Konu: Murat Uysal
View Single Post
Eski 24-12-2019, 18:50   #3
Murat Uysal
Ağaç Dostu
 
Murat Uysal's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
Empürme Fasülye (Safranbolu)

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Fasulye, Phaseolus vulgaris
Tohum Adı: Empürme Fasülye (Safranbolu Yerli Tohum)
Tohum kaç yıldır sizdedir:3. Yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Karabük,Safranbolu
Tohumun kökeni: Türkiye
Tohumun geldiği yer: Köylülerden
Kullanılan gübreler: Kompost, koyun gübresi ve organik sertifikalı/doğal ürünler
Kullanılan ilaçlar: İlaç kullanmadım
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2019
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Herhangi bir izolasyon yöntemi kullanmadım.
Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay
Bitki tipi ve gelişim durumu: Burda paylaştığım tohumun rengi beyaz üzerine barbunya gibi alacalıdır ve Bitkiler sırık karakterde ve verimlidir. Üstten döküm daha fazladır. Fasulyeler ağızda dağılan ve çabuk bitmeyen bir lezzete, meyve şekline ve uzunluğuna sahiptir. Konserve yapımına uygundur. Sera verimi yüksektir.(denenmiştir.)
Çeşidin Hikayesi: Karabük’e has yerel bir tat olan ’Empürme Fasulyesi’ yıllar önce Tandır köyünden başlayıp Mehterler, Ortaca, Kamış, Davutlar, Üçbaş hattı ile Keltepe köylerinde, ayrıca Yeşilköy, Öğlebeli, Kılavuzlar hattında, kısacası il genelinde yetiştiriciliği yoğun olarak yapılan ürünler arasındayken, günümüzde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.Her yıl Temmuz ayından Eylül ayı sonuna kadar yeşil veya kuru olarak üretilen ’Empürme Fasulyesi’, yetiştirildiği köyün adıyla, Tandır Empürmesi, Aktaş Empürmesi gibi isimler altında pazarlanabiliyor. Yine kış tüketiminde kullanılmak üzere konserve veya derin dondurucularda muhafaza etmek için tercih edilen fasulye çeşidi ’Empürme’dir. Empürme fasulyesinin yanında halk dilinde farklı isimler verilen yerel fasulye çeşitleri de sadece birkaç üretici tarafından üretiliyor. BAKKA projesi kapsamında koruma altına alınmıştır.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Murat Uysal : 24-12-2019 saat 20:23
Murat Uysal Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön