View Single Post
Eski 02-10-2015, 19:10   #5
Taşlıbahçe
Ağaç Dostu
 
Taşlıbahçe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2006
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 710
Alakır Etlisi (Köpek Hayası)

Batı Toroslar’ın sırık tipte yerli bir çeşidi. Etli yapısı dolayısıyla salçalık ve kurutmalık olarak kullanmaya uygun. Taze tüketmeye çok müsait lezzette. Güçlü gelişme gösteren verimli bir çeşit.

Bitki türü:
Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: Alakır Etlisi (yerel ismi "köpek hayası")
Tohum kaç yıldır sizdedir: 2 yıl
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çanakkale, Kazdağları(Güney), rakım:470
Size nereden geldi: Alakır havzasında yaşayan Birhan-Tuba çiftinden
Tohumun kökeni : Batı Toroslar yayla köyleri.
Tohumun Hikayesi:Zamanında Batı Toroslar'dan alınan tohumlar Fransa'da bir eko köyde yetiştirilmiş, oradan tekrar, alındığı yurda doğru elden ele bir yolculuğa çıkarak nihayetinde geriye dönmüş ve 10 yıldır da eski bölgesinde Birhan-Tuğba çiftinin arazisinde yetiştirilmeye devam etmektedir. Uzun yıllardır bu çeşidi görmeyen bölge ihtiyarları tekrar karşılaştıklarında hatırlamışlar, isminin "köpek hayası" olduğunu söylemişler. Bu isim yedekte dursun, bilinsin diyerek buraya yazdık ancak tercih edenlere de "Alakır Etlisi" alternatifini öneriyoruz.
Kullanılan gübreler : Keçi gübresi
Kullanılan ilaçlar: -
Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2015
• Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerle arasında bariyer bitkiler dikildi.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık ve çok verimli bir çeşittir. Oturak yetiştirildiğinde geniş bir alan kaplar.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Çoğunluğu alt kısmı sivrice biten oval formda, İrileşenlerde dilimli yapılar görüldü. Ortalamada 150-250 gr ağırlığında meyveler verdiler. Maksimum 540 gr ağırlığa ulaşan bir meyve oldu ancak böyleleri çok nadir.

Gençlikte üst kısımlarda koyu yeşil kırçıllar varken sonrasında tüm meyve kırmızıya dönüyor. Yine de omuzlarda tatlı bir yeşil kalabiliyor; tadı veya olgunluğu etkileyen bir faktör değil. Olgunlaştığında yumuşak etli, kabuğu orta incelikte, lezzetli ve etli bir çeşit. Yumuşak etli yapısından dolayı nakliye için uygun değildir. Yetiştirildiği yörede salçalık olarak kullanılıyorsa da sofralık ve kurutmalık olarak da kullanımı uygundur. Taze tüketim için lezzeti çok yerindedir.


Yetiştirme özellikleri:

Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Mart ortasında viyollere tohum ekimi, nisan ortasında saksılara şaşırtma, mayıs ortasında da toprağa dikim yapılmış, gelişimleri sağlıklı olmuştur. Organik maddelerce zenginleştirilmiş killi toprakta iyi geliştiler.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.
Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Susuzluğa dirençleri iyi olmakla birlikte yüksek sıcaklıklarda birkaç meyvede güneş yanıklığı gözlendi ve hafif çatlamalar oluştu.
Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: kırmızı renk ve hafif yumuşaklığa ulaşan meyveler tohum almak için uygundur. Ağustos ayı boyunca tohum alınmıştır.



Name:  1.jpg
Views: 2945
Size:  42.3 KB


Name:  2.jpg
Views: 2937
Size:  77.2 KB


Name:  3.jpg
Views: 2822
Size:  37.9 KB


Düzenleyen Taşlıbahçe : 09-10-2015 saat 20:18 Neden: ek bilgi
Taşlıbahçe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön