agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2017-2018 Tohum Paylaşım Etkinliği (Kataloglar)
(https)




Beğeni Düzeni345Beğeniler
  • 67 Gönderen
  • 24 Gönderen
  • 24 Gönderen
  • 22 Gönderen
  • 25 Gönderen
  • 22 Gönderen
  • 20 Gönderen
  • 30 Gönderen
  • 32 Gönderen Atilgan
  • 19 Gönderen Atilgan
  • 35 Gönderen Atilgan
  • 14 Gönderen Atilgan
  • 11 Gönderen Atilgan

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 07-10-2017, 22:00   #1
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 539
Giallo D'Asti

Name:  IMG_0545.jpg
Views: 1387
Size:  28.0 KB

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
Tohum çeşit adı: Giallo D'Asti
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: İtalya
Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2017
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 7 metrelik bir mesafe ve barier bitkiler koyuldu.
Bitki tipi ve gelişim durumu: İtalyan bir atalık çeşit. Kızardığında çok iri, gösterişli ve tatlı meyveleri var.

Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.

2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.

3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.

4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır.


Düzenleyen Atilgan : 07-10-2017 saat 22:07 Neden: Ekleme
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 07-10-2017, 22:30   #2
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 539
Topak Adana

Patlıcanlar tohum için ayrıldılar ve renkleri dogal olarak biraz soldu.
Taze iken parlak bir eflatun rengi var.
Name:  IMG_0546.jpg
Views: 1426
Size:  63.9 KB

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Patlıcan
Tohum çeşit adı: Topak Adana
Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun geldiği yer: Sayın Birnefestoprak (2016-2017 etkinliği)
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2017
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer patlıcanlarla arasına yaklaşık 15 metrelik bir mesafe ve barier bitkiler koyuldu.

Bitki gelişim durumu ve çeşidin hikayesi sayın Birnefestoprak dan alınmıştır ve benim gözlemlerimde bu doğrultudadır.

Tohumun kökeni: Adana'nın yerel, atalık çeşidi. Türkiye genelinde bilindiğini söyleyemeyiz.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Boylanan, iri cüsseli ve yüksek verimli, ağırlığı kimi zaman 1 kg'a kadar çıkan meyveler veren çok güzel bir çeşit. Özellikle meyvelerin kabuk rengi çok nadir görülen parlak ve açık bir mordur. Topak Adana, diğer yerli patlıcanlara göre daha fazla çekirdeğe sahip ama çok lezzetli bir patlıcan. Patlıcanda çekirdek miktarı çeşidin genetik yapısına göre değişse de, çekirdeklenmeyi etkileyen nedenlerden birisi de sulamanın nasıl yapıldığı. Fazla değil ama düzenli sulayınız. Közlemelik kullanımını tavsiye ederim.


Düzenleyen Atilgan : 07-10-2017 saat 22:38 Neden: Ekleme
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-10-2017, 19:11   #3
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 539
Maniye Domatesi



ANA TOHUM projesi kapsamında 2015 yılında yetiştirilmiştir

Maalesef elimde umduğum kadar tohum kalmamış. Tohum paylaşan/paylaşmış kişilere öncelik verilecek ve 16 kişiye gönderilecektir.
Sayın TCM in ve malbman inde bu tohumu paylaştığını hatırlatırım.



Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Domates
Tohum çeşit adı: Maniye
Tohum kaç yıldır sizdedir: 3
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: Safranbolu/Karabük
Tohumun geldiği yer: ANA TOHUM, 2014-2015 Ağaçlar net Tohum Paylaşım Etkinliği, sayın Birnefestoprak
Kullanılan gübreler: Yanmış büyükbaş hayvan gübresi
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Ağustos 2015
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer domateslerle arasına 40 metrelik bir mesafe koyuldu
Bitki tipi ve gelişim durumu: Bitki çok güçlü geliştiği için kuvvetli bir destek sistemi verilmeli. Ben iki metrelik kalın çubuklara sıkça bağlamak durumunda kaldım. Meyveleri iri, basık ve hafif dilimli. Son parti meyveler biraz daha tombulca ve daha az dilimli idi. Oldukça verimli ve lezzetli meyveleri var.
Çeşidin Hikayesi: Net de bir çok kaynakta mevcut


Düzenleyen Atilgan : 27-11-2017 saat 18:02 Neden: ekleme
Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 16-10-2017, 23:32   #4
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 539
Acı biber "Korean"

Name:  IMG_0811.jpg
Views: 1129
Size:  78.6 KB

Name:  IMG_0812.jpg
Views: 1213
Size:  77.2 KB

Name:  IMG_0813.jpg
Views: 1206
Size:  42.4 KB

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum Türü: Biber, Capsicum annuum
Tohum çeşit adı: Korean
Tohum kaç yıldır sizdedir: 2
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara
Tohumun kökeni: USA
Tohumun geldiği yer: Ticari tohum
Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler
Kullanılan ilaçlar: Yok
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2017
Yetistirme zorlugu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Diğer biberlerle arasına yaklaşık 7 metrelik bir mesafe ve barier bitkiler koyuldu.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Oldukça verimli. Orta acılıkta erken gelişen ve çabuk kızaran meyveleri var. Üçüncü resim en soldakiler.

