agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   2016-2017 Tohum Paylaşım Etkinliği (https://www.agaclar.net/forum/2016-2017-tohum-paylasim-etkinligi/)
-   -   Tohum paylaşım etkinliğine dair öneriler 2016-2017 (https://www.agaclar.net/forum/2016-2017-tohum-paylasim-etkinligi/38888.htm)

İsmail Kuzucu 25-09-2016 14:06

İstek olursa 4 çeşit elma, 2 çeşit armut paylaşımı yapabilirim.

Altay_41 25-09-2016 17:24

Meyve çekirdeği çimlendirmek isteyenler de olacaktır. Çekirdeği alınan meyvenin ve ağacın resmi paylaşılırsa daha iyi olur.

inch 25-09-2016 22:07

İş hayatı yoğun olan bir kişiyim. İnternet çağı başlamadan önce bahçe ve peyzaja daha lise yıllarımda ilgi duydum; yerli ve yabancı mecmuaları takip etmeye başladım. Bu forumu zaman zaman yoklarım, bazı yorum ve fikirlere bakarım. Aslında ilgi alanlarımla ilgili bilgiler gerek forumun biraz dağınıklığı gerekse konular tekrarlandığı için, bana yeterince hitap etmiyor. Ya da basit kaçıyor. Beni en çok ilgilendiren ve heyecanlandıran bölüm "tohum takas" bölümüdür. Çünkü bu bölüm Göbeklitepe antik alanını yeniden keşfetmek gibi. Çok az mesajı olan ve arada buraları yoklayan benim gibi insanları tohum paylaşımında lütfen geri planlara atmayınız. Saygılar.

Taşlıbahçe 25-09-2016 22:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Altay_41 (Mesaj 1480306)
Hibrit (Bodur,yarı bodur...) olmayan meyveler...

Bence yerli sebze tohumları kadar Hibrit olmayan meyve ağaçlarından temin edilen meyve çekirdeklerinin takasına da önem verilmeli.
Forumda sebze yetiştirmek isteyenler kadar, meyve çekirdeği çimlendirmek isteyenler de var.

Örneğin köylerimizde veya bahçelerimizdeki hibrit olmadığını bildiğimiz meyve ağacının (elma,erik,kiraz...) çekirdeklerini paylaşalım.
Takas etkinliğindeki bitkiler gibi bu ağaçların ve meyvelerin resimlerini de paylaşalım.
Bu çekirdeği fide haline getirdiğimizde bu sefer hibrit olmayan bir ağaçtan aşı kalemi takası yapalım...

Hibrit meyve ağacı tohumu istenilse de paylaşılamaz, "hibrit" sözcüğünü günümüzde ve bu konuda kullandığımız anlamıyla ele alırsak meyve ağaçları için öyle bir durum yok diye biliyorum.

Bodur, yarı bodur kavramları daha çok kullanılan anaçlarla, o anaçların genetik özellikleriyle, klon olmalarıyla veya olmamalarıyla ilgili. Bu etkinlikte ağaç tohumları da paylaşılıyor, evet oldukça az ama çerçevenin dışında değil. İsteyen paylaşır fakat meyve ağaçları söz konusu olduğunda bilinmesi gereken birkaç şey var, ki son cümlenizden anlaşıldığı üzere bu sizin de bildiğiniz birşey, hem bilmeyenler için, hem de paylaşacak olanların eklemeleri gereken bir bilgi olarak kısaca açmak istiyorum.

Günümüzde yediğimiz meyvelerin çok büyük bir kısmı yabani formlarından daha gösterişli, iri, sulu, belki daha lezzetli hallere gelmişler. Bu süreç, süreci yönlendiren faktörlere göre, görece kısa veya çok uzun zamanlarda gerçekleşmiş.

Sorun şu ki, beğendiğimiz meyveler o bölgenin yerlisi dahi olsa onu generatif yolla, yani tohumla üretmeye kalktığımızda yabani atalarına doğru açılım gösterebiliyorlar. Bu durumda tohumdan yetiştirmek istediğiniz meyve, yabani atasına ne kadar yakınsa o meyveden alacağınız meyvenin benzer olma şansı artıyor. Daha fazla uzatmadan, diyeceğim o ki, tohumu dağıtanın da, tohumu talep edenin de bu riski bilmesi iyi olur. Yoksa sürpriz bir meyve, tek yıllık sebze gibi hemen o sezon değil de belki on yıl sonra kendini gösterdiğinde "benim istediğim bu değildi ki" denmesin:)

Bu risk bilindiği ve paylaşıldığı takdirde yerli meyve ağacı tohumlarının paylaşılması güzel olur. Klasik meyvecilikten ziyade böyle ağaçlara ilginin artması lazım. Meyveleri fazlaca açılım gösterse dahi içlerindeki besleyici değerler, şifai özellikleri ve daha başka pozitif yanlarıyla yalnızca renk, yanlızca şekil ve yanlızca göz dolduranlara tercih edilmeleri isabetli olur.

Ortaya çıkan meyve, potansiyel faydalarına rağmen istenmiyorsa, elde sağlam bir anacımız olur ki, o zaman sizin de belirttiğiniz gibi yine yerli bir meyve çeşidiyle aşılanabilir.

Altay_41 26-09-2016 04:09

Taşlıbahçe'nin mesajı üzerine internette konuyu biraz araştırdım. Meyve ağaçları için hibrit tanımı Taşlıbahçe'nin dediği gibi yanlış.

Bodurlaştırıcı anaçlar kullanılarak üretilen tam bodur ve yarı bodur fidanlar var. Bodur olmayanlar da klasik anaçlı fidanlar olarak tanımlanıyor.

Meyve çekirdeği takası klasik anaçlı fidan yetiştirmek isteyenler için tercih edilebilir. Ya da çatal erik (ikiz erik) gibi artık fazla karşılaşamadığımız meyve ağaçlarını çoğaltmak isteyenler için...

Bu arada marketten aldığımız meyvenin çekirdeğinden fidan elde edersek nasıl bir anaca sahip oluruz bilemiyorum ???

İsmail Kuzucu 26-09-2016 08:11

Meyve tohumlarını illa fidan yetiştirmek için eklemek gerekli. Cımlenen tohumları ormana atmak bile yeterli olur. Meyvesi küçük olsa dahi çoğu canlıya hayat olacaktır.

Mesela bizim buralarda ormanlık alanlarda ağlat ağaçları var. Kimse bahçesine ekip dikmez ama zamani gelince herkes toplamaya gider. Onları ekip dikine ne mutlu.

Bir örnek daha vereyim, şuan pazarda beyaz-sarı eksi elma satılıyor. Onlarda tohumdan ekılınce aynı meyveyi veriyor. Hatta önceden ormanlarda keçiler bunları çok yermiş.

Önceden sadece kecılerın yediği elmayı şuan şeker hastaları mumla arıyor.

TCM 26-09-2016 08:21

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi inch (Mesaj 1480386)
İş hayatı yoğun olan bir kişiyim. İnternet çağı başlamadan önce bahçe ve peyzaja daha lise yıllarımda ilgi duydum; yerli ve yabancı mecmuaları takip etmeye başladım. Bu forumu zaman zaman yoklarım, bazı yorum ve fikirlere bakarım. Aslında ilgi alanlarımla ilgili bilgiler gerek forumun biraz dağınıklığı gerekse konular tekrarlandığı için, bana yeterince hitap etmiyor. Ya da basit kaçıyor...

Her bilen sizin gibi 'basit kaçıyor burası' deyip içeri girmez sekiz yılda sadece 161 mesaj atarsa, nasıl giderilecek bu 'basitlik' ?

megbilgi 26-09-2016 09:24

Tohum paylaşımının yasaklanacağı yıllara doğru bir gidiş olabilir mi acaba ?
.
F1 tohum üreticileri bu şekilde kanunlar üzerinde çalışmalar yapıyor diye biliyorum.
Lisanlanmamış bir tohumun dağıtımı ( üretimi ) yasalarca yasaklanabilirmiş.

Sizce böyle birşey mümkün mü ?

...

Mücevher Çalısı 26-09-2016 10:20

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi megbilgi (Mesaj 1480413)
.
F1 tohum üreticileri bu şekilde kanunlar üzerinde çalışmalar yapıyor diye biliyorum.

