![]() |
Ne yaparlar bilemem ,ben etkinliğe katılacağım.Hatta yasak dense de katılacağım. Yakın komşularımız ara sıra çeşitli tohumları satı alıp ekmektedirler. Benim kendileri ile paylaştığım tohumlar çimlenirken hazır aldıkları paket tohumlar bir türlü yeşermedi. Defalarca denediler tutmadı.
Böyle bir şey yapılmaya çalışılırsa rant dışında bir amaç yoktur.Günümüzde bazı bitkiler neredeyse hiç tohum vermemekte ,verdiği tohumlar ertesi yıl üretim yapılması mümkün olmamakta. Çok olmasa da etkinliğe büyük bir hevesle katılacağım. |
Etkinlik kapsamında üzerine düşen bir görev olursa, elimden geldiğince yapmaya çalışırım.
Tam olarak sistemi bilmediğimden hazır excell şablonu hazırlanabilir diye aklımdan geçirdim. Uygulanabilirliği sizlerin düşüncesine bağlı. |
Merhaba, eski üyelerin korunması fikri mantıklı gelebilir. Ancak benim gibi foruma katkı yapmadığı halde sürekli forumu takip eden ve sizlerin paylaşımından faydalanan insanlar olduğunu bilmeniz de fayda var. Ankara da 1,5 dönümlük bir bahçem var ve iklim dolayısı ile sebze yetiştirmek zor. Forumun bizim gibi acemilere çok faydası oldu, buradaki paylaşımları saatlerce okudum. Sadece bir konudaki 40-45 sayfanın tamamını bir gecede okuduğumu biliyorum.Sizlerin bana katkıları; solucan gübresini sizden öğrendim, 1000 solucan aldım su an 10.000 den fazla solucanım var kendime yetecek gübre üretebiliyorum. Kompostu sizden öğrendim, EM1 aldım kendi bukasi mi ve kendi EMA mı yapıyorum. Yine bir yıldır evdeki tüm atıklarımı ve işyeri bahçesindeki yaprakları ziyan etmiyorum. Kompost yapıp gübre ile karıştırıp solucanlara veriyorum. Sayın meyvelitepe nin goji berry lerinin gördüm internet çinden tohum aldım bir yıldan fazladır uğraşıyorum 10-15 fidan oldu ve bir avuç ta meyvem oldu. Bahçeye domates acur kavun nohut vb ektim tamam çok başarılı olamadım ama hiç kimyasal kullanmadan çeri falan ama halen domates toplayıp yiyoruz. Leonardit nedir ve hümik asit yapmayı bu forumdan öğrendim. Paylaşımlarınız için hepinize teşekkürler. Yazarken benim gibi aslında takip eden ama mesaj yazmayanların da olabileceğini bilin diye yazdım. Ne yapılacak bilmiyorum ama PDF yapma vb. bilişim konularında faydam olabilir sanırım. Teşekkürler.
|
Alıntı:
Forumu sadece okuyucu olarak izleyenlerin sayısının aktif üyelerden kat kat fazla olduğunu biliyoruz elbette. Hatta forumu okumak için üye olmaya da gerek yok, açık bir forum. Bugün bu saatte 22 üye forumdayken bile 1100 üye olmayan kişinin forumda olduğunu gözleyebiliyoruz. Forumun amaçlarından birinin, forumdaki bilgi birikiminin herhangi bir sınırlama olmaksızın herkese sunulabilmesi olduğu düşünüldüğünde bu amacın yerine getirildiğini söyleyebiliriz. Öte yandan Tohum Paylaşım Etkinliği forumun aktif üyeleri arasında gerçekleştirilen bir etkinlik. Paylaşımcılar, daha sonra bilgi ve haber alabileceği kişilere paylaşım yapmayı tercih ediyorlar ve bunun için de gayet makul nedenleri var. Önceki dönem etkinliklerde üye olmanın dışında hiç bir şart bulunmaz iken bu kez bu şartların bulunması yönünde bir eğilim var. Söz gelimi siz henüz 15 gün önce üye olmuşsunuz, üye olduğunuz gün ilk mesajınız tohum satın almak üzere alış veriş bölümünde, ikinci mesajınız da yukarıda alıntıladığım. Dolayısı ile forumda kalıcı mısınız, etkinlikte size gidecek tohumların akibetini izlemek mümkün olacak mı, vs. kabul edelim ki, belirsiz. Elbette bu, sizi bundan sonra forumda sıkça görüp, deneyimlerinizden yararlanmayacağımız anlamına da gelmiyor. Fakat bu aşamada sadece tohum talep eden olarak etkinliğe katılabilmeniz için yeterli olmayabilir. Öte yandan, aynı zamanda paylaşımcı olmamanız için hiç bir neden yok :) |
Etkinliğe katılım şartları açısından;
Paylaşımcılar için mesaj sayısı, üyelik tarihi vb. bir şart olmaması gerektiğini düşünüyorum. Sadece talep eden katılımcılar için en az mesaj sayısı ve en geç üyelik tarihi hakkında önerilerinizi bekliyorum. |
Ben ilk kez tohum talep eden uyeler icin ne mesaj sayisi ne de uyelik tarihi acisindan bir kisitlama getirilmemesi gerektigini, ayni katilimcinin sonraki senelerdeki tutumuna gore kisitlamaya gidilmesinin iyi olacagini dusunuyorum. Bu, sanirim zaten kismen yapiliyor.
