agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   2016-2017 Tohum Paylaşım Etkinliği (https://www.agaclar.net/forum/2016-2017-tohum-paylasim-etkinligi/)
-   -   Tohum paylaşım etkinliğine dair öneriler 2016-2017 (https://www.agaclar.net/forum/2016-2017-tohum-paylasim-etkinligi/38888.htm)

Zekoş 28-11-2016 18:31

Arkadaslar birsey sormak istiyorum; paylasim yapılırken tohum hakkinda soru soruluyor mu? Mesela belirtmedigi bir özelligini sorsak?

GT-I9300 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

telato 28-11-2016 18:33

Sorular burada soruluyor Sayın Zekoş.

Zekoş 28-11-2016 19:09

Tesekkürler Sayın Telato; o zaman sorumu sorayım daha dogrusu burdan fikir almak istedigim bir konu..Paylasımda listede cicrkleri tek tek yazmistim yeniden düzenleme yapıp karısık cıcek adı altında(3-4cesit ) tanıtsam bu arada tanıma da kolaylık olsun diye tohum resimlerini de paylassam nasıl olur acaba?

MeyveliTepe 28-11-2016 19:14

Neden karışık çiçek diye tanıtım yapacaksınız? Tohumlar mı karışık?

Zekoş 28-11-2016 19:22

Sayın Meyvelitepe daha önce durumu belirtmistim bir arkadasın yardımıyla paylasım yapıyorum.Sonucta cicek karısık olmasında bir sakınca olmaz diye düsündüm hemde bana kolaylık olur.Tohumlarin resmini de koyunca ayırt etmekde zorluk olmaz

hosseda 28-11-2016 20:03

sn. telato sanırım aynı kabak ancak birde içinin fotoğrafı olsa daha iyi anlaşılacak. Sizin kabak paylaşıma sunulunca düşünmüştüm bende bunu. İçi koyu kavuniçimi?

MeyveliTepe 28-11-2016 20:14

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Zekoş (Mesaj 1487885)
Sayın Meyvelitepe daha önce durumu belirtmistim bir arkadasın yardımıyla paylasım yapıyorum.Sonucta cicek karısık olmasında bir sakınca olmaz diye düsündüm hemde bana kolaylık olur.Tohumlarin resmini de koyunca ayırt etmekde zorluk olmaz

Bence karışık çiçek tohumu diye bir şey olmaz. Farklı türler, ne olduğu belirsiz bir şey. Tohumun resmini koymak da anlamlı değil.

Tohumlar karışık değil ise, her bir tohumun ne olduğunu biliyorsanız ve paylaşmak istiyorsanız tanıtırsınız. Yok, siz de ne olduğunu bilmiyorsanız zaten paylaşmamanız gerekiyor.

telato 28-11-2016 20:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi hosseda (Mesaj 1487894)
sn. telato sanırım aynı kabak ancak birde içinin fotoğrafı olsa daha iyi anlaşılacak. Sizin kabak paylaşıma sunulunca düşünmüştüm bende bunu. İçi koyu kavuniçimi?

Sayın hosseda;

Aynı kabağı, bu senede paylaşıma sundum. Paylaşım sayfasında ''Daha fazla fotoğraf ve bilgi'' vermek için geçen sene yetiştiren arkadaşların bahçelerindeki fotoğraflara yer verdim. Orada arkadaşların kesmiş olduğu fotoğrafları görebilirsiniz.

Not: Ben ayrıyetten, aynı olup olmadığını anlayabilmek için geçen sene etkinlikte sizden tohum aldım. Ama bu sene balkabaklarında kötü bir sezon geçirdiğim için yetiştiremedim.

aslama1994 28-11-2016 20:56

Ben şunu anlamıyorum.Tohumu kıymetli arkadaşlar peki o zaman başkasının tohumu değersiz mi? Ben kaç çeşit tohum verirsem o kadar tohum isterim diyenlerle de karşılaştım.Tohumumu alıp beni grubundan atanlarla da tanıştım. Tohum bir milletin ortak malıdır. Amaç ne yerel tohumun yaygınlaşması değil mi? Yok hiç ekmemişlere tohum vermeyelim.Neden o insanlar ekse öğrense kötü mü? Bu mantıkla gidersek kimse tohum sahibi olamaz.Amacımız doğa ve toprağı sevdirmek değil mi? Kimse tohumum var diye insanlara farklı gözle bakmasın.Söyleyecek çok şey var ama .

Zekoş 28-11-2016 21:03

Sayın Meyvelitepe ne oldugu belirsiz derken neyi ima ettiniz anlayamadım.Paylasim yapanlarda mesela karısık domates tohumu diye de tanıtan var.Benimkiler de belli.Mesela iri papatya, cosmos, karanfil v.s bir baslık altinda tanıtayım diyorum..Yenilecek birsey olmadiktan sonra bir sakıncası olmaz diye düsünmüstüm.

MeyveliTepe 28-11-2016 21:21

Sn Zekoş, karışık domates tohumu da benzer bir durumda. Hepsi domates diye olmaz demedik ama çeşit ayrımı ve takibi açısından anlamsız. Talep edenler bilerek alıyorlarsa kendi bilecekleri iş dedik, ama gerçekten anlamsız.

karışık çiçek dendiğinde biraz daha tuhaflaşıyor çünkü aynı tür de değiller. Sizden tohum alan biri seneye bu tohumları nasıl ve ne diye dağıtacak? Katalogda bu tohum için ne gibi bir tanım yapacaksınız, iklim, yetiştirme özellikleri, bitkinin özelliklerine ne yazacaksınız? Bu karışık sebze tohumu dağıtılmasına benziyor, düşünsenize 8-10 farklı sebzenin tohumları karışık, çeşitleri hepten belirsiz. Paylaşımcılardan özellikle rica ediyoruz, tohumunu dağıttığınız bitkiyi siz yetiştirmiş olun, bitkinin (tohumun değil) sizin bahçenizdeki resmini koyun diye.

hosseda 28-11-2016 21:22

Sizin kabağın içi renk olarak daha açık. Bunda yetiştirdiğimiz bölgenin etkisi olabilir. Bizim burada yaz güneşi çok güçlü oluyor, bahçemizde güneye baktığından o kuvvetli güneşi tüm gün alıyor sebzeler....Sn.telato.

aslama1994 28-11-2016 21:29

Arkadaşımın birisi göndermiş 15 çeşit karışık domates tohumu diye.Ekmedim millete dağıttım.Ekmek içimden gelmedi. Ne ektiğimi bilmemek saçma sapan geldi.

TCM 28-11-2016 21:33

@ Zekoş, fasulye ekimi zor değil de sonrası uğraştırıyor, ekimi değil de yetiştiriciliği zor demek gerekir :)

TCM 28-11-2016 21:38

Geçen sene karışık domates tohumu dağıtmıştım. Sebep, kendim tohumları toplarken karıştırdım hangisi hangi domatese aitti. Ancak karıştırdığım tohumlarda güzel domateslerdi misal heybetliyle maniye. Sonradan baktım herhangi bir sebeple tohum fazla talep edemeyenlere faydası olur, eğer yerleri çok, ilk etapta ne ektiklerini de önemsemezlerse tohumlar yabana gitmesin diye etkinliğe koymuştum. Karışık tohumları ayrı ayrı paketler tek poşette karışık diye etkinliğe korsanız mantığı olur da özellikle çiçekte birleştirir de gönderirseniz ekim şartları farklı olacağı için alan için sorun olabilir. Misal direk toprağa ekecek ama menekşe mi cosmos mu nasıl bilecek ki ona göre yer belirlemesi lazım.

aslama1994 28-11-2016 21:44

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi TCM (Mesaj 1487918)
Geçen sene karışık domates tohumu dağıtmıştım. Sebep, kendim tohumları toplarken karıştırdım hangisi hangi domatese aitti. Ancak karıştırdığım tohumlarda güzel domateslerdi misal heybetliyle maniye. Sonradan baktım herhangi bir sebeple tohum fazla talep edemeyenlere faydası olur, eğer yerleri çok, ilk etapta ne ektiklerini de önemsemezlerse tohumlar yabana gitmesin diye etkinliğe koymuştum. Karışık tohumları ayrı ayrı paketler tek poşette karışık diye etkinliğe korsanız mantığı olur da özellikle çiçekte birleştirir de gönderirseniz ekim şartları farklı olacağı için alan için sorun olabilir. Misal direk toprağa ekecek ama menekşe mi cosmos mu nasıl bilecek ki ona göre yer belirlemesi lazım.

Aslında sorun etmeyenler için güzel. Ama ben çöpe atacaktım.Bir arkadaş verdi. On beş çeşit isteyenlere dağıttım.çöpe gittim.Tam atacakken dağıtmak aklıma geldi.

Zekoş 29-11-2016 05:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1487911)
Sn Zekoş, karışık domates tohumu da benzer bir durumda. Hepsi domates diye olmaz demedik ama çeşit ayrımı ve takibi açısından anlamsız. Talep edenler bilerek alıyorlarsa kendi bilecekleri iş dedik, ama gerçekten anlamsız.

karışık çiçek dendiğinde biraz daha tuhaflaşıyor çünkü aynı tür de değiller. Sizden tohum alan biri seneye bu tohumları nasıl ve ne diye dağıtacak? Katalogda bu tohum için ne gibi bir tanım yapacaksınız, iklim, yetiştirme özellikleri, bitkinin özelliklerine ne yazacaksınız? Bu karışık sebze tohumu dağıtılmasına benziyor, düşünsenize 8-10 farklı sebzenin tohumları karışık, çeşitleri hepten belirsiz. Paylaşımcılardan özellikle rica ediyoruz, tohumunu dağıttığınız bitkiyi siz yetiştirmiş olun, bitkinin (tohumun değil) sizin bahçenizdeki resmini koyun diye.

Aslında önerim cok basitti böyle düsüneceginizi tahmin etmemistim.Ben cicek konusunda ilk deneyimimi karısık cicek tohumu alarak yapmıstım.Ne çıkacak diye merakı da vardı.Plastik cimlendirme tepsisine ektim ve ayni yaprakli olanlari bolümlere ayırarak fideledim.Cicek actıktan sonra da adını netten ögrendim zaten cogu da bilindik cıkmisti.Cicegi domatesle bir tutmak cok sacma .Domateste hem tohumlar aynı hem cikan yapraklar..hatta cinsi bile ayri sırık oturak gibi..Benim birlikte dagitmak istedigim tohumlar da boylari ayni gelisimi ayni cicejlerdi.Sonucta bir papatyayla dahlia ,menekse paylasmıcaktim.Madem uygun görmediniz ayrı paylasırım..tesekkürler...

Zekoş 29-11-2016 06:07

Arkadaslar aklıma gelmisken bir konuya daha deginmek istiyorum cünkü o kadar tecrübem olmasına ragmen ben bile zorlandım.Bitkilerden tohum alma usulü..Tanıtımda kısaca yazılsa cok faydali olur diyorum özellikle cok bilinmedik türlerin..Bu sene melisa ve feslegen tohumunu cıkarırken zorlandım cok minikti..Marul gibi üflesem hepsi uçar diye korktum ama dikkat edilirse oluyormus;)
Bazı bitkilerde tohumlarını saklıyor sanki:) Mesela ekinezyanın tohumunu bulmakta bayagı uğrastırdı..Bu ayrıntının ekime yeni baslayanlar icin cok faydalı olacagini düsünüyorum.

kaktüs 20-12-2016 04:56

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1480013)
Dördüncüsüne başlayacağımız etkinliği bir çok açıdan çok özel buluyorum. Her yıl tanıtılan tohumlar, hazırlanan standart kataloglar, uygulama şekli, kimin kimden ne aldığının kayıtlı oluşu, tohumların sonradan gittikleri yerlerde kısmen de olsa takip edilebilirliği vb. özelliklerden dolayı benzerini ne ülkemizde ne da başka bir ülkede görmedim, duymadım.

Mevcut kataloglarımız forumda hala ulaşılabilir olmasına rağmen bir kitapçık haline gelmesinin etkinliğin ve hep birlikte yaptıklarımızın değerini çok arttırır diye düşünüyorum.

Bu sebeplerle son üç yılın kataloglarını birer PDF kitapçık haline getirebilirsek çok güzel olur.

Neticede, gerekli yazılım, donanım ve zamana sahip gönüllülere ihtiyacımız var. Ne dersiniz?

Gelgitli uyelerden birisiyim... Cogu eski uyenin paylasimlarini, bahcelerinin ilk hallerini hatirliyorum. Ben ne kadar hatirlaniyorum, veya uzun bir araliktan sonraki donusum araniza girmeniz icin yeterli olacak midir bilemiyorum ama bu konuda yardimci olacak gonullulerden olmayi isterim.