...

Aşağıdaki durumumuz elbette birilerine dokunacak, bekleyeceğiz göreceğiz bakalım elimiz kolumuz bağlanacak mı?

Kolistirva 26-09-2016 10:38

Arkadaşlar geçen benim ağaçlarım sele gitti. Rizedeyim, evimizi ve ağaç diktiğim yerleri sel aldı götürdü. 300 Tane aşılı meyve fidanı dikmiştim karma toplamasam bile dağ taş böcek yesin diye. Geçen şubat-mart ayındda Rize'nin aşırı yağış alması sebebiyle evde dahil olmak üzere ağaçlarım da gitti.

Bende tohum istiyorum fakat gönderebileceğim tohum yok benim. Bu konuda ne yapabiliriz?

hosseda 26-09-2016 11:27

Paylaşıma sokacağım çeşit az ama tohumlar çok fazla sayıda olacak. İki cins kavun var bahçede hala da ürün toplamaktayım. Bardaklar dolusu çekirdek biriktirdim. Domateslerde de en beğendiğim yerli domatesten hala tohum ayırmaya devam ediyorum. Kabaklardan aynı şekilde kıyamet gibi çekirdek olacaktır.
Yönetim benim gibi fazla sayıda tohuma sahip üyelerden gelecek tohumları çaresiz taliplere ulaştırabilmek için bir usul bulacaktır mutlaka...

Gaye çok sayıda yerli tohumu- çekirdeği çok kişiye dağıtmak. Ben çevremde bahçesi olan ama buralardan bihaber herkese onlar istemeden tohum vermenin yollarını ayrıca aramaktayım.

emcmuratçelik 26-09-2016 21:34

Merhaba elimde bulunan tohumların adını tam bilmiyorum peki paylaşmak istesem nasıl yapıcam? mesela domates tohumları var daha yeni ayırdım tokatta bir abimin kendi bahçesinde sürekli yetiştirdiği domatesler veya dikkatimi çeken bir çalıya benzer süs ağacının tohumları **** diğer tohumlar bunları nasıl yababilirim güzel tazeler yardımcı olabilir misiniz?

saygılarımla.

Atilgan 26-09-2016 22:15

Tohum tanıtım mesajları için bir şablonumuz vardı geçen yıl. Hemen herkes bu şablonu kullandı ama türe özel izolasyon kısmı bazen boş bırakıldı ya da yeterli bilgi verilmedi. İzolasyon bilgileri konusunda daha duyarlı olmalıyız.

birnefestoprak 27-09-2016 16:06

Bu forum gibi platformlar, popüler bilgi kaynaklarıdır. Bu gibi kaynaklarda akademik seviyede çalışma/yayın yapılması, uluslararası bir hakemli dergide yayınlanan makalelerde olduğu gibi akademik ispat gerçekleştirilmesi mümkün değil.

Burda çeşitli konular hakkında yayınlanan içerikte, forum dışında yapılmış teknik çalışmalara ve nedenleri ispatlanmamış dahi olsa varlığı ve doğruluğu genel tecrübe/deneme-yanılma yoluyla onaylanmış uygulamalara bir aykırılık söz konusu olmadığı takdirde, basite indirgeyerek anlatma yolunun kullanılmasında bir sakınca göremiyorum.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi inch (Mesaj 1480386)
İş hayatı yoğun olan bir kişiyim. İnternet çağı başlamadan önce bahçe ve peyzaja daha lise yıllarımda ilgi duydum; yerli ve yabancı mecmuaları takip etmeye başladım. Bu forumu zaman zaman yoklarım, bazı yorum ve fikirlere bakarım. Aslında ilgi alanlarımla ilgili bilgiler gerek forumun biraz dağınıklığı gerekse konular tekrarlandığı için, bana yeterince hitap etmiyor. Ya da basit kaçıyor. Beni en çok ilgilendiren ve heyecanlandıran bölüm "tohum takas" bölümüdür. Çünkü bu bölüm Göbeklitepe antik alanını yeniden keşfetmek gibi. Çok az mesajı olan ve arada buraları yoklayan benim gibi insanları tohum paylaşımında lütfen geri planlara atmayınız. Saygılar.

birnefestoprak 27-09-2016 16:08

Siz bunu nerden duydunuz?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi megbilgi (Mesaj 1480413)
.

...

Taşlıbahçe 27-09-2016 19:22

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi Kolistirva (Mesaj 1480420)
Arkadaşlar geçen benim ağaçlarım sele gitti. Rizedeyim, evimizi ve ağaç diktiğim yerleri sel aldı götürdü. 300 Tane aşılı meyve fidanı dikmiştim karma toplamasam bile dağ taş böcek yesin diye. Geçen şubat-mart ayındda Rize'nin aşırı yağış alması sebebiyle evde dahil olmak üzere ağaçlarım da gitti.

Bende tohum istiyorum fakat gönderebileceğim tohum yok benim. Bu konuda ne yapabiliriz?

Etkinliğe ilk kez katıldığınızda tohum paylaşmasanız da 25 çeşide kadar tohum talep edebiliyorsunuz. 2015-2016 etkinliğinin genel prensiplerine bir göz atın.

Atilgan 27-09-2016 22:42

Paylaşılan tohumlar eğer daha önceki etkinliklerde paylaşılmıssa bunu belirtirken sayfaların adres bilgilerinide link olarak ekleyelimki ilgilenenler uzun uzun bu sayfaları aramak durumunda kalmasın. Bunu yaparsak bir sonraki paylaşımcının iş yükünüde hafifletmiş oluruz. Eğer herkes adres bilgilerini girerse son paylaşımcıdan başlıyarak ilk paylaşımcıya kolayca ulaşabiliriz.

Mesela
Tohumun geldiği yer: ANA TOHUM, 2014-2015 Ağaçlar net Tohum Paylaşım Etkinliği, sayın Birnefestoprak
bilgilendirici ama kullanışlı değil.

Bu daha iyi
Tohumun geldiği yer: 2014-2015 Ağaçlar net Tohum Paylaşım Etkinliği, sayın coskun4216

megbilgi 28-09-2016 08:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1480568)

Birçok yerde yazıyor internette ararsanız görürsünüz.
.

Basit bir arama

https://www.google.com.tr/search?q=L...ns+tohum+yasak

Yasaklama araması

https://www.google.com.tr/search?biw...F0BtkQ1QIIXigB

...

Detaylı haberlerde mevcuttur.

...

Buda Türkiyede geçerli tohumculuk kanunu.
Tohum üretimi ve dağıtımı hakkında...

http://www.resmigazete.gov.tr/eskile...20061108-1.htm

...

birnefestoprak 28-09-2016 15:07

Gösterdiğiniz haberlerin ev bahçeciliğiyle bir ilgisi var mı? Bir de F1 tohum üreticilerinden tanıdıklarınız varsa sorar mısınız lütfen insanların kendi bahçesinde ninesinden dedesinden kalma tohumları yetiştirmesine engel olmaya dönük bir çaba içindeler miymiş.

Ayrıca siz burdaki tohum etkinliğine katılmayı düşünüyor musunuz?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi megbilgi (Mesaj 1480632)
Birçok yerde yazıyor internette ararsanız görürsünüz.
.

Basit bir arama

https://www.google.com.tr/search?q=L...ns+tohum+yasak

Yasaklama araması

https://www.google.com.tr/search?biw...F0BtkQ1QIIXigB

...

Detaylı haberlerde mevcuttur.

...

Buda Türkiyede geçerli tohumculuk kanunu.
Tohum üretimi ve dağıtımı hakkında...

T.C. Resm Gazete

...

megbilgi 28-09-2016 15:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1480668)
Gösterdiğiniz haberlerin ev bahçeciliğiyle bir ilgisi var mı? Bir de F1 tohum üreticilerinden tanıdıklarınız varsa sorar mısınız lütfen insanların kendi bahçesinde ninesinden dedesinden kalma tohumları yetiştirmesine engel olmaya dönük bir çaba içindeler miymiş.

Ayrıca siz burdaki tohum etkinliğine katılmayı düşünüyor musunuz?

