agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   2018-2019 Tohum Paylaşım Etkinliği (https://www.agaclar.net/forum/2018-2019-tohum-paylasim-etkinligi/)
-   -   2018-2019 Tohum Paylaşım Etkinliği Genel Yazışmalar (https://www.agaclar.net/forum/2018-2019-tohum-paylasim-etkinligi/42493.htm)

emrecey 08-10-2018 01:34

her sene fide veya hibrit tohum dan bahçemi ekiyordum ama artık kendi tohumlarımı yetiştirmek istiyorum umarım patlıcan, salatalık tohumlarıda paylaşılır.

Asoo 08-10-2018 07:40

Alıntı:

@ Asoo, elimde çiğ yenebilecek lezzette haşlamalık mısırlar var ancak közleyince aynı mükemmellikte lezzeti taşımalarına rağmen dişlere yapışıyorlar. Közleyince deneyimlerinizi paylaşır mısınız dişlere yapışma yapıyor mu. Cevabını sanırım buraya yazsanız iyi olur ben cevabı alınca sorumu buradan sileceğim, teşekküler..

Sayın TCM Bende de iki çeşit mısır vardı. İkisini karışık olarak hem haşladım hem közledim. Kalabalık bir ortamdı, her iki usulde de, yiyenler Göynük kırk günlük mısırını beğendi, ama közlenmişini ben yemedim. Ama yiyenlerde dişe yapışma şikayeti olmadı.

Atilgan 08-10-2018 07:53

Süt devresinde koparılıp haşlanırsa belirttiğim gibi çok lezzetli. Tatlı mısır değil tabi. Közlemesini elektirikli ızgarada yaptık. Keşki üşenmeyip gerçek közde pişirseydim. Dişe yapışma yok.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1549321)
@ Atilgan, Painted Mountain mısırları görsel olarak haşlamalık mısırlara benzemiyor, lezzet olarak beğendiğinizi yazmışsınız peki közlediğinizde dişlere yapışma oldu mu?


Zekoş 08-10-2018 09:28

Sayın Asoo
Muda'dan aldığinız kıbrıs aycekirdegini 2 senedir cok beğenerek ekiyorum.Yetistirmesi dediginiz gibi cok kolay ama korunmasi icin aynı şeyi söyleyemem.Ilk sene iyice iclenmesini beklerken bir baktik bombos aycekirdekleri:)
Bu sene tedbir olarak hava almasi icin gölge tülü bağladim deliklerden yine yemis birkaçinı kurtardık..hani onlarında göz hakkı var ama bizede bıraksalar sorun olmayacak..Seneye nasil bir yol bulurum bilemiyorum😊

Musa Gündoğan 08-10-2018 09:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zekoş (Mesaj 1549346)
Sayın Asoo
Muda'dan aldığinız kıbrıs aycekirdegini 2 senedir cok beğenerek ekiyorum.Yetistirmesi dediginiz gibi cok kolay ama korunmasi icin aynı şeyi söyleyemem.Ilk sene iyice iclenmesini beklerken bir baktik bombos aycekirdekleri:)
Bu sene tedbir olarak hava almasi icin gölge tülü bağladim deliklerden yine yemis birkaçinı kurtardık..hani onlarında göz hakkı var ama bizede bıraksalar sorun olmayacak..Seneye nasil bir yol bulurum bilemiyorum��

zekoş çekirdekleri kuşlar mı yiyor karıncalar mı tam bilemedim. eğer kuşlarsa soğan çuvalı bulup parça parça kesip kafasını bağlayın. eğer karıncalar ya da böceklerse yiyenler; daha önce ağaçlarda denenmiş bir yöntem olan; çuvalı ya da tülü bağladığınız yeri gres yağ ile sıvayın karınca ya da böcekler ulaşamıyor. ve rahat ediyorsunuz.

Zekoş 08-10-2018 12:57

Sayın Musa Gündoğan cekirdekleri kuşlar yiyor.Balkona çıktığımda sürü halinde ayçekirdekleri üzerinden uçtuklarını görüyorum hepsi birer tane alsa gerisini siz düşünün;)
Benim bahsettigim gölge tülü sogan cuvalının yeşil renklisi..deliklerden yine yiyorlar..Cok sık olani alinsa belki..Seneye bez parcasi **** poset denemeyi düsünüyorum bakalım...

emrecey 08-10-2018 14:34

Bir arkadaş maniye domates tohumu getirdi karabükten tohumu ben yetiştirmediğim için tohum yetişme şartları hakkında bilgim yok ama yetiştirebilirsem paylaşımda bulunmak isterim. Tohumlar babannesininmiş bazı tohumlar kötü durumda ama bir kaçının çıkmasını umut ediyorum.

MeyveliTepe 08-10-2018 14:46

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi emrecey (Mesaj 1549380)
Bir arkadaş maniye domates tohumu getirdi karabükten tohumu ben yetiştirmediğim için tohum yetişme şartları hakkında bilgim yok ama yetiştirebilirsem paylaşımda bulunmak isterim. Tohumlar babannesininmiş bazı tohumlar kötü durumda ama bir kaçının çıkmasını umut ediyorum.


Bu sene ekip gözlersiniz, ismine doğru tohum ise, sizin kendi yetiştirme şartlarınız ile seneye paylaşırsınız.

MeyveliTepe 09-10-2018 18:10

Ticari tohumdan sebze yetiştirip tohumlarını paylaşan arkadaşlar, bu tohumların hibrid (F1) olmadığından eminler değil mi?


Yerli ticari tohumlarda fasulye dışında F1 olmayan tohum pek kalmadı gibi. Bu yüzden dikkatli olmak gerek. F1 olmayıp ticari tohumdan yetiştirilmiş sebzelerin tohumları paylaşılabilir tabii, ancak kataloglarda mümkün mertebe daha fazla bilgi paylaşmakta fayda var.

Atilgan 11-10-2018 14:14

Dağıtılacak tohumun saflığından kastın üyelerin daha önce temin ettiği tohumların saflığı değilde bu yıl paylaşıma koydukları tohumun saf olup olmadığı diye düşünüyorum. Diktikleri tohum saf olmayıp açılım gösterdiyse zaten paylaşıma konulmaması gerekiyor. Birde izolasyona gerek duyulmadı ne demek ben anlamakta güçlük çekiyorum. İzolasyona gerek duyulmadı çünki etrafta aynı türden bitki yoktumu denilmek isteniyor yoksa izolasyon umrumda değilmi deniliyor.

Zekoş 11-10-2018 15:45

Sayın Atılgan izolasyona gerek duyulmadı,,tabirini bende cok kullandığımdan önce ben açıklayım;)
Sanırım yanlis ifade ediyoruz gerek yoktu demeliydik..kendi adıma konuşayım gerek duymama sebebim yaninda benzer bitki olmayisi **** uzun zaman araliklariyla ekmis olmam..
Saflığa gelince cikan ürün birebir aynisi cikinca safligi ispatlaniyor sanıyorum.Bize de ekiminde dikkat etmemiz düsüyor..Evvelki sene Sayın Loniceradan aldigim kars yumurtasi kabak degişim gösterince ( tamamen benim hatamdı)tohum dahi almadım mesela..

Zekoş 11-10-2018 16:11

İste bu gibi durumlara sebebiyet vermemek adına paylastıgimiz tohumların akibetini iyi ya da kötü bilmemiz lazım.Önceden de öneri de bulunmuştum ama tekrar etmek istiyorum.Tohum sonrası paylasim güzel bir uygulama ama takibi kolay degil.Mesela verdigim bir fasulyenin ne durumda oldugunu ogrenmem icin verdigim kisileri bulmam sonra da actigi sayfayı tek tek incelemem lazim..
Benim düsüncem kisinin bahce sayfasi varsa zaten orda da paylasacaktir.Kataloglarin altina seneye ekenler devam etse..mesela diyelim benim fasulyenin altina ekenler ektim cimlendiremedim,, kılçıksiz dedi kılçıklı çıkti,,, cok verimliydi,, gibisinden iyi ya da kötü düsüncelerini belirtse hem takip etmemiz kolay olur hemde paylaştıklarımızdan bihaber olmayız diyorum.
Başkasından aldığımız tohumda da faydasi olur biz cimlendiremediysek mesela baskasi o tohumla ne yapmıs kolaylikla ona da bakarız..Tohumların akıbetini bilmeden yetistirmede yaptigımız hataları bilemeyiz düşüncesindeyim.

Atilgan 11-10-2018 16:58

O zaman kullanılan tohumun saflığı demeliyiz.
Çıkan ürünün birebir aynı olması kullandığınız tohumun saf olduğunu bile kanıtlamayabilir. Diyelim siz iki farklı alaca karpuz diktiniz birinin meyve rengi kırmızı diğeri ise turuncu. Siz kırmızı olanın tohumlarını paylaşmış olun. Tohum aldığınız meyve turuncu karpuzun poleni ile döllenmiş olsun yani tohumunuz saf olmasın. Tohumunuzdan dikenler ilk yıl kırmızı turuncuya daha baskın olduğu için alaca ve kırmızı bir karpuz elde edecekler ve tohumun saf olduğunu düşünecekler ve bir sonraki yıl açılımlar başlıyacak.

Atilgan 11-10-2018 17:00

Sayın Loniceradan aldığınız kabak değişim gösterdiyse bunda sizin bir kusurunuz olamaz.

Zekoş 11-10-2018 17:08

Sayın Atılgan birebir aynı cikan ürünün izolasyonuna dikkat etmeye calisiyorum.Özellikle de paylasacagim tohumsa..
Sayın Lonicera'dan tohumu evvelki sene almistim.Gecen sene aynısı oldu.Bu sene kendi aldığım tohumu ektim.Sanırım sakız kabakla tozlasma oldu irileşti bol bol da yedik;)

Dionysos86 14-10-2018 07:32

Anlamlı ve çok değerli bir etkinlik ,emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Atalık tohumlarımızın elden ele ulaşıp çoğaltılarak yaygınlaşması muazzam. Bu yıl talep ettiğim tohumları,önümüzdeki sezon sonunda bende paylaşacağım. Tohumlar kargolarınken tanıtıldığı gibi paket üzerinde hangi bölgeye ait olduğu yazılacakmı acaba?

MeyveliTepe 14-10-2018 11:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dionysos86 (Mesaj 1549777)
Anlamlı ve çok değerli bir etkinlik ,emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Atalık tohumlarımızın elden ele ulaşıp çoğaltılarak yaygınlaşması muazzam. Bu yıl talep ettiğim tohumları,önümüzdeki sezon sonunda bende paylaşacağım. Tohumlar kargolarınken tanıtıldığı gibi paket üzerinde hangi bölgeye ait olduğu yazılacakmı acaba?


Bölge yazmayacak ancak etiketinde size hangi yetiştiriciden geldiği yazılı olacak. Katalogda zaten gereken her şey var. Daha iyi değil mi?

Dionysos86 14-10-2018 13:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1549782)
Bölge yazmayacak ancak etiketinde size hangi yetiştiriciden geldiği yazılı olacak. Katalogda zaten gereken her şey var. Daha iyi değil mi?

Kendimden örnek vereyim mesela Ankara'dan katılım sağlıyorum fakat yolladığım tohum Manisa'dan almış olduğum o bölgenin yerel bir tohumu bu hususta karışıklık çıkmaması için 25 bitki tohumu talep etmiştim ve şimdi bunları tek tek hangi yörenin yerel tohumu olduğunu kayıt etmem gerekir.Yanlış anlamayın lütfen fakat Atalık tohumda olsa hangi yöreden olduğunu bilmeliyiz ve kayıt altına almalıyız. Hem paylaşırken hem de tohum alırken bu bilgileri kayıt altına almalıyız diye düşünüyorum.

Venus_V3_5580 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

MeyveliTepe 14-10-2018 14:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Dionysos86 (Mesaj 1549797)
Kendimden örnek vereyim mesela Ankara'dan katılım sağlıyorum fakat yolladığım tohum Manisa'dan almış olduğum o bölgenin yerel bir tohumu bu hususta karışıklık çıkmaması için 25 bitki tohumu talep etmiştim ve şimdi bunları tek tek hangi yörenin yerel tohumu olduğunu kayıt etmem gerekir.Yanlış anlamayın lütfen fakat Atalık tohumda olsa hangi yöreden olduğunu bilmeliyiz ve kayıt altına almalıyız. Hem paylaşırken hem de tohum alırken bu bilgileri kayıt altına almalıyız diye düşünüyorum.

Venus_V3_5580 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi


Normalde kendi yetiştirmediğiniz bir sebzenin tohumunu etkinlikte paylaşmamalısınız. En az bir dönem kendi şartlarınızda yetiştirdikten sonra paylaşmalısınız. Paylaşacağınız tohum Manisaya özel bir tohum ise katalogda belirtmeniz gerekiyor.



Örnek olsun diye kataloglardan rastgele bir tohum seçtim:
"

Boşnak biberi
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek Yıllık
Tohum Türü: Biber (Capsicum annuum)
Tohum çeşit adı: Boşnak Biberi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 3.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
Tohumun kökeni: Balkanlar
Tohumun geldiği yer: Muda (bahcedenn)
Kullanılan gübreler: Kısmen yanmış hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: -
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: -
Hasat yıl ve ayı: 2018 Eylül
Bitki tipi ve gelişim durumu:Meyveleri yukarı bakan, verimli bir çeşit.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Açık sarı renkli, etli, orta acılıkta meyveleri var.
"


Bu tohumun kökeni balkanlar. İstanbulda yetiştirilmiş ve 2014 yılında tohumu paylaşılmış. Tohum, 2015 yılında Afyona gitmiş ve yıl sonunda Afyonda yetiştirilmiş bitkiden alınan tohumlar paylaşılmış. Oradan tekrar İstanbula gelmiş ve peş peşe üç yıl yetiştirildikten sonra bu yıl yine paylaşılıyor.



Meraklısı hangi şartlarda, ne menem bir bahçede yetiştirildiğini de az bir çaba sarfederek katalog dışı bilgilerden izleyebilir. Bir çok yetiştirici bahçeleri için açtığı sayfalarda genellikle paylaşacakları tohumlara ait bitkiler hakkında bilgi paylaşmışlar. Bunun da yetmediği ya da eksik olduğu durumlarda doğrudan yetiştirici ile irtibat kurulabilir.


Bazı tohum takas vb. organizasyonlarda talep sahiplerine tohum gönderilirken hangi bölgeden gönderildiği belirtiliyormuş(!). Fakat kimin, hangi şartlarda yetiştirdiği asla söylenmiyor. Bu şekilde tohumu yetiştiren ile alan arasındaki bağlantı kesilmiş olunuyor (aynı kabzımal sistemi gibi :)


Bizde öyle değil. Tohum takip edilebiliyor, yetiştiriciyle doğrudan irtibat kurulabiliyor.

Dionysos86 14-10-2018 14:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1549805)
Normalde kendi yetiştirmediğiniz bir sebzenin tohumunu etkinlikte paylaşmamalısınız. En az bir dönem kendi şartlarınızda yetiştirdikten sonra paylaşmalısınız. Paylaşacağınız tohum Manisaya özel bir tohum ise katalogda belirtmeniz gerekiyor.



Örnek olsun diye kataloglardan rastgele bir tohum seçtim:
"

Boşnak biberi
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek Yıllık
Tohum Türü: Biber (Capsicum annuum)
Tohum çeşit adı: Boşnak Biberi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 3.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
Tohumun kökeni: Balkanlar
Tohumun geldiği yer: Muda (bahcedenn)
Kullanılan gübreler: Kısmen yanmış hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: -
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: -
Hasat yıl ve ayı: 2018 Eylül
Bitki tipi ve gelişim durumu:Meyveleri yukarı bakan, verimli bir çeşit.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Açık sarı renkli, etli, orta acılıkta meyveleri var.
"


Bu tohumun kökeni balkanlar. İstanbulda yetiştirilmiş ve 2014 yılında tohumu paylaşılmış. Tohum, 2015 yılında Afyona gitmiş ve yıl sonunda Afyonda yetiştirilmiş bitkiden alınan tohumlar paylaşılmış. Oradan tekrar İstanbula gelmiş ve peş peşe üç yıl yetiştirildikten sonra bu yıl yine paylaşılıyor.



Meraklısı hangi şartlarda, ne menem bir bahçede yetiştirildiğini de az bir çaba sarfederek katalog dışı bilgilerden izleyebilir. Bir çok yetiştirici bahçeleri için açtığı sayfalarda genellikle paylaşacakları tohumlara ait bitkiler hakkında bilgi paylaşmışlar. Bunun da yetmediği ya da eksik olduğu durumlarda doğrudan yetiştirici ile irtibat kurulabilir.