Bahcede fiziki ekim dikim islerinde nispeten yeni sayilirim. (En azindan sebze vs yetistirmekte), ancak katalog yapma, kayit tutma, pdf vs konularinda iyiyimdir. Eski meslegim olan Kalite Guvence'den kalma aliskanliklarim bazi konularda hala pesimde ;)

kaktüs 20-12-2016 05:04

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi olmez (Mesaj 1440553)
Bir takım tedbirlerin alınması gerektiği aşikar. Öneriler de güzel ancak önerilerinizden alıntı yaptığım kısmı iyi düşünmek gerektiği kanaatindeyim Sn. Poizer. Bu aileye bu seneki etkinliğe ait katalogların açık olduğu dönemde katılmış ve şimdiden yaklaşık 750 mesajı olan arkadaşlarımız var. Etkinlikten 6 önce olarak yazdığınızı ben "6 ay" olarak kabul ettim. Hoş "6 gün" de olsa isim vermeden örnek gösterdiğim arkadaşımızın durumunu etkilemiyor bu. Çünkü kendisi kataloglar açıkken üye olmuş. Bu örnekten yola çıkarak o şekilde bir kuralla belki sadece tohum talep etmek için üye olan 100 kişiyi engelleriz ama çok değerli olan o 1 kişiyi de kaybedebiliriz. Ha kişinin aileye katılmak gibi bir niyeti varsa tohum talep edip edememeye bakmayacaktır ama, yine de bu önerinin iyice irdelenmesi gerektiği kanaatindeyim.

İkinci olarak da aktif olması kısmına açıklık getirilmeli diye düşünüyorum. Bu noktada birçok kriter değerlendirilebilir. Ancak ben sadece kendimi örnek vererek bir noktaya parmak basmak isterim. Ben en eski üyelerden olmasam da onlara yakın bir üyeyim mesela. Ancak sitedeki hareketlerim (aktifliğim) incelenecek olursa ilk başlarda oldukça aktif sonra bir anda ortadan kaybolan ve birkaç yıl sonra yeniden ortaya çıkan bir üyeyim. Konulacak kurallar belirlenirken ben mesela bir süre takılmış sonra gitmiş, bir yıl tohum paylaşımı öncesinde yeniden siteye giriş yaparak tohum talep etmiştir gibi bir değerlendirmeye maruz kalmamalıyım. O dönemde bütün yaşam tarzımı ve düzenimi değiştirmek zorunda kaldığım günler geçirdim. Hayatım yeniden düzene girdiğinde tekrar bu aileye dönüş yaptım. Benimki sadece bir örnek. İnsanların neler yaşadığını bilemeyiz. Bir başka örnek de bu yıl yaşandı mesela. Tohum paylaşan arkadaşlarımızdan biri sağlık problemleri yaşadığından zamanında gereklilikleri yerine getirmedi. Şimdi ise takdir edilecek bir şekilde canla başla verdiği sözün arkasında durmak için çalışıyor.
Örnekler çoğaltılabilir ama üyelik tarihi ve aktiflik kriterleri kural olarak konulurken en ince ayrıntısına kadar düşünülmeli fikrindeyim.

NOT: Kesinlikle sizin önerinize olumsuz yaklaştığım fikrine kapılmayın lütfen. Sadece tüm üyelerin katılımı ile net kuralların minimum hata ile konulması gerektiğini düşünüyorum.

Katilmak istedigim tohum etkinligi ile ilgili iyice bilgilenmek icin eski konulari okurken denk geldim. Buradaki durum beni de birebir yansitmis. Aileye sonradan yeniden donmus/donme isteginde olan birisi olarak buradayim. Kurallar konusunda en son karariniz nedir bilemiyorum, ben gene de son derece heves ile etkinlikte taleplerimi bildirip, isteyenin bir yuzu kara diyerek sonrasini sizlere havale ediyorum. Degerlendirip karar vermek size kalmis :) Mevsimlerimiz ters oldugu icin, samimiyetimi gostermek adina ben de tohum paylasiminda bulunmayi cok isterdim ancak henuz tohumlar yok elimde. Kismet olursa bir sonraki sene, ben de buradan degisik turler ile bu heyecana, tohum dagitanlar kisminda ortak olmayi isterim. :)

ayhank 09-02-2017 21:02

Paylaşım sonrası çalışmalar hakkında öneri

Merhaba,
Teknik olarak mümkünse, paylaşım sonrası çalışmaları paylaşılan her tohum için ayrı sayfalarda yapsak daha verimli olabilir diye düşünüyorum.
Böylece aynı tohumu yetiştiren üyeler o tohumdan elde edilen sonuçları aynı sayfadan takip edebilirler.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 08:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025