Tohumun ev bahçeciliği ile ne ilgisi var ki... Tohum tohumdur...
Tarlayada eksen aynı bahçeyede...
.
Evet tohum etkinliğine katılacağım...
Neden sordunuz ?
.

birnefestoprak 28-09-2016 15:26

Üretip piyasaya sürdüğünüz tohumla özel mülkünüzün arka bahçesinde üretip kendi kullanımınız için ektiğiniz ve ücretsiz olarak komşunuza verdiğiniz tohum aynı yani, öyle mi?

Ben sizin ne demek istediğinizi anlayamadım. "Etkinliğe katılırsam yasak olduğu için suç işlemiş olur muyum?" diye mi soruyorsunuz?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi megbilgi (Mesaj 1480670)
Tohumun ev bahçeciliği ile ne ilgisi var ki... Tohum tohumdur...
Tarlayada eksen aynı bahçeyede...
.
Evet tohum etkinliğine katılacağım...
Neden sordunuz ?
.

megbilgi 28-09-2016 15:31

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1480671)

Ben sizin ne demek istediğinizi anlayamadım. "Etkinliğe katılırsam yasak olduğu için suç işlemiş olur muyum?" diye mi soruyorsunuz?

Öyle bir amacım yok...

Yazdığımı tekrar okursanız göreceksiniz.
Bu şekilde bir şeyler konuşulup yazılıyor. Bunun olabilirliği nedir diyorum, ne kadar ileri gidebilirler...
.

birnefestoprak 28-09-2016 15:34

Bu başlık etkinlik önerileriyle ilgili. Tohum politikalarını burda tartışabiliriz.

Etkinlikte paylaşacağınız tohumları merakla bekleyeceğim.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi megbilgi (Mesaj 1480672)
Öyle bir amacım yok...

Yazdığımı tekrar okursanız göreceksiniz.
Bu şekilde bir şeyler konuşulup yazılıyor. Bunun olabilirliği nedir diyorum, ne kadar ileri gidebilirler...
.

İsmail Kuzucu 28-09-2016 16:34

Ticari amaçlı değil ise tohumlar dagıtılıp paylasılabılıyor. Ticari dağıtım ve paylaşım yapılıyor ise tohumların onaylanması gerekiyor. Bunu kişiler veya firmalarda yapabilir. Tohumluk için gerekli formları doldurduktan sonra mühendisler gelip sizi denetlıyor. Tohumculuk kanununda geçen bilgiler bunlar.

Tarım bakanlığının bu konu hakkında bir pdf dosyası mevcuttu. Geçen senelerde başka bir tohum paylaşım etkinliğine zabıta gelmiş ve engel olmaya çalışmıştı. Sonuç etkinlik yine devam ediyor. Haberlerede konu olmustu.

emcmuratçelik 28-09-2016 20:34

kişisel dağıtımlarda her hangi bir sorun yaşamazsınız bu 1. 2. si ise siz ticari olmadığı takdirde her hangi bir sıkıntı yine yaşamazsınız evinizde ve kendi bahçenizde ekdiğiniz tohumlardan her hangi bir ücret **** ceza yemezsiniz, ufak bir araştırma ile bunu görebilirsiniz.

bahcedenn 28-09-2016 23:52

Aklıma şu geldi. Geçtiğimiz sene en çok tohum paylaşımında bulunan üyelere hediyeler gönderilmişti. Hediyelere aktarılan kaynak ile tohumluk izolasyonları için börtü böceğin giremeyeceği kesecikler yaptırsak da bu vesile ile sadece potaya giren üyelere değil de herkese bu tohum izolasyon keseciklerini göndersek nasıl olur?

kerkenez 29-09-2016 08:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1480717)
Aklıma şu geldi. Geçtiğimiz sene en çok tohum paylaşımında bulunan üyelere hediyeler gönderilmişti. Hediyelere aktarılan kaynak ile tohumluk izolasyonları için börtü böceğin giremeyeceği kesecikler yaptırsak da bu vesile ile sadece potaya giren üyelere değil de herkese bu tohum izolasyon keseciklerini göndersek nasıl olur?

Aslında özel yaptırmaya gerek yok. Mercan tarafında sünnet, düğün malzemesi satan yerlerde çeşitli boy ve ebatlarda mevcut. Ben oradan temin etmiştim. Tek kusurları biraz süslü oluyorlar. :D

TCM 29-09-2016 08:45

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez (Mesaj 1480730)
... sünnet, düğün malzemesi satan yerlerde çeşitli boy ve ebatlarda mevcut. Ben oradan temin etmiştim. Tek kusurları biraz süslü oluyorlar. :D

Gelen geçen birer çeyrek takmasın sonra üzerlerine ;)

remus2 29-09-2016 19:26

Forumu sürekli olarak takip ediyorum ve bu konudaki mesajları hızlıca okudum konu çok gergin geçiyor sanırım.
Bir çevre mühendisi adayı olarak da bu ve benzeri paylaşım etkinliklerini destekliyorum çünkü herhangi bir yapı marketten veya ziraattan tohum aldığımda tohumu ekip, onca uğraşıp, bi o kadar sulama sonucu karşılaşılan durum hüsran olduğunda bu tür paylaşımların değerini anlıyoruz.

Aynı zamanda Forumla ilgisi olmayıp sadece tohum için üye olacak arkadaşlarında etik bir davranış içinde olmadığını öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum ve 3.4. Tohum talep edenlerin rolü bu maddenin altında aynı zamanda belirli miktarda mesaj sayısı olmayanların tohumlardan faydalanmaması gerektiğini düşünüyorum.=)
Bu mesajın konuyla ne kadar alakalı oldu bilmiyorum umarım bir miktar faydam dokunmuştur emeği geçen herkese ve teşekkürler. =)

emcmuratçelik 29-09-2016 19:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi remus2 (Mesaj 1480770)
Forumu sürekli olarak takip ediyorum ve bu konudaki mesajları hızlıca okudum konu çok gergin geçiyor sanırım.
Bir çevre mühendisi adayı olarak da bu ve benzeri paylaşım etkinliklerini destekliyorum çünkü herhangi bir yapı marketten veya ziraattan tohum aldığımda tohumu ekip, onca uğraşıp, bi o kadar sulama sonucu karşılaşılan durum hüsran olduğunda bu tür paylaşımların değerini anlıyoruz.

Aynı zamanda Forumla ilgisi olmayıp sadece tohum için üye olacak arkadaşlarında etik bir davranış içinde olmadığını öğrenmesi gerektiğini düşünüyorum ve 3.4. Tohum talep edenlerin rolü bu maddenin altında aynı zamanda belirli miktarda mesaj sayısı olmayanların tohumlardan faydalanmaması gerektiğini düşünüyorum.=)
Bu mesajın konuyla ne kadar alakalı oldu bilmiyorum umarım bir miktar faydam dokunmuştur emeği geçen herkese ve teşekkürler. =)

remus2 bence takılıp kalma mesaj sayısına benim mesaj sayımı örnek alabilirsin, ben sürekli olarak burayı takip ediyorum. Fakat mesaj sayım az nedenine gelirsen genelde iş ev arası mekik dokuyorum bazen hiç bilgisayara giremiyorum.
buna çara olarak da pdf formatında sayfaları kaydedip telefonumdan okuyorum. Tavsiye edebileceğim bir yöntem, aynı zamanda ağaçlara bitkilere doğaya aşık biri olarak kimseyi böyle görünüşe göre değerlendirme derim.
Örnek Gül çok güzeldir fakat dikenlidir, örnek kaktüs yine dikenlidir etkilidir fakat çiçekleri çok hoştur aynı zamanda çok zor zamanlarda su kaynağı olarak kullanabilirsiniz.

Saygılarımla,

Murat ÇELİK
Doğa Sever
Gebze/Kocaeli

Zekoş 29-09-2016 21:12

Merhaba arkadaşlar;
Ben bu foruma nedeyse 5-6 senedir üyeyim.Ve bu forumu tesadüfen buldugum gibi tohum paylasım etkinkigini de bu sene karpuz ve soya fasülyesi ararken bir arkadaşın söylemesi üzerine yine tesadüfen haberdar oldum.Paylasıma katılmak istiyorum ama bilgisayarım olmadığından telefonla ne kadar yapılabilir bilemiyorum.
Ben paylaşıma farklı bir açıdan katkıda bulunmak isterim

m.Şöyle ki ben Çorumdayım ve burada yıllardır ekilip dikilen ve begenilen tohumları dagıtmayı düşünüyorum..Telefonla kolay olmayacagını düsündüğümden bir arkadaşın bu konuda yardımci olmasını bekliyorum.saygılar...

olmez 30-09-2016 07:12

Belirli bir mesaj sayısına ulaşma kriteri bana çok sakıncalı geldi açıkçası. Düşünün; 20 mesaj kriteri konuldu. Yeni üye olan kişi tohum talep edebilmek için gerekli mesaj limitini nasıl aşacak? Kolay. 20 tane konunun altına "Güzel" , "Harika", "Elinize sağlık", "Harikasınız" vb foruma katkısı olmayan şeyler yazarak limiti aşacak. Düşünülmesi gereken bir konu.

olmez 30-09-2016 08:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1480568)

Sayın birnefestoprak geçen yılki etkinlik sonrası şurada bahsetmiştim. Sanırım aynı konudan bahsediliyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi olmez (Mesaj 1440927)
Bu sene etkinliğimizi güzel bir şekilde gerçekleştirdik ama acaba önümüzdeki yıllarda başarabilecek miyiz? Şöyle bir haber okudum canım sıkıldı. Bu konu -miş, -mış ları geçer de gerçekten gündeme gelirse ne yapabiliriz?

Tohum Takas'a makas geliyor! -Haber Hürriyeti

Altay_41 30-09-2016 10:53

Tohum paylaşım etkinliği kataloglarının pdf kitap haline getirilmesi konusunda;

2015 - 2016 etkinliği istatistiklerine göre paylaşılan çeşit sayısı 602,

Buna göre forum kataloglarında bulunan içeriği aynı şekliyle pdf ye aktaramayız.
Bir sayfada 2 ürün bile tanıtılsa sayfa sayısı 300'ü geçer.

Sayfada 6 veya 8 ürün tanıtılırsa daha uygun olur.
Bunun için pdf içeriği, küçük resim ile forumda yazılması gerekli olan tohum tanıtım mesajlarının daha önemli olanlarından oluşmalı.
Örneğin;
-Bitki veya meyvenin resmi
-Tohum çeşit adı
-Tohumun kökeni
-İzolasyon

8 ürün için örnek şablon 1
8 ürün için örnek şablon 2

Zekoş 30-09-2016 11:54

Merhabalar...gördügüm kadarıyla cogu üye bu mesaj limitine takılmış..Bir öneri de bulunmak istiyorum.Madem insanların katkıları ve emekleri gözardı edilmesin istiyoruz o zaman yeni üyeleri de bos cevirmek yerine 5 adet tohum alma hakki verilsin mesela..Diger emektar kisilere sayı artırılsın hatta tohum ile katkıda bulunanlara daha fazla...Hic katılmadim ama bu sisteme benzer yürütülüyor sanırım..
Ve bundan ayrı olarak deginmek istedigim bir konu var..bu paylaşım sene de bir kere oluyor..Kaçıranlar haberi olmayanlar faydalanamıyor..Cogu yerde oldugu gibi forumda da tohum bankası kurulsa herkes elindeki fazla tohumlari vermiş olsa, lazım oldugunda ilk basvuracagi yer burasi olur.Tohum alırken de ; yerine baska bir tohum vermek veya üretip geri iade etmek şartı konulabilir. ..Eminim ki cogu kisinin bahcesinde degerlendiremedigi icin fazlasını almaya bile gerek duymadığı tohumlar vardır..

remus2 30-09-2016 12:35

Mesaj limitinin bulunması ve foruma katıldığı tarih göz önünde bulundurulmalı bana kalırsa hiç mesaj yazmamış ve ara sıra takip eden ben vaktim yok diyen birisi ile sürekli olarak bu foruma uğrayan ve bahçe, balkon vb. ile daha çok uğraşan arkadaşların bi farkı olması gerekli... üstteki mesajlarda ki örneklerden birinde mutlaka okumuş olmanız gerekli tabi bu konuyu takip ediyorsanız
Alıntı:

