agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2018-2019 Tohum Paylaşım Etkinliği
(https)




Beğeni Düzeni1241Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 11-10-2018, 16:11   #1
Ağaç Dostu.
 
Zekoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2009
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 816
Galeri: 4
İste bu gibi durumlara sebebiyet vermemek adına paylastıgimiz tohumların akibetini iyi ya da kötü bilmemiz lazım.Önceden de öneri de bulunmuştum ama tekrar etmek istiyorum.Tohum sonrası paylasim güzel bir uygulama ama takibi kolay degil.Mesela verdigim bir fasulyenin ne durumda oldugunu ogrenmem icin verdigim kisileri bulmam sonra da actigi sayfayı tek tek incelemem lazim..
Benim düsüncem kisinin bahce sayfasi varsa zaten orda da paylasacaktir.Kataloglarin altina seneye ekenler devam etse..mesela diyelim benim fasulyenin altina ekenler ektim cimlendiremedim,, kılçıksiz dedi kılçıklı çıkti,,, cok verimliydi,, gibisinden iyi ya da kötü düsüncelerini belirtse hem takip etmemiz kolay olur hemde paylaştıklarımızdan bihaber olmayız diyorum.
Başkasından aldığımız tohumda da faydasi olur biz cimlendiremediysek mesela baskasi o tohumla ne yapmıs kolaylikla ona da bakarız..Tohumların akıbetini bilmeden yetistirmede yaptigımız hataları bilemeyiz düşüncesindeyim.

rana58, sernur ve Atilgan beğendi.
Zekoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 11-10-2018, 16:58   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 539
O zaman kullanılan tohumun saflığı demeliyiz.
Çıkan ürünün birebir aynı olması kullandığınız tohumun saf olduğunu bile kanıtlamayabilir. Diyelim siz iki farklı alaca karpuz diktiniz birinin meyve rengi kırmızı diğeri ise turuncu. Siz kırmızı olanın tohumlarını paylaşmış olun. Tohum aldığınız meyve turuncu karpuzun poleni ile döllenmiş olsun yani tohumunuz saf olmasın. Tohumunuzdan dikenler ilk yıl kırmızı turuncuya daha baskın olduğu için alaca ve kırmızı bir karpuz elde edecekler ve tohumun saf olduğunu düşünecekler ve bir sonraki yıl açılımlar başlıyacak.

Zekoş beğendi.
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2018, 07:32   #3
Yeni Üye
 
Dionysos86's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2018
Şehir: Ankara
Mesajlar: 20
Anlamlı ve çok değerli bir etkinlik ,emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Atalık tohumlarımızın elden ele ulaşıp çoğaltılarak yaygınlaşması muazzam. Bu yıl talep ettiğim tohumları,önümüzdeki sezon sonunda bende paylaşacağım. Tohumlar kargolarınken tanıtıldığı gibi paket üzerinde hangi bölgeye ait olduğu yazılacakmı acaba?

Zekoş beğendi.
Dionysos86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2018, 11:47   #4
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,024
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dionysos86 Mesajı Göster
Anlamlı ve çok değerli bir etkinlik ,emeği geçen herkese sonsuz teşekkürler. Atalık tohumlarımızın elden ele ulaşıp çoğaltılarak yaygınlaşması muazzam. Bu yıl talep ettiğim tohumları,önümüzdeki sezon sonunda bende paylaşacağım. Tohumlar kargolarınken tanıtıldığı gibi paket üzerinde hangi bölgeye ait olduğu yazılacakmı acaba?

Bölge yazmayacak ancak etiketinde size hangi yetiştiriciden geldiği yazılı olacak. Katalogda zaten gereken her şey var. Daha iyi değil mi?

Dionysos86 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2018, 13:20   #5
Yeni Üye
 
Dionysos86's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2018
Şehir: Ankara
Mesajlar: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Bölge yazmayacak ancak etiketinde size hangi yetiştiriciden geldiği yazılı olacak. Katalogda zaten gereken her şey var. Daha iyi değil mi?
Kendimden örnek vereyim mesela Ankara'dan katılım sağlıyorum fakat yolladığım tohum Manisa'dan almış olduğum o bölgenin yerel bir tohumu bu hususta karışıklık çıkmaması için 25 bitki tohumu talep etmiştim ve şimdi bunları tek tek hangi yörenin yerel tohumu olduğunu kayıt etmem gerekir.Yanlış anlamayın lütfen fakat Atalık tohumda olsa hangi yöreden olduğunu bilmeliyiz ve kayıt altına almalıyız. Hem paylaşırken hem de tohum alırken bu bilgileri kayıt altına almalıyız diye düşünüyorum.

Venus_V3_5580 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Dionysos86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2018, 14:22   #6
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,024
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Dionysos86 Mesajı Göster
Kendimden örnek vereyim mesela Ankara'dan katılım sağlıyorum fakat yolladığım tohum Manisa'dan almış olduğum o bölgenin yerel bir tohumu bu hususta karışıklık çıkmaması için 25 bitki tohumu talep etmiştim ve şimdi bunları tek tek hangi yörenin yerel tohumu olduğunu kayıt etmem gerekir.Yanlış anlamayın lütfen fakat Atalık tohumda olsa hangi yöreden olduğunu bilmeliyiz ve kayıt altına almalıyız. Hem paylaşırken hem de tohum alırken bu bilgileri kayıt altına almalıyız diye düşünüyorum.

Venus_V3_5580 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Normalde kendi yetiştirmediğiniz bir sebzenin tohumunu etkinlikte paylaşmamalısınız. En az bir dönem kendi şartlarınızda yetiştirdikten sonra paylaşmalısınız. Paylaşacağınız tohum Manisaya özel bir tohum ise katalogda belirtmeniz gerekiyor.



Örnek olsun diye kataloglardan rastgele bir tohum seçtim:
"

Boşnak biberi
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek Yıllık
Tohum Türü: Biber (Capsicum annuum)
Tohum çeşit adı: Boşnak Biberi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 3.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
Tohumun kökeni: Balkanlar
Tohumun geldiği yer: Muda (bahcedenn)
Kullanılan gübreler: Kısmen yanmış hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: -
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: -
Hasat yıl ve ayı: 2018 Eylül
Bitki tipi ve gelişim durumu:Meyveleri yukarı bakan, verimli bir çeşit.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Açık sarı renkli, etli, orta acılıkta meyveleri var.
"


Bu tohumun kökeni balkanlar. İstanbulda yetiştirilmiş ve 2014 yılında tohumu paylaşılmış. Tohum, 2015 yılında Afyona gitmiş ve yıl sonunda Afyonda yetiştirilmiş bitkiden alınan tohumlar paylaşılmış. Oradan tekrar İstanbula gelmiş ve peş peşe üç yıl yetiştirildikten sonra bu yıl yine paylaşılıyor.



Meraklısı hangi şartlarda, ne menem bir bahçede yetiştirildiğini de az bir çaba sarfederek katalog dışı bilgilerden izleyebilir. Bir çok yetiştirici bahçeleri için açtığı sayfalarda genellikle paylaşacakları tohumlara ait bitkiler hakkında bilgi paylaşmışlar. Bunun da yetmediği ya da eksik olduğu durumlarda doğrudan yetiştirici ile irtibat kurulabilir.


Bazı tohum takas vb. organizasyonlarda talep sahiplerine tohum gönderilirken hangi bölgeden gönderildiği belirtiliyormuş(!). Fakat kimin, hangi şartlarda yetiştirdiği asla söylenmiyor. Bu şekilde tohumu yetiştiren ile alan arasındaki bağlantı kesilmiş olunuyor (aynı kabzımal sistemi gibi


Bizde öyle değil. Tohum takip edilebiliyor, yetiştiriciyle doğrudan irtibat kurulabiliyor.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2018, 14:27   #7
Yeni Üye
 
Dionysos86's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-10-2018
Şehir: Ankara
Mesajlar: 20
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe Mesajı Göster
Normalde kendi yetiştirmediğiniz bir sebzenin tohumunu etkinlikte paylaşmamalısınız. En az bir dönem kendi şartlarınızda yetiştirdikten sonra paylaşmalısınız. Paylaşacağınız tohum Manisaya özel bir tohum ise katalogda belirtmeniz gerekiyor.



Örnek olsun diye kataloglardan rastgele bir tohum seçtim:
"

Boşnak biberi
Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek Yıllık
Tohum Türü: Biber (Capsicum annuum)
Tohum çeşit adı: Boşnak Biberi
Tohum kaç yıldır sizdedir: 3.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
Tohumun kökeni: Balkanlar
Tohumun geldiği yer: Muda (bahcedenn)
Kullanılan gübreler: Kısmen yanmış hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: -
Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: -
Hasat yıl ve ayı: 2018 Eylül
Bitki tipi ve gelişim durumu:Meyveleri yukarı bakan, verimli bir çeşit.
Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Açık sarı renkli, etli, orta acılıkta meyveleri var.
"


Bu tohumun kökeni balkanlar. İstanbulda yetiştirilmiş ve 2014 yılında tohumu paylaşılmış. Tohum, 2015 yılında Afyona gitmiş ve yıl sonunda Afyonda yetiştirilmiş bitkiden alınan tohumlar paylaşılmış. Oradan tekrar İstanbula gelmiş ve peş peşe üç yıl yetiştirildikten sonra bu yıl yine paylaşılıyor.



Meraklısı hangi şartlarda, ne menem bir bahçede yetiştirildiğini de az bir çaba sarfederek katalog dışı bilgilerden izleyebilir. Bir çok yetiştirici bahçeleri için açtığı sayfalarda genellikle paylaşacakları tohumlara ait bitkiler hakkında bilgi paylaşmışlar. Bunun da yetmediği ya da eksik olduğu durumlarda doğrudan yetiştirici ile irtibat kurulabilir.


Bazı tohum takas vb. organizasyonlarda talep sahiplerine tohum gönderilirken hangi bölgeden gönderildiği belirtiliyormuş(!). Fakat kimin, hangi şartlarda yetiştirdiği asla söylenmiyor. Bu şekilde tohumu yetiştiren ile alan arasındaki bağlantı kesilmiş olunuyor (aynı kabzımal sistemi gibi


Bizde öyle değil. Tohum takip edilebiliyor, yetiştiriciyle doğrudan irtibat kurulabiliyor.
Detaylı açıklamanız için teşekkür ederim

Venus_V3_5580 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Dionysos86 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2018, 14:43   #8
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 9,024
Bir de şunu eklemeliyim; etiketlerin üzerinde bütün hikayeyi yazacak kadar yer yok. Tohumları alan, etiketteki gönderen bilgisinden yararlanarak kataloglara müracaat edebilir, katalog bilgisini resimleriyle birlikte yazdırıp saklayabilir ya da başka bir takip metodu uygulayabilir.

Zekoş ve Dionysos86 beğendi.
MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2018, 06:09   #9
Ağaçsever
 
Makbule2's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-10-2018
Şehir: istanbul
Mesajlar: 32
Galeri: 4
Merhaba arkadaşlar bende de malatya kayısısının çekirdekleri var kabuğu kırılmış şekilde birde Isparta'dan getirdiğim şeker pare denilen kayısı çekirdekleri var isteyen olursa yollarım

alya_2013 beğendi.
Makbule2 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2018, 17:48   #10
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 539
Sayın Makbule,
Sadece ağırlıklı olarak çekirdek ile çogaltılan bazı meyve tohumlarını paylaşıyoruz. Mesela ömer eriği diye tabir edilen tohumu dikildiğinde agacı kaliteli meyveler veren oluşturan eriğin tohumunu paylaşıyoruz ama bir can eriğinin ya da papaz eriğinin tohumunu paylaşmıyoruz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Makbule2 Mesajı Göster
Merhaba arkadaşlar bende de malatya kayısısının çekirdekleri var kabuğu kırılmış şekilde birde Isparta'dan getirdiğim şeker pare denilen kayısı çekirdekleri var isteyen olursa yollarım


Düzenleyen Atilgan : 17-10-2018 saat 19:48
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2018, 17:51   #11
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 539
Sayın Pelpel,
Tohum paketinin üstünde c. maxima yazıyor ama paylaştığınız butternut kabak c. moschata türüne ait.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2018, 11:16   #12
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 29-05-2018
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 10
İlk defa tohumdan sebze yetiştirecegim. Daha önce fide alıp ekmiştim. Çok heycanlıyım.

mirzaramiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2018, 16:44   #13
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 812
şeker kamışı katı meyve sıkacağı ile sıkılabilir mi?

dongyul beğendi.
Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2018, 18:03   #14
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
şeker kamışı katı meyve sıkacağı ile sıkılabilir mi?
Sayın Musa; ben denedim ama başarılı olamadım denemenizi önermiyorum az kalsın makina bozuluyordu. Kesiklikle daha güçlü mekanizmaya gerek var.

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2018, 21:16   #15
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 812
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dongyul Mesajı Göster
Sayın Musa; ben denedim ama başarılı olamadım denemenizi önermiyorum az kalsın makina bozuluyordu. Kesiklikle daha güçlü mekanizmaya gerek var.
Dongyul tecrübeniz merak edenler için gerçekten büyük önem taşıyor. peki bu şeker kamışının şekerini daha yoğun hale getirmek için havanla mı dövmek gerekir sizce? Ve daha sonra 50-100 derece sıcaklıkta ısıtırsak şeker elde edebilir miyiz? ve ne kadar sağlıklı olur? fikriniz varmı?

sorular epey ard arda geldi.

dongyul beğendi.
Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2018, 21:30   #16
Ağaç Dostu.
 
bahcedenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 26-11-2011
Şehir: Trakya bea :)
Mesajlar: 1,361
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
Dongyul tecrübeniz merak edenler için gerçekten büyük önem taşıyor. peki bu şeker kamışının şekerini daha yoğun hale getirmek için havanla mı dövmek gerekir sizce? Ve daha sonra 50-100 derece sıcaklıkta ısıtırsak şeker elde edebilir miyiz? ve ne kadar sağlıklı olur? fikriniz varmı?

sorular epey ard arda geldi.
Jade Çiftliği (Berin Ertürk) bu ürünün pekmezini yapıyor. Facebook'ta ona sorarsanız belki yardımcı olabilir.

bahcedenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2018, 21:56   #17
Ağaç Dostu
 
dongyul's Avatar
 
Giriş Tarihi: 11-02-2015
Şehir: KOCAELİ
Mesajlar: 1,536
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
Dongyul tecrübeniz merak edenler için gerçekten büyük önem taşıyor. peki bu şeker kamışının şekerini daha yoğun hale getirmek için havanla mı dövmek gerekir sizce? Ve daha sonra 50-100 derece sıcaklıkta ısıtırsak şeker elde edebilir miyiz? ve ne kadar sağlıklı olur? fikriniz varmı?

sorular epey ard arda geldi.
Aslında ben demedim ancak makinayla olucak iş değiş kendşm dış kılıfını temizleyerek çiğneyeek tükketim şeker oranı az çok aşırı bir yoğunluk yok. ancak araştırdığım kadarıyla yaptıkları makina merdane şeklinde ve suyunu sıkıştırarak çıkarıyor.

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2018, 22:53   #18
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Şeker kamışının suyunu çıkarmakta kullanılan presler var. Resimdeki Floridalı çiftçi Jon Butts, kamışı eski usül prese beslerken görülüyor.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
Dongyul tecrübeniz merak edenler için gerçekten büyük önem taşıyor. peki bu şeker kamışının şekerini daha yoğun hale getirmek için havanla mı dövmek gerekir sizce? Ve daha sonra 50-100 derece sıcaklıkta ısıtırsak şeker elde edebilir miyiz? ve ne kadar sağlıklı olur? fikriniz varmı?

sorular epey ard arda geldi.

Eklenen Resimler
 
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2018, 23:25   #19
Ağaç Dostu
 
sernur's Avatar
 
Giriş Tarihi: 02-11-2011
Şehir: İZMİR
Mesajlar: 247
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
Dongyul tecrübeniz merak edenler için gerçekten büyük önem taşıyor. peki bu şeker kamışının şekerini daha yoğun hale getirmek için havanla mı dövmek gerekir sizce? Ve daha sonra 50-100 derece sıcaklıkta ısıtırsak şeker elde edebilir miyiz? ve ne kadar sağlıklı olur? fikriniz varmı?

sorular epey ard arda geldi.
Hindistan'da gördüğüm kadarıyla şeker kamışı suyunu büyük dişlilerin arasında motorla eziyor Ve aşağıda suyunu sürahide topluyorlardı.

sernur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 17-10-2018, 23:15   #20
Ağaç Dostu
 
Muda's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-02-2013
Şehir: Afyonkarahisar
Mesajlar: 3,817
Galeri: 8
Şekerkamışı daha sıcak ve güneşli iklim bölgelerinde bizim ülkemize göre yaptığı fotosentez fazlalığı nedeni ile şeker oranı daha fazladır muhtemelen. Ülkemizde yetişen hurmaların şeker oranı ile Arap yarımadasında vahalarda yetişen hurmadaki şeker oranının fazla olması gibi bir durum söz konusu.

Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-10-2018, 08:07   #21
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 812
şeker kamışı türkiye de ticari amaçla ekilmiyorsa sadece tadına bakılması için ekilebilir. dediğiniz gibi pres dışında suyunu çıkarmak çok mümkün görünmüyor. verdiğiniz bilgiler için de ayrıca teşekkür ederim herkese

sernur beğendi.
Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2018, 16:14   #22
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-05-2009
Şehir: Mugla-Gokova
Mesajlar: 426
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
şeker kamışı türkiye de ticari amaçla ekilmiyorsa sadece tadına bakılması için ekilebilir. dediğiniz gibi pres dışında suyunu çıkarmak çok mümkün görünmüyor. verdiğiniz bilgiler için de ayrıca teşekkür ederim herkese

Biz bu sene şeker kamışı şurubunu yaptık. Biraz zahmetli bir iş, küçük parcalara kesip kaynattık. Neredeyse bütün gün sürdü, ama imkansiz değil.
İngilizce bilgi burada;
How to make cane syrup at home... without a sugar cane press! | The Survival Gardener

istcallst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2018, 16:09   #23
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 812
merhaba arkadaşlar
bir konu hakkında engin tecrübelerinizden faydalanmak isterim.

tohum saklarken şu zaman kadar sadece bir kaç fasulye çeşitinde böceklenme yaşadım. ve atmak zorunda kaldım. bu böcekler için genelde odun külü vs. ile karıştırın diyorlar. ancak gel gelelim benim için pratik olmayan bir tohum saklama yöntemi.

bu odun külü dışında böcekleri uzak tutacak ya da var olacak böceklerin engellemesi için başka alternatif neler olabilir. örneğin tuz, naftalin vs. kullanılabilir mi?

Kozanli beğendi.
Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2018, 16:15   #24
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 11-05-2009
Şehir: Mugla-Gokova
Mesajlar: 426
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Musa Gündoğan Mesajı Göster
merhaba arkadaşlar
bir konu hakkında engin tecrübelerinizden faydalanmak isterim.

tohum saklarken şu zaman kadar sadece bir kaç fasulye çeşitinde böceklenme yaşadım. ve atmak zorunda kaldım. bu böcekler için genelde odun külü vs. ile karıştırın diyorlar. ancak gel gelelim benim için pratik olmayan bir tohum saklama yöntemi.

bu odun külü dışında böcekleri uzak tutacak ya da var olacak böceklerin engellemesi için başka alternatif neler olabilir. örneğin tuz, naftalin vs. kullanılabilir mi?
defne yapraklar işe yarayabilir, biz de bu sene deniyoruz

istcallst Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2018, 17:25   #25
Ağaç Dostu.
 
