadı konusunda. Su gibi lezzeti olan domatesi kim yetiştirmek ister ki? ![]() Belki de klasik, eski domates lezzetine en yakından uzağa bir derecelendirme daha mı doğru olur bilemiyorum. Belki de temel amacımız lezzetinden ziyade tohum saflığını korumak, tohumları dağıtabildiğimiz kadar dağıtmak, saf tohumu çok kişiye ulaştırmak olabilir ama benim şuan önemseyebildiğim domates açısından görüntü tutarlılığı ve lezzeti. Elimden geldiğince de ulaştırmaya çalışacağım. Örneğin bu yıl konumda bahsettiğim su gören domates fidesinden farklı bir domates elde ettim. Saflığından emin olamadığım için paylaşmamaya karar verdim. Toplamda 4 fide ekmiştim 2 si klasik olduğu gibi, 2 tanesi melez geldi. Melezler bahçenin yıldızı oldu çünkü inanılmaz lezzetli bir varyete yakaladı. Sanırım onu da kurallar gereği paylaşamıyorum. Bu yıl yoğun olarak onun ekimini yapacağım. 10 üzerinden 10 öyle diyeyim ![]() Bu durumda o 2 tohum farklı iken diğer ikisi neden hiç etkilenmedi? Bir baskınlık durumu mu söz konusu oluyor tozlandığında ya da değerleri ortak mı bölünüyor tam emin değilim. Yine de belirtin be dostlar Lezzetli domates yetiştirmek herkesin hakkı. Mümkünse kahvaltılık olanları belirtirseniz sevinirim. |
|
|
|
|
|
#3 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
|
Alıntı:
Ürünü beğenmeyen kişi tohumu paylaşmaz. Ürün lezzeti kişiden kişiye öylesine değişebilir ki, yorum yapan pişman edilebilir. Bu bağlamda lezzet konusunda yorum yapmamak daha doğru. Yetiştirildiği topraktaki mineral yapı, bakım, sulama, iklim, vb değişkenleri göze alırsak sizin değerlendirmeniz yanlış yönlendirme olabilir. Bu kadar önemsiziz bir yandan. Lezzet için başlık açıp, orada fikir belirtmek daha iyi olur, görüşündeyim. (Domateste olduğu gibi) |
|
|
|
|
|
|
#4 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-07-2017
|
Hibrit Tohumlar
Şimdi Tohum Paylaşım Etkinliği Genel Prensiplerini tekrar dikkatlice okuyunca kendi paylaştığım 2 tohumu kaldırmam gerekiyor zannedersem Hibrid sebze tohumları kapsam dışıdır ve etkinlikte yer almazlar. Bu durumda Cibez (karnabahar ve lahana hibriti) ve Mor Alacalı Marul Yaprak Fesleğen (benim bahçede hibrit yetişti) tohumlarını paylaşımdan kaldırmalıyım diye düşündüm. Kaldırmadan önce yine de sormak istedim. |
|
|
|
|
|
#5 | |
|
agaclar.net
Giriş Tarihi: 22-03-2007
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#6 |
|
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 10-07-2017
|
Cibez, Giritli Türklerin mutfağında körpe filizleri haşlanarak tüketilen hibrit bir bitki ama ben aynı filizler mi çıkacak %100 emin olamadım. Bu sene çokça dikip sonuçlarına bakayım. Paylaşımdan kaldırıyorum, beğeni yapanlardan özür dilerim. |
|
|
|
|
|
#7 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
2-(Mavi yazılı cümleye yönelik) Tozlaşmış tohumların paylaşımı yasak mı? Türün özelliklerini koruma adına tedbirler alınmasını anlarım ama bu günkü domateslerin birçoğu da tozlaşmayla çeşitlenmedi mi? Şöyle bir çözüm mümkün değil mi? Su Görenin adını değiştirip paylaşmak mümkün değil mi? Mesela: Melezgören..? ![]() |
|
|
|
|
|
|
#8 | |
|
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#9 |
|
Ağaç Dostu
|
Geçmiş olsun, Allah bir daha göstermesin. |
|
|
|
|
|
#10 | ||
|
agaclar.net
|
Alıntı:
Alıntı:
Ayrıca bir test kaç para? Rivayetler muhtelif; yani hangi hastaneye gittiğinize göre değişiyor, hastanede beklerken hiç yoktan konoka kapma ihtimalin de çabası... ![]() |
||
|
|
|
|
|
#11 |
|
Ağaç Dostu
|
Sayın TCM, detaylı incelemelerinizden ben çok memnunum. Bence olması gereken öyle ![]() emeğinize sağlık. Sanırım tozlaşan ve tozlaşmayan türler olarak gruplanıyor. |
|
|
|
|
|
#12 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 18-01-2014
|
Üçü de bakımla alakalı olabilir, hatta yetiştirildiği yer ile de ilgili olabilir ancak benim dediklerim belirgin farklılıklar; misal hafize baliçteki iki üç kök tamamen apayrıydı. Bir de @bilenyumun paylaştığı bulgar domatesi benimkilerden tamamen farklı; renk-büyüklük ve şekil açısından. |
|
|
|
|
|
#13 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 11-10-2020
|
Üretime ve üretmeye destek
İçerik olarak çok faydalı olması ve üretmeye, üretene destek olan herkese teşekkürler. Umarım bu vesile ile bizlerde bu etinlikten faydalanırız. |
|
|
|
|
|
#14 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2017
|
3 senedir etkinliğe katılıyorum inşallah bundan sonra da katılmaya devam edeceğim. Herkese paylaşımlarından ötürü şimdiden teşekkürler. 4 senedir de bahçe yapıyoruz. Anneme bir türlü hiçbir PATLICANI beğendiremedim. Market patlıcanları hep daha güzel daha çekirdeksiz oluyor diye onları alıyor. Yok mu elinde çok az çekirdekli olan güzel bir PATLICAN tohumu olan, paylaşmak isteyen ? Gerçektende her sene farklı tohumları ekiyorum hepsi çok çekirdekli.. |
|
|
|
|
|
#15 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-02-2018
|
Alıntı:
http://www.agaclar.net/forum/2020-20...glar/44356.htm |
|
|
|
|
|
|
#16 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 11-05-2009
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#17 | |
|
Ağaç Dostu.
|
Alıntı:
Düzenleyen Zekoş : 12-10-2020 saat 11:24 Neden: Yanlis yazım |
|
|
|
|
|
|
#18 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
|
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#19 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2017
|
Alıntı:
![]() |
|
|
|
|
|
|
#20 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 29-05-2015
|
Alıntı:
Sn Hanifeçeliktaş ın paylaştığı patlıcanı deneyin isterseniz. Eğridere patlıcanına benzeyen ama daha uzun olan bir türmüş. |
|
|
|
|
|
|
#21 | |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 29-11-2020
|
Doğal olanı da bu değil mi?
Alıntı:
|
|
|
|
|
|
|
#22 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 08-07-2015
|
Bu güzel etkinliği düzenleyen herkese teşekkürler. İlk defa bu etkinliği katılıyorum umarım herkese faydalı olması dileği ile.. |
|
|
|
|
|
#23 |
|
Ağaç Dostu
|
Sn. Sezerakk; Patlıcanın çekirdekli olması sulamanın yeterli gelmemesi ile doğru orantılı. Siz yanmış hayvan gübresi ile gübrelediğiniz yere çapasını yapıp toprağı kurur kurumaz bolca sulayın isterseniz. O zaman patlıcanlarınız çekirdekli olmayacaktır. Küçük diye patlıcanları bekletmeyin. Onları kopartınca yerine gelen yeniler daha güzel olacaklardır. |
|
|
|
|
|
#24 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
|
Patlıcandan açılmışken mugla yılanı patlıcanı paylaşmak isteyen olurmu? |
|
|
|
|
|
#25 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 27-05-2007
|
O bizim Eğridere patlicanimiz. Elimde kendime yetecek kadar tohum var kısmet olursa seneye paylaşırım |
|
|
|
|
|
#26 |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
|
Bunu bilmiyordum ben daha önce yetiştirdim ve memnun kaldım ama tohum alamadım diye hatırlıyorum. |
|
|
|
|
|
#27 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 13-05-2017
|
İlk defa bu sene tohum talep edebileceğim. İnşallah seneye de ben paylaşımcı olurum. Herkese hayırlı uğurlu olsun ![]() |
|
|
|
|
|
#28 |
|
agaclar.net
|
7 tane mesajınız kopyala-yapıştır tohum isteme mesajı. Bunlar sayılmaz haberiniz olsun. |
|
|
|
|
|
#29 |
|
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 14-10-2020
|
Bende tohum talebinde bulunabiliyormuyum |
|
|
|
|
|
#30 |
|
agaclar.net
|
Paylaşımcı değlseniz bu yıl için hayır. En geç 30 Eylül'de üye olanlar katılabiliyor. |
|
|
|
![]() |
| Konu Araçları | |
| Mod Seç | |
|
|