![]() |
|
|
|
|
|
#1 | |
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Anadolu köylerinde kimisi binlerce kimisi yüzlerce yıldır yetiştirilerek emanetçiliği yapılan tohumların nasıl bugüne geldiğine baktığımızda her köyde öncülüğü yapılan zirai bitkilerin çeşitlerinin sınırlı sayıda olduğunu görüyoruz. Köylerin yalnız belli birkaç tohumla bilinmesinin nedeninin arkasında büyük bir tevazu ve aslında teknik konular yatıyor. Tevazu çünkü birkaç çeşit hayatı devam ettirmek için yetiyor, ondan fazlasında gözü olmamış köylülerin. Teknik konu çünkü hangi tohumların hangi tohumlarla çaprazlandığı ve tipik özelliklerini kaybettiği köylüler tarafından bilinir. Bu bilgi nesiller boyu aktarılır. Bir de tabii landrace kavramı var. Örneğin nesiller boyu özellikle karışık ekilen kabaklar vardır. Bir mevsimde şekil, renk, et rengi ve kalınlığı bakımından geniş bir skalada çeşitlilik gösterirler. Bu durumlarda dahi gen havuzu, bilinçli şekilde meyve seçimiyle korunmuştur. Bu tohumların tamamının sofra değerinden çok daha önemli olan kültürel değeri var. Tohumun kaybolması bir kültürel erozyon hadisesi ve Türkiye'de buna neden olan köylüler değil Önlem alıp yine de kazaya engel olamamakla göz göre göre ve gözümüzün içine sokarak yapmak arasında dünya kadar fark var.Alıntı:
|
|
|
|
|
![]() |
|
|