Zekoş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-05-2009
Şehir: ÇORUM
Mesajlar: 816
Galeri: 4
Sayın Musa Gündoğan bu zamana kadar hic fasülyem böceklenmemisti.Bu sene kücük bir kavonazdakini atmak zorunda kaldım.Netten biraz baktım arkadasin söyledigi gibi genelde defne yapragi diyorlar hemen bahceden bir poset topladım
Diger seceneklerse pet kola siselerine iyice kurulayıp dibine tuz atip fasulyeyi koymakmis.Üzerine sarımsak koyanlarda varmış..Ben yine de çok kıymetli tohumluklarimi buzdolabının meyvelik bölümüne koyuyorum

Zekoş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2018, 17:39   #26
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Fasulyeler hasat aşamasında hemen ayıklanıp kemik kuruluğuna gelene kadar kurutulup kavanoza doldurulduktan sonra dondurmak iyi bir yöntemdir. Ayıklama ve kurutma işleminin yapıldığı ortamın bakliyat depolanan bir yer olmamasında büyük yarar var.

Dondurulan tohumlar sonraki mevsim dikilmek üzere kavanozdan çıkarıldıktan sonra, kavanoz geri kalan tohumlarla birlikte tekrar dondurucuya alınacaksa, kavanoz içinde hiç nem olmamasına çok dikkat edilmesi gerekiyor.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2018, 18:40   #27
Ağaç Dostu
 
Kozanli's Avatar
 
Giriş Tarihi: 13-09-2015
Şehir: Bursa/Emirsultan/Viyana
Mesajlar: 770
Annem ve babam sebze tohumlarını Amarikan bezinden dikilmiş keseye doldurup ambar denilen odanın tavanına asardı.
Veya toprak küp- küpeciklere doldurulurdu.
Tabi bizler bu araçları unuttuk.
Birçok kez bende tohum alıp sakladım başarılı olamadım.
Kimi zaman küflenmiş bazen ise böceklendi.
Ata geleneklerini uygulamak daha uygun diye düşünüyorum.

Zekoş beğendi.
Kozanli Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2018, 19:03   #28
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 539
Ne kadar gerekli bilmiyorum ama fasülye buzluktan çıkarıldığında ortam sıcaklığına ulaşana kadar kabı açılmadan bekletilmeli diye okumuştum.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 19-10-2018, 22:45   #29
Ağaç Dostu
 
Musa Gündoğan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-11-2014
Şehir: Ankara
Mesajlar: 812
çok teşekkür ederim verdiğiniz bilgiler için tohumları bir düzene sokmak şart oldu

Musa Gündoğan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-10-2018, 22:14   #30
meyve sineği
 
drosophila's Avatar
 
Giriş Tarihi: 07-03-2006
Şehir: istanbul
Mesajlar: 199
Tohum hakkında bilgiler bölümlerinde küçük süs biberi türleri için tek yıllık yazılmış. Eskiden ben de öyle biliyordum. Nedense iki defa yaz sonlarında sulamayı azalttım. Ve biberler kurudu. geçtiğimiz yıl süs biberlerimi sulamayı bırakmadım. Baharda ikinci kez bol miktarda meyve aldım. İnternette araştırdım. Biberleri ağaç formuna çevirenleri gördüm. 4-5 yıl ürün aldıklarını söylüyorlar. Büyük boy biberler için de durum benzer. Bizimkiler henüz iki yaşında. Şu kadar ömrü var diyemem. Ancak bu tek yıllık durumu yanlış bilinen ezber bir bilgi midir bilenlere ve tecrübe edenlere sormak isterim.

Vegy beğendi.
drosophila Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 02:27.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025