![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
Murat Uysal
Etkinlikte paylaşacağım tohumların listesi: 1- Şeker Fasülye (Safranbolu) 2- Empürme Fasülye (Safranbolu) 3- Sardunya Çiçeği 4- Mevlana Bal Kabağı Dikkat! çok önemli: Bu mesajın (ilk mesajın) altındaki "Taleplerime Ekle" linkine tıklaMAYIN... Dikkat! Tohum talep edenler, tohum talep etmeden önce kargo adreslerini LojistikMerkezine gönderdiğinizden emin olunuz. Tohumları gönderme zamanı geldiğinde adresiniz yok ise ya da eksik ise talepleriniz geçersiz sayılır. Yeni sistemin özelliklerinden birisi de tohum talep etme işleminin artık sadece "Taleplerime Ekle" butonuna basılarak yapılacak olmasıdır. ilk mesajda dağıtılacak tüm tohumlar yer almaktadır. Herkes tüm tohumlardan istemeyeceğine göre, tek tek tohumların tanıtıldığı mesajların altında yer alan "Taleplerime Ekle" butonuna tıklayarak istekte bulunmalısınız... Tohum adını yazarak yapılan talepler geçersizdir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
Şeker Fasülye (Safranbolu)
• Bitki türü: Sebze • Bitki ömrü: Tek yıllık • Tohum Türü: Fasulye, Phaseolus vulgaris • Tohum Adı: Şeker Fasülye (Safranbolu Yerli Tohum) • Tohum kaç yıldır sizdedir: 7. Yıl • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Karabük,Safranbolu • Tohumun kökeni: Türkiye • Tohumun geldiği yer: Köylülerden • Kullanılan gübreler: Kompost, koyun gübresi ve organik sertifikalı/doğal ürünler • Kullanılan ilaçlar: İlaç kullanmadım • Hasat yıl ve ayı: Eylül 2019 • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Herhangi bir izolasyon yöntemi kullanmadım. • Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay • Bitki tipi ve gelişim durumu: Burda paylaştığım tohumun rengi beyazdır ve Bitkiler sırık karakterde ve verimlidir. Üstten döküm daha fazladır. Fasulyeler ağızda dağılan ve çabuk bitmeyen bir lezzete, meyve şekline ve uzunluğuna sahiptir. Konserve yapımına uygundur. Sera verimi yüksektir.(denenmiştir.) • Çeşidin Hikayesi: Yıllardır bu bölgede yetiştirilen ve fiyatı oldukça pahalı bir türdür. Konserve, turşu, kurutma, dondurucuya koyma, kuru fasülyesi çok tercih edilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 10-03-2011
Şehir: KARABÜK
Mesajlar: 337
|
Empürme Fasülye (Safranbolu)
• Bitki türü: Sebze • Bitki ömrü: Tek yıllık • Tohum Türü: Fasulye, Phaseolus vulgaris • Tohum Adı: Empürme Fasülye (Safranbolu Yerli Tohum) • Tohum kaç yıldır sizdedir:3. Yıl • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Karabük,Safranbolu • Tohumun kökeni: Türkiye • Tohumun geldiği yer: Köylülerden • Kullanılan gübreler: Kompost, koyun gübresi ve organik sertifikalı/doğal ürünler • Kullanılan ilaçlar: İlaç kullanmadım • Hasat yıl ve ayı: Eylül 2019 • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Herhangi bir izolasyon yöntemi kullanmadım. • Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay • Bitki tipi ve gelişim durumu: Burda paylaştığım tohumun rengi beyaz üzerine barbunya gibi alacalıdır ve Bitkiler sırık karakterde ve verimlidir. Üstten döküm daha fazladır. Fasulyeler ağızda dağılan ve çabuk bitmeyen bir lezzete, meyve şekline ve uzunluğuna sahiptir. Konserve yapımına uygundur. Sera verimi yüksektir.(denenmiştir.) • Çeşidin Hikayesi: Karabük’e has yerel bir tat olan ’Empürme Fasulyesi’ yıllar önce Tandır köyünden başlayıp Mehterler, Ortaca, Kamış, Davutlar, Üçbaş hattı ile Keltepe köylerinde, ayrıca Yeşilköy, Öğlebeli, Kılavuzlar hattında, kısacası il genelinde yetiştiriciliği yoğun olarak yapılan ürünler arasındayken, günümüzde yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kaldı.Her yıl Temmuz ayından Eylül ayı sonuna kadar yeşil veya kuru olarak üretilen ’Empürme Fasulyesi’, yetiştirildiği köyün adıyla, Tandır Empürmesi, Aktaş Empürmesi gibi isimler altında pazarlanabiliyor. Yine kış tüketiminde kullanılmak üzere konserve veya derin dondurucularda muhafaza etmek için tercih edilen fasulye çeşidi ’Empürme’dir. Empürme fasulyesinin yanında halk dilinde farklı isimler verilen yerel fasulye çeşitleri de sadece birkaç üretici tarafından üretiliyor. BAKKA projesi kapsamında koruma altına alınmıştır. Düzenleyen Murat Uysal : 24-12-2019 saat 21:23 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|