Bazı tohum takas vb. organizasyonlarda talep sahiplerine tohum gönderilirken hangi bölgeden gönderildiği belirtiliyormuş(!). Fakat kimin, hangi şartlarda yetiştirdiği asla söylenmiyor. Bu şekilde tohumu yetiştiren ile alan arasındaki bağlantı kesilmiş olunuyor (aynı kabzımal sistemi gibi :)


Bizde öyle değil. Tohum takip edilebiliyor, yetiştiriciyle doğrudan irtibat kurulabiliyor.

Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim :)

Venus_V3_5580 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

MeyveliTepe 14-10-2018 14:43

Bir de şunu eklemeliyim; etiketlerin üzerinde bütün hikayeyi yazacak kadar yer yok. Tohumları alan, etiketteki gönderen bilgisinden yararlanarak kataloglara müracaat edebilir, katalog bilgisini resimleriyle birlikte yazdırıp saklayabilir ya da başka bir takip metodu uygulayabilir.

AkisSoftware 15-10-2018 09:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi ncapraz (Mesaj 1549851)
Merhaba,
Tohum talebinde bulundum ama Lojistik merkezi'ne nasıl bilgilerimi ileteceğimi bilmiyorum. Yardımcı olabilecek birisi var mı?
Teşekkürler

Bu konuların altına yazmamak daha doğru ama mademki yazmışsın o ilgili kişiye özel mesaj ile bilgilerini göndermen gerekiyor

Atilgan 15-10-2018 21:49

Sayın Vizeli39
Sayın Rana58 in dışı benekli karpuz paylaşımını bulamadım. Link verirmisiniz.

rana58 15-10-2018 22:24

Geçen seneki katalogda son olarak eklenen tohum. Yerli ama ben yetiştirmediğim için biraz çekinceli paylaşmıştım. Ayrıca benim karpuzda koyu yeşil kabuk vardı ama benek hatırlamıyorum.

Atilgan 16-10-2018 07:42

Benekli artı dışı sarı diyor.

bahcedenn 16-10-2018 08:55

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Atilgan (Mesaj 1549939)
Benekli artı dışı sarı diyor.

Sanırım beneklerin rengi sarı denmek istenmiş.

Atilgan 16-10-2018 12:45

Keşke sayın Vizeli39 da bu tartışmaya katılabilseydi.

Makbule2 17-10-2018 06:09

Merhaba arkadaşlar bende de malatya kayısısının çekirdekleri var kabuğu kırılmış şekilde birde Isparta'dan getirdiğim şeker pare denilen kayısı çekirdekleri var isteyen olursa yollarım

mirzaramiz 17-10-2018 11:16

İlk defa tohumdan sebze yetiştirecegim. Daha önce fide alıp ekmiştim. Çok heycanlıyım.

Musa Gündoğan 17-10-2018 16:44

şeker kamışı katı meyve sıkacağı ile sıkılabilir mi?

Atilgan 17-10-2018 17:48

Sayın Makbule,
Sadece ağırlıklı olarak çekirdek ile çogaltılan bazı meyve tohumlarını paylaşıyoruz. Mesela ömer eriği diye tabir edilen tohumu dikildiğinde agacı kaliteli meyveler veren oluşturan eriğin tohumunu paylaşıyoruz ama bir can eriğinin ya da papaz eriğinin tohumunu paylaşmıyoruz.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Makbule2 (Mesaj 1550029)
Merhaba arkadaşlar bende de malatya kayısısının çekirdekleri var kabuğu kırılmış şekilde birde Isparta'dan getirdiğim şeker pare denilen kayısı çekirdekleri var isteyen olursa yollarım


Atilgan 17-10-2018 17:51

Sayın Pelpel,
Tohum paketinin üstünde c. maxima yazıyor ama paylaştığınız butternut kabak c. moschata türüne ait.

dongyul 17-10-2018 18:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1550086)
şeker kamışı katı meyve sıkacağı ile sıkılabilir mi?

Sayın Musa; ben denedim ama başarılı olamadım denemenizi önermiyorum az kalsın makina bozuluyordu. Kesiklikle daha güçlü mekanizmaya gerek var.

