![]() |
|
|
![]() |
#1 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 539
|
Giallo D'Asti
![]() Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum Tohum çeşit adı: Giallo D'Asti Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara Tohumun kökeni: İtalya Tohumun geldiği yer: Ticari tohum Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: Eylül 2017 Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 7 metrelik bir mesafe ve barier bitkiler koyuldu. Bitki tipi ve gelişim durumu: İtalyan bir atalık çeşit. Kızardığında çok iri, gösterişli ve tatlı meyveleri var. Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır) 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum. 2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim. 3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim. 4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır. Düzenleyen Atilgan : 07-10-2017 saat 22:07 Neden: Ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#2 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 539
|
Topak Adana
Patlıcanlar tohum için ayrıldılar ve renkleri dogal olarak biraz soldu. Taze iken parlak bir eflatun rengi var. ![]() Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Patlıcan Tohum çeşit adı: Topak Adana Tohum kaç yıldır sizdedir: 1 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara Tohumun geldiği yer: Sayın Birnefestoprak (2016-2017 etkinliği) Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: Eylül 2017 Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer patlıcanlarla arasına yaklaşık 15 metrelik bir mesafe ve barier bitkiler koyuldu. Bitki gelişim durumu ve çeşidin hikayesi sayın Birnefestoprak dan alınmıştır ve benim gözlemlerimde bu doğrultudadır. Tohumun kökeni: Adana'nın yerel, atalık çeşidi. Türkiye genelinde bilindiğini söyleyemeyiz. Bitki tipi ve gelişim durumu: Boylanan, iri cüsseli ve yüksek verimli, ağırlığı kimi zaman 1 kg'a kadar çıkan meyveler veren çok güzel bir çeşit. Özellikle meyvelerin kabuk rengi çok nadir görülen parlak ve açık bir mordur. Topak Adana, diğer yerli patlıcanlara göre daha fazla çekirdeğe sahip ama çok lezzetli bir patlıcan. Patlıcanda çekirdek miktarı çeşidin genetik yapısına göre değişse de, çekirdeklenmeyi etkileyen nedenlerden birisi de sulamanın nasıl yapıldığı. Fazla değil ama düzenli sulayınız. Közlemelik kullanımını tavsiye ederim. Düzenleyen Atilgan : 07-10-2017 saat 22:38 Neden: Ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#3 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 539
|
Maniye Domatesi
![]() ANA TOHUM projesi kapsamında 2015 yılında yetiştirilmiştir Maalesef elimde umduğum kadar tohum kalmamış. Tohum paylaşan/paylaşmış kişilere öncelik verilecek ve 16 kişiye gönderilecektir. Sayın TCM in ve malbman inde bu tohumu paylaştığını hatırlatırım. • Bitki türü: Sebze • Bitki ömrü: Tek yıllık • Tohum Türü: Domates • Tohum çeşit adı: Maniye • Tohum kaç yıldır sizdedir: 3 • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara • Tohumun kökeni: Safranbolu/Karabük • Tohumun geldiği yer: ANA TOHUM, 2014-2015 Ağaçlar net Tohum Paylaşım Etkinliği, sayın Birnefestoprak • Kullanılan gübreler: Yanmış büyükbaş hayvan gübresi • Kullanılan ilaçlar: Yok • Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2015 • Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay • Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerle arasına 40 metrelik bir mesafe koyuldu • Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki çok güçlü geliştiği için kuvvetli bir destek sistemi verilmeli. Ben iki metrelik kalın çubuklara sıkça bağlamak durumunda kaldım. Meyveleri iri, basık ve hafif dilimli. Son parti meyveler biraz daha tombulca ve daha az dilimli idi. Oldukça verimli ve lezzetli meyveleri var. • Çeşidin Hikayesi: Net de bir çok kaynakta mevcut Düzenleyen Atilgan : 27-11-2017 saat 18:02 Neden: ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#4 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 539
|
Acı biber "Korean"
![]() ![]() ![]() Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum Tohum çeşit adı: Korean Tohum kaç yıldır sizdedir: 2 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara Tohumun kökeni: USA Tohumun geldiği yer: Ticari tohum Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: Eylül 2017 Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 7 metrelik bir mesafe ve barier bitkiler koyuldu. Bitki tipi ve gelişim durumu: Oldukça verimli. Orta acılıkta erken gelişen ve çabuk kızaran meyveleri var. Üçüncü resim en soldakiler. Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır) 1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum. 2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim. 3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim. 4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#5 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 539
|
Black Cherry Domates
![]() Bitki türü: Sebze Bitki ömrü: Tek yıllık Tohum Türü: Domates Tohum çeşit adı: "Black Cherry" Tohum kaç yıldır sizdedir: 9 Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara Tohumun kökeni: USA Tohumun geldiği yer: Ticari tohum Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler Kullanılan ilaçlar: Yok Hasat yıl ve ayı: Eylül 2015 Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay Bitkiye özel izolasyon uygulaması: İzolasyon uygulanmamıştı ama tohumlar 2015 yılından ve daha sonra açılım gözlemlenmedi. Hasat süresi: Erken, fide dikiminden itibaren 70 gün Büyüme alışkanlığı: Sırık Yaprak tipi: Normal Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık bir çeşittir. Çok kuvvetli gelişir. Mutlaka güçlü askı sistemi hazırlanmalıdır. Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Oldukça verimli, lezzetli ve hastalıklara dayanıklı bir türdür. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|