Ornegin, 2014 yilinda iki mesaji oldugu halde talepte bulunmus ve tohum almis. 2015 yilinda hala iki mesaji var ve hic tohum gondermeden tohum talep ediyor. Bu uye otomatik olarak elensin. 2015 yilinda hala iki mesaji varsa ve etkinlige tohum gondererek tohum talep etmisse, etkinlige katilabilsin ve tohum gonderen diger uyeler takdir hakkini kullansin. Bence bir uyenin bu forumdan yararlanma anlayisi, hic mesaj yazmadan tohum alip vermek de pekala olabilir. |
Yukardaki mesaja ek olarak, dediklerimin geriye donuk uygulanmasini da oneririm.
|
Alıntı:
Bizim problemimiz daha çok forumda sıfır mesajı olan üyeler ya da etkinlik başladıktan sonra üye olup tohum talep edenlerde oluyor. Benim aklımdan geçen; üyelik tarihi en yeni etkinlikten 1 ay öncesi (söz gelimi 1 Eylül ve öncesi) ve son 3 ay içinde en az 4 mesajı olan üyeler şeklinde. Böyle yaptığımızda foruma sadece tohum almak için gelip ortadan kaybolacak kişileri önemli ölçüde elemiş oluruz, öte yandan da dozunda bir önlem olur. |
Dediklerinize katılıyorum...
Bunun dışında bence talep eden kişilere tohumların akıbeti hakkında bilgi vermeyi zorunlu tutmalı. Fotoğraflarını paylaşacağı için gönderildiğini bilsin. Talep edenler ''Tohum Paylaşım Sonrası Çalışmalar'' veya kendilerine açtıkları ''Üyelerin bahçeleri ve balkonları'' sayfasında yayınlasınlar. Yayınlamayanlara tohum gönderilmesin. Çok mu katı kural oldu:D |
Ben bu seneki tohum paylaşım etkilinginden aldıgım tohumlardan oldukça çok mahsül aldım,genelde benim etkilikten talep ettigim acı biber çeşitleriydi,bir kaç domates ve çiçek tohumu,yeni tohum dagıtım etkinligine inşallah bende paylaşımcı olarak katılacagım.
|
Bu başlığın konusuna tam olarak uyuyor mu emin değilim ama tohum paylaşım etkinliğinin takibini daha kolay yapabilmek için bir web uygulaması geliştirebiliriz. Ben yazılım kısmında gönüllüyüm. Uygulama içinde kısıtlamalar ve takipler daha kolay bir şekilde yapılabilir diye düşünüyorum.
|
Ağaçlar net, gün içerisinde sürekli girdiğim üç beş siteden biri, bilgisayarın başına her geçtiğimde mutlaka bakınıyorum ne var ne yok diye. Yaklaşık iki yıldır tonlarca şey öğrendiğimi, öğrendiğimden daha azını ama bana öğretenden daha çok kişiye de öğrettiğimi, katkı yaptığımı düşünüyorum.