Musa Gündoğan 17-10-2018 21:16

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi dongyul (Mesaj 1550095)
Sayın Musa; ben denedim ama başarılı olamadım denemenizi önermiyorum az kalsın makina bozuluyordu. Kesiklikle daha güçlü mekanizmaya gerek var.

Dongyul tecrübeniz merak edenler için gerçekten büyük önem taşıyor. peki bu şeker kamışının şekerini daha yoğun hale getirmek için havanla mı dövmek gerekir sizce? Ve daha sonra 50-100 derece sıcaklıkta ısıtırsak şeker elde edebilir miyiz? ve ne kadar sağlıklı olur? fikriniz varmı?

sorular epey ard arda geldi.

bahcedenn 17-10-2018 21:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1550108)
Dongyul tecrübeniz merak edenler için gerçekten büyük önem taşıyor. peki bu şeker kamışının şekerini daha yoğun hale getirmek için havanla mı dövmek gerekir sizce? Ve daha sonra 50-100 derece sıcaklıkta ısıtırsak şeker elde edebilir miyiz? ve ne kadar sağlıklı olur? fikriniz varmı?

sorular epey ard arda geldi.

Jade Çiftliği (Berin Ertürk) bu ürünün pekmezini yapıyor. Facebook'ta ona sorarsanız belki yardımcı olabilir.

dongyul 17-10-2018 21:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1550108)
Dongyul tecrübeniz merak edenler için gerçekten büyük önem taşıyor. peki bu şeker kamışının şekerini daha yoğun hale getirmek için havanla mı dövmek gerekir sizce? Ve daha sonra 50-100 derece sıcaklıkta ısıtırsak şeker elde edebilir miyiz? ve ne kadar sağlıklı olur? fikriniz varmı?

sorular epey ard arda geldi.

Aslında ben demedim ancak makinayla olucak iş değiş kendşm dış kılıfını temizleyerek çiğneyeek tükketim şeker oranı az çok aşırı bir yoğunluk yok. ancak araştırdığım kadarıyla yaptıkları makina merdane şeklinde ve suyunu sıkıştırarak çıkarıyor.

birnefestoprak 17-10-2018 22:53

1 Eklenti(ler)
Şeker kamışının suyunu çıkarmakta kullanılan presler var. Resimdeki Floridalı çiftçi Jon Butts, kamışı eski usül prese beslerken görülüyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1550108)
Dongyul tecrübeniz merak edenler için gerçekten büyük önem taşıyor. peki bu şeker kamışının şekerini daha yoğun hale getirmek için havanla mı dövmek gerekir sizce? Ve daha sonra 50-100 derece sıcaklıkta ısıtırsak şeker elde edebilir miyiz? ve ne kadar sağlıklı olur? fikriniz varmı?

sorular epey ard arda geldi.


Muda 17-10-2018 23:15

Şekerkamışı daha sıcak ve güneşli iklim bölgelerinde bizim ülkemize göre yaptığı fotosentez fazlalığı nedeni ile şeker oranı daha fazladır muhtemelen. Ülkemizde yetişen hurmaların şeker oranı ile Arap yarımadasında vahalarda yetişen hurmadaki şeker oranının fazla olması gibi bir durum söz konusu.

sernur 17-10-2018 23:25

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan (Mesaj 1550108)
Dongyul tecrübeniz merak edenler için gerçekten büyük önem taşıyor. peki bu şeker kamışının şekerini daha yoğun hale getirmek için havanla mı dövmek gerekir sizce? Ve daha sonra 50-100 derece sıcaklıkta ısıtırsak şeker elde edebilir miyiz? ve ne kadar sağlıklı olur? fikriniz varmı?

sorular epey ard arda geldi.

Hindistan'da gördüğüm kadarıyla şeker kamışı suyunu büyük dişlilerin arasında motorla eziyor Ve aşağıda suyunu sürahide topluyorlardı.

Musa Gündoğan 18-10-2018 08:07

şeker kamışı türkiye de ticari amaçla ekilmiyorsa sadece tadına bakılması için ekilebilir. dediğiniz gibi pres dışında suyunu çıkarmak çok mümkün görünmüyor. verdiğiniz bilgiler için de ayrıca teşekkür ederim herkese


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:21.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025