Yetiştirme özellikleri: (Sayın Birnefestoprak dan alınmıştır)

1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Tohumlar bahar ortasında serada ya da evde ekilebilir. İyi bakımla, fideler 5-6 hafta içinde toprağa alınacak aşamaya gelecektir. Tohumların, köklerin havalanmasına olanak sağlayacak, sulandığında parçacıkları birbirine yapışıp kök gelişimini zorlaştıracak/engelleyecek, suyu kolayca drene etmeyen bir ortama ekilmesini tavsiye etmem (or. kompostlanmış gübre, iyi su tutar ve bu iş için uygun olmayabilir). Tohum ekilecek toprağı kendiniz biraraya getirebileceğiniz gibi, bu iş için satılan ve içinde perlit olan ticari ürünleri de kullanabilirsiniz.
Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Ben taze biber tohumları için hiçbir özel yöntem uygulamıyorum.

2. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Biber tohumunun çimlenmesi için ışığa ihtiyacı yok ama fideler çimlendikten hemen sonra güneş ışığı gören (ya da güneş ışığını taklit eden yapay ışığın olduğu) bir alanda tutulup, "gerçek" yapraklarını oluşturduktan sonra ve toprağa şaşırtılana kadar çokça seyreltilmiş sıvı gübreyle beslenebilir. Tohumlar evde ekildiyse, toprağa alınmadan önce hergün öncekine göre bir miktar (ör. yarım saat aralıklarla) uzayan sürelerle güneşe çıkarılarak şaşırtma sonrası gerçekleşecek olumsuz etkilerin azaltılması sağlanabilir. Toprağa alınma aşamasında, fide çukuruna 2-3 avuç kompostlanmış gübre, daha sonra da gelişim aşamasında 7-10 gün aralıklarla bitkinin yapraktan emebileceği ya da topraktan verilebilecek bir sıvı gübre, çiçeklenme aşamasında mümkünse fosfor miktarı daha yüksek bir sıvı gübre kullanılmasını; fideler, şaşırtma aşamasında, toprağa alışana kadar sulandıktan sonra suyun kesilmesini ve fidelerin çiçeklenme aşamasına kadar yalnızca gün batımında su ihtiyacının olduğu anlaşıldığı zaman sulanmasını; meyve tutumu aşamasındaysa hergün değil ama gün aşırı ve azar azar sulanmasını tavsiye ederim.

3. İklim gereksinimleri: Aslen tropik bir bitkidir. Özellikle ılıman iklimlerde (ve güneyde) uzun hasat olanakları sunar. Yazın daha kısa sürdüğü iklimlerde yaşayan üyelerin, özel yetiştirme koşulları yoksa, erkenci/orta-erkenci biber çeşitlerini tercih etmesini tavsiye ederim.

4. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Meyveler olgunluk aşamasında yukarıdaki resimdeki gibi parlak kırmızı renk almaktadır. Meyveler, tam olgunluğa ulaşana kadar bitki üstünde bekletildikten sonra tohumlar çıkartılıp kurutularak tohum hasadı yapılabilir. Tohumları tam olarak kurumadan paketlememenizi tavsiye ederim. Aksi durumda küflenip bozulacaklardır.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 30-10-2017, 22:15   #5
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 19-11-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 539
Black Cherry Domates

Name:  sitt.jpg
Views: 1030
Size:  47.1 KB

Bitki türü: Sebze

Bitki ömrü: Tek yıllık

Tohum Türü: Domates

Tohum çeşit adı: "Black Cherry"

Tohum kaç yıldır sizdedir: 9

Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Ankara

Tohumun kökeni: USA

Tohumun geldiği yer: Ticari tohum

Kullanılan gübreler: Hayvan gübresi, organik bazlı diğer ürünler

Kullanılan ilaçlar: Yok

Hasat yıl ve ayı: Eylül 2015


Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay

Bitkiye özel izolasyon uygulaması: İzolasyon uygulanmamıştı ama tohumlar 2015 yılından ve daha sonra açılım gözlemlenmedi.

Hasat süresi: Erken, fide dikiminden itibaren 70 gün

Büyüme alışkanlığı: Sırık

Yaprak tipi: Normal

Bitki tipi ve gelişim durumu: Sırık bir çeşittir. Çok kuvvetli gelişir. Mutlaka güçlü askı sistemi hazırlanmalıdır.

Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Oldukça verimli, lezzetli ve hastalıklara dayanıklı bir türdür.

Atilgan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 16:00.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025