- İkinci olarak ben bu tohum etkinliği hakkında bahçe ile uğraşan bir akrabama bahsettim o da üye olup ne mesaj ne foruma bir katkıda bulundu ancak 23 tane tohum aldı... Tohum ekim zamanında oğlunun düğünü olduğu için karanbole geldi ve tohumlar ekilmedi... Kesinlikle kaybolduğunu dahi düşünüyorum...
alınan tohumların bu şekilde yok edilmemesi gerekli.

bir diğeri zamanım yok gibi bir bahane olamaz yani zamanı olmayan aldığı tohuma nasıl zaman ayıracak?
Sadece fikirlerimi ve tohumları savunmak için yazıyorum kimseyi eleştirmiyorum. teşekkürler.

birnefestoprak 30-09-2016 15:43

Siz onu etkinlik sonrasında ayrı bir başlık altında yazmışsınız. Ben burdaki üyenin tohum paylaşım etkinliğiyle ilgili öneriler başlığı altında ticari tohum sertifikasyonuyla ilgili çıkarılan berbat bir yasayı örnek gösterip "tohum takası yasaklanacak mı?" diye sormasının nedenini pek anlayamadım. Anlayamadığım için de sordum.

Yeri gelmişken söyleyeyim: Eğer sertifikasyon, tohum standardını yükselten bir faktör olsaydı, şirketlerin (adıyla bilinenler dahil) belli bir yıla ait "taze" tohumları aynı yıl ekildiğinde, çimlenme oranlarının yerlerde sürünmemesi gerekirdi.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi olmez (Mesaj 1480800)
Sayın birnefestoprak geçen yılki etkinlik sonrası şurada bahsetmiştim. Sanırım aynı konudan bahsediliyor.

birnefestoprak 30-09-2016 16:34

Siz daha önce etkinliğe (tohum göndererek, talepte bulunarak ya da her ikisini de yaparak) katılıp bahsettiğiniz konuda sorun yaşandığını düşündüğünüz için mi bu öneriyi getiriyorsunuz?

veya

Etkinliğe bu sene bir şekilde katılacaksınız ve bu sefer sorun yaşanmasın diye önlem alınması için mi mesaj kısıtlaması önerisinde bulunuyorsunuz?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi remus2 (Mesaj 1480816)
Mesaj limitinin bulunması ve foruma katıldığı tarih göz önünde bulundurulmalı bana kalırsa hiç mesaj yazmamış ve ara sıra takip eden ben vaktim yok diyen birisi ile sürekli olarak bu foruma uğrayan ve bahçe, balkon vb. ile daha çok uğraşan arkadaşların bi farkı olması gerekli... üstteki mesajlarda ki örneklerden birinde mutlaka okumuş olmanız gerekli tabi bu konuyu takip ediyorsanız

alınan tohumların bu şekilde yok edilmemesi gerekli.

bir diğeri zamanım yok gibi bir bahane olamaz yani zamanı olmayan aldığı tohuma nasıl zaman ayıracak?
Sadece fikirlerimi ve tohumları savunmak için yazıyorum kimseyi eleştirmiyorum. teşekkürler.

remus2 30-09-2016 18:53

sadece öneride bulunuyorum şuana kadar hiç katılmadım tohum göndermek isterim fakat bu sene olur olmaz bilmiyorum ya da bu sene ikisinide yaparak katılırmıyım bilmiyorum ama bu forumda bulunan emek veren kişiler için yazıyorum yani benim katılmamla ilgisi yok =)
Bu arada forumda sizide takip ediyorum domates yazılarınızı hayranlıkla izliyorum =)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1480846)
Siz daha önce etkinliğe (tohum göndererek, talepte bulunarak ya da her ikisini de yaparak) katılıp bahsettiğiniz konuda sorun yaşandığını düşündüğünüz için mi bu öneriyi getiriyorsunuz?

veya

Etkinliğe bu sene bir şekilde katılacaksınız ve bu sefer sorun yaşanmasın diye önlem alınması için mi mesaj kısıtlaması önerisinde bulunuyorsunuz?

emcmuratçelik 02-10-2016 18:50

Güzel konuyu takipteyim inşAllah Güzel paylaşımlar olucak.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 23:18.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025