![]() |
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 540
|
Atilgan
Etkinlikte paylaşacağım tohumları burda tanıtacağım. 1) Hafize Baliç Pembe Domatesi 2) Alakır Etlisi Domatesi 3) Acı Biber "Pasilla Bajio" 4) Mor Tatlı Biber "Chornyy Kon" (Kara At) 5) Hatay Samandağ Acı Biberi Düzenleyen Atilgan : 25-10-2019 saat 19:59 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 540
|
Hafize Baliç Pembe Domatesi
Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum Tohum çeşit adı: Hafize Baliç Pembe Domatesi Tohum kaç yıldır sizdedir: 5. yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Hacılar, Ankara Tohumun kökeni: Hafize Baliç Tohumun geldiği yer: Sayın Heyyamola Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Sayın Üzüm Dağıtılacak tohumun saflığı: Diğer domateslerle arasında mesafe bırakılarak izolasyon önlemi alındı. Kullanılan gübreler: Yanmış hayvan gübresi. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2018 Ağustos Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay Hasat süresi: Orta Büyüme alışkanlığı: Sırık Yaprak tipi: Normal Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Koyu pembe, iri, hafif dilimli ve gösterişli meyveleri var. Bitki tipi ve gelişim durumu: Oldukça büyüyen verimli bir çeşittir. İple ya da sırıkla desteklenmelidir. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: İnce kabuğu ve yumuşak etli yapısı gereği daha çok taze tüketim için uygun. Meyve lezzeti mükemmel. İlk parti meyveler oldukça iri. İkinci ve devam eden partiler ufak ya da orta irilikte. Çeşidin Hikayesi: Rahmetli Hafize Baliç hanımın çerkezköydeki evinin bahçesinde 50 yılı aşkın bir süredir üretimini gerçekleştirdiği rivayet edilen bir tür. Düzenleyen Atilgan : 11-10-2019 saat 10:01 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 540
|
Alakır Etlisi Domatesi
![]() ![]() ![]() Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Domates, Solanum lycopersicum Tohum çeşit adı: Alakır Etlisi (yerel ismi "köpek hayası") Tohum kaç yıldır sizdedir: 4. yıl Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Hacılar, Ankara Tohumun kökeni: Batı toroslar yayla köyleri Tohumun geldiği yer: Sayın Taşlıbahçe Etkinlikte tohumu ilk dağıtan: Taşlıbahçe Dağıtılacak tohumun saflığı: Diğer domateslerle arasında mesafe bırakılarak izolasyon önlemi alındı. Kullanılan gübreler: Yanmış hayvan gübresi. Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: 2019 Ağustos Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay Hasat süresi: Orta Büyüme alışkanlığı: Sırık Yaprak tipi: Normal Meyve rengi, şekli ve büyüklüğü: Kırmızı, orta büyüklükte genelde oval nadiren orjinal adı "köpek hayası" na yakışır bazı diğer formlarda. Bitki tipi ve gelişim durumu: Tek olumsuzluk ilk iki yıl gözlemlediğim üç çürüğü hastalığı oldu. Toprak yapısındaki gelişmeden olsa gerek son iki yıl hiç raslamadım. Çok verimli bir çeşittir. İple ya da sırıkla desteklenmelidir. Bu yıl nerdeyse her bir çiçek meyveye dönüştü. Ankara ve benzer iklimler için tavsiye ederim. Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: (Sayın Taşlıbahçe den alınmıştır). Çoğunluğu alt kısmı sivrice biten oval formda, İrileşenlerde dilimli yapılar görüldü. Ortalamada 150-250 gr ağırlığında meyveler verdiler. Maksimum 540 gr ağırlığa ulaşan bir meyve oldu ancak böyleleri çok nadir. Gençlikte üst kısımlarda koyu yeşil kırçıllar varken sonrasında tüm meyve kırmızıya dönüyor. Yine de omuzlarda tatlı bir yeşil kalabiliyor; tadı veya olgunluğu etkileyen bir faktör değil. Olgunlaştığında yumuşak etli, kabuğu orta incelikte, lezzetli ve etli bir çeşit. Yumuşak etli yapısından dolayı nakliye için uygun değildir. Yetiştirildiği yörede salçalık olarak kullanılıyorsa da sofralık ve kurutmalık olarak da kullanımı uygundur. Taze tüketim için lezzeti çok yerindedir. Çeşidin Hikayesi: (Sayın Taşlıbahçe den alınmıştır). Zamanında Batı Toroslar'dan alınan tohumlar Fransa'da bir eko köyde yetiştirilmiş, oradan tekrar, alındığı yurda doğru elden ele bir yolculuğa çıkarak nihayetinde geriye dönmüş ve 10 yıldır da eski bölgesinde Birhan-Tuğba çiftinin arazisinde yetiştirilmeye devam etmektedir. Uzun yıllardır bu çeşidi görmeyen bölge ihtiyarları tekrar karşılaştıklarında hatırlamışlar, isminin "köpek hayası" olduğunu söylemişler. Bu isim yedekte dursun, bilinsin diyerek buraya yazdık ancak tercih edenlere de "Alakır Etlisi" alternatifini öneriyoruz. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 540
|
Acı biber "Pasilla Bajio"
![]() Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum Tohum çeşit adı: Pasilla Bajio Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara Tohumun kökeni: Meksika Tohumun geldiği yer: ABD. Ticari tohum Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: Ekim 2019 Yetistirme zorlugu derecesi: Orta Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 20 metrelik bir mesafe koyuldu. Bitki tipi ve gelişim durumu: Bu yıl ilk kez denedim. Çimlenme oranı düşük ve gelişimi başlarda yavaş ama sonra bitki hızlıca gelişiyor ve oldukça verimli oluyor. Ben saksıda iki kök yetiştirdim ve sırıkla desteklemek zorunda kaldım. Olgunlaştığında kahverengini alan çok uzun meyveleri var. Yeşilken tadı vasat ama olgunlaştığında tatlı ve isli hoş bir tadı var. Daha çok baş kısımlarda hissedilen çok hafifte bir acılığı var. Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır) 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum. 2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim. 3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim. 4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 540
|
Mor Tatlı Biber (Kara At)
![]() Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum Tohum çeşit adı: Chornyy Kon Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara, Hacılar Tohumun kökeni: Rusya Tohumun geldiği yer: Ukrayna. Ticari tohum Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: Ekim 2019 Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 20 metrelik bir mesafe koyuldu. Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki fazlaca boylanmıyor. Meyveler ilk oluştuklarında siyaha yakın koyu mor renginde ve ince kabukları ve çıtırlığıyla dolma yapmak için ideal. Olgunlaştıgında kızaran meyvelerin kabuklarıda zamanla kalınlaşıyor. Orta erkenci. Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır) 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum. 2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim. 3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim. 4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır. Düzenleyen Atilgan : 14-10-2019 saat 10:28 |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#6 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 540
|
Hatay Samandağ Acı Biberi
![]() Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum Tohum çeşit adı: Samandağ biberi Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara, Hacılar Tohumun kökeni: Samandağ Tohumun geldiği yer: Sayın Musa Gündoğan Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: Ekim 2019 Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 20 metrelik bir mesafe koyuldu. Bitki tipi ve gelişim durumu: Saksıda yetiştirdiğim için fazlaca büyümemiş olabilirler. Meyveleri uzun, sulu ve etli. Oldukça acı. Verim orta. Bizim beğenerek tükettiğimiz bir ürün oldu. Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır) 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum. 2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim. 3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim. 4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
Konu Araçları | |
Mod Seç | |
|
|