agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2016-2017 Tohum Paylaşım Etkinliği
(https)




Beğeni Düzeni604Beğeniler

Cevapla
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 14-11-2016, 17:44   #1
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Tohumluk ayırdığım biberlerin kimisinde bıçakla yarıp ayırmama rağmen küflenme olmuş. Tohum rengi kararanlarda sanırım yapacak bir şey yok ancak tohumlarında bozulma olmayanları kullanabilirim diye düşünüyorum.
Bir de kimi biberlerde ise zaman yetişmediği için tohum alabilmek için gereken olgunlaşma renk değişimi olmadı. Mesela turuncu habanero turuncu oldu ancak soğuk vurmadan toplandı. Bunların tohumlarını aldım ben ve çimlenme olacağını ancak gelişimini tamamlamışlara göre çimlenme oranının daha düşük olacağını düşünüyorum. Bu sebeple kendim ve tohum paylaşım etkinliğine bu tohumlarla katılımın sağlıklı olup olmayacağı hakkında bir değerlendirme yapabilir misiniz?

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2016, 18:51   #2
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Mecbur kalınan durumlarda, domates henüz kızarmaya başlamışken alınan tohumların çoğunda çimlenme oranları yüksek olabiliyor ama biberde en uygun olanı, meyvenin tamamen tohum olgunluğuna erişmesini beklemek.

Çoğu biber, tohum olgunluğunda kırmızıyken, sizin dediğiniz gibi farklı renkler de söz konusu olabiliyor. Olgunluk rengine dalında tamamen ulaşan biberlerden aldığınız tohumları dağıtmanızı tavsiye ederim.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM Mesajı Göster
Bir de kimi biberlerde ise zaman yetişmediği için tohum alabilmek için gereken olgunlaşma renk değişimi olmadı. Mesela turuncu habanero turuncu oldu ancak soğuk vurmadan toplandı. Bunların tohumlarını aldım ben ve çimlenme olacağını ancak gelişimini tamamlamışlara göre çimlenme oranının daha düşük olacağını düşünüyorum. Bu sebeple kendim ve tohum paylaşım etkinliğine bu tohumlarla katılımın sağlıklı olup olmayacağı hakkında bir değerlendirme yapabilir misiniz?

TCM beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2016, 20:00   #3
TCM
Ağaç Dostu
 
TCM's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-01-2014
Şehir: İzmir
Mesajlar: 3,895
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak Mesajı Göster
Mecbur kalınan durumlarda, domates henüz kızarmaya başlamışken alınan tohumların çoğunda çimlenme oranları yüksek olabiliyor ama biberde en uygun olanı, meyvenin tamamen tohum olgunluğuna erişmesini beklemek.

Çoğu biber, tohum olgunluğunda kırmızıyken, sizin dediğiniz gibi farklı renkler de söz konusu olabiliyor. Olgunluk rengine dalında tamamen ulaşan biberlerden aldığınız tohumları dağıtmanızı tavsiye ederim.
Olgunluktan kastettiğiniz örneğin maraş biberinin olgunlaşmış hali yeşil ama yaşlanmış tecrübeleri artmış görmüş geçirmiş tohum alınabilir hali kırmızı ve kırmızıyken tohum almalı mı diyorsunuz yoksa yeşil halinde biberden de mecbur kalırsam (ki habanero için elimde başka seçenek yok mesela) dağıtmak için değil ama seneye ekebilmek için tohum alayım mı, yoksa onunla uğraşmayıp etkinliğe mi başvurayım.

Diğer sorum da şu, elimde kırmızı yaşı kemale ermiş bir sürü biber var. Ortadan yarıp kenara koydum kuruması için ancak bu mevsimde kuruması çok zor. Dün baktım kimisi böceklenmiş, kimisini üzerinde küf tabakası oluşmuş. Geçen sene demiştiniz 'rengi kararanlar adam olmaz' diye, o tamam. Ancak dünkü hali görünce dolapta kırmızı kırmızı muhafaza ettiğim biberleri aynı şey onların başına gelmesin diye ikiye ayırıp fırına koydum bu kez, 40 derecede fanını da açarak üç-dört saat tuttum. Az önce baktım habaneroların üzeri tamamen mantar tabakasıyla kaplanmış. Bunları (sadece tohumları) yıkayıp sirkeli suda beklettim ve kağıt havlunun üzerinde kurutmaya aldım. Bunlarda hayat vardır herhalde di mi?

TCM Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 15-11-2016, 01:45   #4
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 15-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Alıntı:
Olgunluktan kastettiğiniz örneğin maraş biberinin olgunlaşmış hali yeşil ama yaşlanmış tecrübeleri artmış görmüş geçirmiş tohum alınabilir hali kırmızı ve kırmızıyken tohum almalı mı diyorsunuz yoksa yeşil halinde biberden de mecbur kalırsam (ki habanero için elimde başka seçenek yok mesela) dağıtmak için değil ama seneye ekebilmek için tohum alayım mı, yoksa onunla uğraşmayıp etkinliğe mi başvurayım.
Olgunlukla tohum olgunluğunu kastediyorum. Biberin tohum olgunluğundaki rengi neyse, meyveler o renge boylu boyunca ulaştığında tohum alınmalı. Biliyorsunuz, biber tohum olgunluğuna ulaşmamış haliyle de ulaşmış haliyle de tüketilebiliyor.

Bunun böyle olmadığı, yani meyvelerinin tohumlarının olgunlaştığı anda tüketim kalitesinin oldukça düştüğü patlıcan, kabak gibi sebzeler de bulunuyor.

Meyveler olgunluk aşamasına ulaştığında aynı zamanda tüketilebildiği domates, kavun, karpuz gibi bitkiler de başka bir kategori oluyor.

Alıntı:
Diğer sorum da şu, elimde kırmızı yaşı kemale ermiş bir sürü biber var. Ortadan yarıp kenara koydum kuruması için ancak bu mevsimde kuruması çok zor. Dün baktım kimisi böceklenmiş, kimisini üzerinde küf tabakası oluşmuş. Geçen sene demiştiniz 'rengi kararanlar adam olmaz' diye, o tamam. Ancak dünkü hali görünce dolapta kırmızı kırmızı muhafaza ettiğim biberleri aynı şey onların başına gelmesin diye ikiye ayırıp fırına koydum bu kez, 40 derecede fanını da açarak üç-dört saat tuttum. Az önce baktım habaneroların üzeri tamamen mantar tabakasıyla kaplanmış. Bunları (sadece tohumları) yıkayıp sirkeli suda beklettim ve kağıt havlunun üzerinde kurutmaya aldım. Bunlarda hayat vardır herhalde di mi?
Küflenmeden kastınız beyaz bir tabakaysa bunları yayıp kurutabilirdiniz. Söz konusu durum, çimlenme oranlarını nasıl etkiler bir fikrim yok. Kötü huylu bir "küflenme" değilse sanırım kullanılabilirler. 20-25 tane kadar tohum alıp bir çimlenme testi yapın. Tavsiyem, derince bir kabın içine oturttuğunuz bir pasta eleğini kullanmanız (tohumların hem alttan hem üstten hava alması için). Eğer tohum miktarı çoksa, ya bunları eleğin üstüne yayacaksınız ya da elek yüzeyi yeteri kadar büyük değilse her gün tohumları elinizle alt üst edip öyle kurutacaksınız.

ciroz ve TCM beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Cevapla


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 11:56.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025