![]() |
|
![]() |
#11 | |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
|
Burdaki yaprak yapisina ve tohumlarin yapisina gore, cesit Cucurbita moschata gibi gozukuyor ki Turkiye'de bal kabagi olarak kullanilan az sayida moschata var. Cogu bal kabagi, Cucurbita maxima'dir. Diger bir ifadeyle, en cok bilinen Adapazari kabagiyla (maxima) burdaki Antalya kabagi (moschata) cok nadiren birbiriyle hibritlesirler. Asagidaki videoda Vedat Milor'un Antalya'daki 7 Mehmet'e yaptigi ziyaretten bir kesit goreceksiniz. Vedat Bey'in yedigi kabakla burdaki kabak ayni midir bilemiyoruz ama simdilik Antalya'ya rahatca atifta bulunabiliriz. https://www.youtube.com/watch?v=Q-VN...ailpage#t=1237 Naturel ismi de Ege'de Rumlardan aktarilmis geleneksel bir isimlendirme sekli mi bilmiyorum. Dilden bagimsiz olarak, tohum merkezinde tohumu kayit altina alan kisi, ayrimi kolaylastirmak adina, boyle bir isim vermis de olabilir. Dikkatimi ceken birsey var; internetteki tohum saticilari da bu tabiri seviyor. "Naturel kabak tohumu", "dogal kabak tohumu" gibi isimlendirmeler siklikla yapiliyor. Bunun disinda, sekil itibariyle bu kabaga benzeyen ve yurtdisinda Butternut Squash olarak bilinen kabaklarin agirligi 2-3 kg'i gecmez (aklima gelmeyen bir cesit varsa baska bir konu). Bu noktada bir ayrinti daha vereyim: Yine ABD'de Waltham Butternut olarak bilinen ve 1956 yilinda begeniye sunulan cesidin uretiminde kullanilan anac cesitlerden bir tanesi boyunsuz bir Turk moschata kabagidir. Zamanim oldugunda, caprazlamada kullanilan bu cesidin yoresini ogrenmeye calisirim ama eger burdaki Antalya kabagi caprazlamada, "sekil ve et dokusu itibariyle Antalya Kabagi'na benzesin, agirligi da 2-3 kg'i gecmesin" niyetiyle kullanildiysa sasirmam. Alıntı:
|
|
![]() |
![]() |
|
|