Son üç yılda tahmin dahi edemeyeceğim, maddi manevi beni yıpratan olaylar yaşadım ve 'insanları tanıdıkça yalnızlaşır insan' sözüne daha çok inanır oldum. Son dönemde ise çok sevdiğim arkadaşlarımın hayatlarının nasıl dibe vurduğunu, anlamsızlaştığını, yıllarca peşinden gittikleri ideallerinin balon misali patlayarak boş çıktığına şahit oldum, üzüldüm. Bu zor dönemde evimin kapısından içeri girdiğimde nasıl huzur buluyor rahatlıyorsam buraya girdiğimde de benzer duygularla mutlu oldum. Tohum paylaşım etkinliğinde ise, tohumlarla boğuşmak, hanıma rağmen etrafı batırarak tohum toplamak, ayrıştırıp paylaştırmak zor olsa da, bu işten ayrı bir heyecan duydum, aldığımdan daha fazla tohum verdiğim için mutlu oldum, tohumlarımın Türkiye' nin dört yanda yeşerdiğini görmekten ve teşekkür almaktan gurur duydum, hatta sitenin adı bir şekilde geçtiğinde dağıttığım üç beş tohumdan dolayı havaya girdim kibirlendiğim bile olmuştur. Sonuç; insanların ne amaçla olursa olsun bir kaç kez de olsa bu siteye uğramasına kısıtlama konmaması, zorlanmaması gerektiğini düşünüyor, bu davranışların samimiyete de kısıtlama getireceğine üstte saydığım güzelliklere zarar vereceğine inanıyorum. Konulacak kurallar uyulmalıdır da, nasılsa herkes istediğine istediği kadar tohum göndermekte özgür. Sevgi ve saygılarımla.. |
Alıntı:
Alıntı:
Ben de Sn. birnefestoprak gibi düşünüyorum. Hatta şöyle de bir örnek vereyim. Sizi instagramdan ya da facebooktan 3-5 aydır takip eden, gittiğiniz yoldan gitmek isteyen ve paylaşımlarınızı uygulamak isteyen bir takipçiniz agaclar.netten doğal olarak habersiz olabilir. Ama sizin duyurunuz ile haberdar olacaktır ve yuppiii ne de güzel bir etkinlik ve bir sürü geleneksel tohuma sahip olabileceğim diyecektir. Alıntı:
|
Bende etkinliğe tohumları paketleme ve kargoya verme aşamalarında yardımcı olabilirim.Bu konuda Bursa'dan ne yapmam gerekiyorsa yapmaya hazırım.Saygılarımla.
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Yeni üyeler kendilerini tanıtıp dikim yapacakları yer hakkında (hobi bahçesi, balkon, teras vs) kısa bir bilgi verebilirler. Ayrıca geçen yıl yapılan talep sınırlamaları oldukça faydalı oldu bu yılda bu sınırlamalar devam etmeli.
|
Sn MeyveliTepe,
Forumun belirlenen bölümleri, üye belli bir mesaj sayısına ulaşana kadar, o bölümle etkileşime kapatılabiliyor, değil mi? Eğer mesaj sayısı belirleyecekseniz, o mesajın altında kalanlar etkinlik sayfalarını okuyabilsin ama etkinlikten tohum talep edemesin. Yine mesaj sayısı belirleyecekseniz, onu burdan ilan etmeyin derim. Bir de mesaj sayısından bağımsız olarak kişisel değerlendirmemi yaparken, önceki-sonraki sene karşılaştırması yapacağım. Bunun için de aşağıdaki gibi bir bilgiye ihtiyacım olacak: Üye adı: XXX 2014-2015 etkinliğinden tohum talep etmiş mi?: Evet 2015-2016 etkinliğinden tohum talep etmiş mi?: Evet 2015-2016 etkinliğine tohum göndermiş mi?: Hayır Bunu geriye dönük iki sene için listelemek mümkün mü? Sonraki sene tohum paylaşmayanlara bu seferki etkinlikte tohum göndermeyeceğim. |
Alıntı:
ya da diğer bazı forumlardaki ratio gibi |
Alıntı:
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
|
Alıntı:
Üyelik tarihi: En az 1 ay En az mesaj sayısı: 1 (Son bir ayda gönderilen mesajlara dikkate alınmadan) şeklinde bir kısıtlama getirilirse, talepte bulunanın art niyetli olma ihtimalinin önüne geçilmiş olur diye düşünmekteyim. |
Kişisel kanaatim bu kısıtlamanın yanında yeni üye, sıfır msj olsa bile onlara da bi hak tanınması örneğin 5 tohum talep etme hakkı olsun bu daha sonra talep edilmemiş kalan tohumlar da olabilir.Tohum talep etmek için üye olmak her zaman kötü niyeti göstermez.Önemli olan bu tohumların ve etkinliğin yayılması değil mi ?
|
Tohumların ticaretini yapmadığımıza göre sınırlamanın anlamı yok bence. Yeni üyeler tanıtım sayfası açtığında belirli bir sayıda tohum gönderilebilir. Kısıtlama yapmak isteyen tohum gonderıcılerı kendilerine göre paketleme yapabilir.
|
İsmail Bey'in görüşüne katılıyorum.
Yeni veya eski üyelik, daha başlangıç aşamasında adres beyanı ve genel masraflar için cuzi bir maddi destek (3-5 TL) yeterli olmalı. Talepte bulunan üyenin; *üyelik geçmişi (üye olma tarihi, paylaşımları, aldığı beğeniler) *tohum paylaşım etkinliği faaliyetleri (daha önceki ve bu yılki tohum paylaşımları, aldığı tohumlarla ilgili faaliyetleri) vb. bazı bilgileri sistemden alıp, tohum paylaşımı yapan kişiye verebilirseniz, paylaşımcı kişi bizzat kendisi; elindeki tohum miktarına göre, talep edenler arasında bir değerlendirme yaparak tohumları istediği gibi pay eder. |
Benim Tohum Paylaşım Etkinliğine katılmada öne çıkan sebeplerim; bitki yetiştiriciliği ve yetiştirilen bitkilerin çeşitliliğini arttırması bir de elimde yetiştirebileceğimden fazla var olan tohumun hayata merhaba deme şansının artması...
Tohum paylaşan üyelere herhangi bir kısıtlama getirilmeyecekse, tohum talep eden üyelere de kısıtlama getirilmemesinden yanayım:) |
İlk defa tohum talep edecek arkadaşlar, aynı sebzeden birden çok talepte bulunmayın. Yapılacak açıklamaları ( tohumlarını yollayacak üyeler onlar hakkında geniş açıklamalar yapıyorlar mutlaka) iyi okuyun ve sonunda gönlünüze en yatan tohumdan tek çeşit talep edin. Bilhassa domatesde dikkatli olun. Envai çeşit domates sunulacak vakti gelince sizlere az ama öz seçim yapmak mühim nokta...
Aynı bahçe içinde birden çok çeşit bitkilerin birbirini tozlaması sebebiyle randımanlı olmuyor. Hem sizin emeğinize hemde tohumlara yazık oluyor. |
Belli sebeplerden forum giremedim bir süredir.Orjinal adıyla bokashi starter yapımına emin adımlarla ilerlediğimi söylyebilirim.Planladığım gibi giderse tohumların ekileceği gübreli toprak hazır olacak.
Ayrıca alacağım türleri iyi seçeceğim.Şimdilik sırık ve pembe domtes gündemimde ama tozlama sebebiyle bu iki ayrı türü farklı balkonlara koymalıyım sanırım hosseda? Ayrıca 25 farklı tohum hiçte az değil.Bilakis harika... |
Bir sorum daha var.Adres bilgilerinde kendi adımı mı yoksa velimin adını mı vereceğim?
|
Alıntı:
|
domates tohumu son derece önemlidir. çatı katımda yer açtım ve yaptım. organik olması ayrıca güzel :)
|
Ben de bu seneki tohum etkinliğine katılacağıma dair söz vermiştim ancak askere gideceğimden dolayı elimde bulunan tohumları şimdiden vermek istiyorum. ( meksika big jim, hindistan jwala biberi ve anaheum biber çeşitleri tohumları mevcut) tohumların izolasyonları yapılmış ve kimyasal gübre kullanılmamıştır.
|
Arkadaslar ben yeni üye degilim ama bu yeni üyeler de nasıl bir art niyet olabilir anlamıyorum.Toprağı tohumu sevmeyen bir kisi zaten bu foruma uğramaz ki..Ama emegi gecen arkadasları düsünürsek, öncelikle tohum paylasımında bulunmuş , aldıgı tohumları ekerek en azından yiyecek kadar da olsa basarı elde etmis üyelere öncelik verilmeli diyorum..Eger ki tohum kalırsa yeni üyelere de verilebilir...Yani tohum paylaşımında adaletli bir sıralama yapılabilir..
|
Son üç yıldır paylaşılan tohumlar var. Her paylaşana link veremesek bile daha önce tavsiye edildiği üzere ilk ve son paylaşımcıyı ekliyebiliriz. Ben geçen yıl kullandığımız şablona
İlk paylaşım ya da üretici bilgileri adında bir ekleme yaptım. |
Alıntı:
|
2016-2017 paylaşım dönemi prensipleri yayınlanmamış sanırım( aradım bulamadım.). Önceki yıllarla aynı ise prensipler bunu duyurmakta fayda var, kataloglar başladı acaba geç mi kalıyorum diye son tarihi bulmaya çalıştım ama bulamadım. Önceki yıllarda yıl sonuymuş bu yılda aynıdır herhalde dedim.
|
Alıntı:
|
Sn MeyveliTepe, genel yazışmalar başlığı gözükmüyor. Açmayı düşünüyor musunuz?
|
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 01:33. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025