agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Agaclar.net Çalışmaları, Projeleri, Etkinlikleri > Önceki Tohum Paylaşım Etkinlikleri (Tamamlananlar) > 2014-2015 Tohum Paylaşım Etkinliği
(https)




Beğeni Düzeni1177Beğeniler

 
 
Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Prev Önceki mesaj   Sonraki mesaj Next
Eski 24-08-2014, 22:51   #11
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Sizin satin aldiginiz tohumlarin taze oldugunu varsayarak sunlar aklima geliyor:

Bamya tohumu icin, uygun kosullarda saklandiginda genelde 2 sene cimlenme ozelligini kaybetmeden dayandigi soylenir fakat burda onemli olan "cimlenme ozelligi'"den ne anladigimiz. Taze bamya tohumu icin endustri standardi %50 (=%50 cimlenme elde ediyorsaniz, bu, kabul edilebilir bir oran) ama satin aldigimiz tohumun cimlenme yuzdeleri genelde bunun oldukca ustundedir. Alinan taze tohumun cimlenme yuzdesi %50'den dusukse, ya tohum bayattir ya da baska bir sorun olmustur. Bu durumda, sizin saticiya sikayette bulunma hakkiniz var.

Eger, tohumlari nasil yetistirdigini bildiginiz birinden aldiniz da, tohumundan paylasacaksaniz ve diyelim ki kisi basi 10 tohum gonderecekseniz ve seneye ekildiginde bu 10 tohumun %40'i cimlendiyse, bence yine ortada bir sorun yok cunku biz, sizden satin almiyoruz. 1 tane bile cimlense ve basarili yetistirilse, onlarca tohum elde edilip cesidin devamliligi garanti altina alinabilir; ilk asamada bence onemli olan bu.

Eger, siz tohumlari aldiktan sonra kendiniz ektiniz ve cogaltip etkinlige gonderdiniz ama sizden tohumu talep edenlerin cogunda sistematik sekilde cok dusuk bir cimlenme orani ortaya ciktiysa, bu durum, sizin bir uygulamanizin sonucu ortaya cikmis olabilir (or. tohumlar tam olgunlasmamistir). Sizden tohumu alanlarin birkacinda dusuk cimlenme olduysa, geri kalan herkes cimlenmede bir sorun yasadiysa, yine o birkac kisinin uygulamasina bakmak gerekir.

Toparlayacak olursam ve ilavelerle soyle diyebilirim:

- Bence ilk seferde, ozellikle cok nadir cesitlerde, butun aileyi doyuracak/butun bahceyi kaplayacak kadar cimlenme saglamaktansa, onemli olan tohum arttirimini gerceklestirebilmek.
- Tohumun kabugu, yillar icinde giderek sertlesir ve bu sertlik, nemin embriyoya ulasmasina engel olur. Bunun yaninda cogu tohum, 5 yil ve ustu surelerde belli oranlarda cimlenme ozelligini koruyabilir.
- Cimlenmeyle ilgili bir endiseniz varsa, paketlere eklediginiz tohum sayisini arttirabilirsiniz. 5 tohumda 2'si cimlenecekse, 10 tohum ekleyerek 4 tanesinin cimlenme olasiligina yardimci olmus olursunuz.
- Diyelim ki, 5 kisi sizden tohum aldi. 4 kisi, cok iyi cimlenme yuzdeleri elde etti. 1 kiside, cimlendirme uygulamasinda bir yanlislik olmamasina karsin, cimlenme yuzdeleri cok kotu oldu; hatta hicbir tohum cimlenmedi. Bu tip bir durumda da, sizden gelen tohumlarin cimlenme durumunda yine sizin bir uygulamanizdan kaynaklanan bir sorun oldugunu soyleyemeyiz. Bahcenizdeki ayni ceside ait farkli bitkilerden hasat ettiginiz tohumlarin cimlenme oranlariyla ilgili karar vermemizi saglayacak bir test yapabilmemiz icin de, ayni anda test ettigimiz tohum sayisinin (orneklem, ing. sample size) temsiliyet saglayacak sekilde, belli bir miktarin ustunde olmasi gerekir. Yani, 10 tohumda ortaya cikabilecek dusuk cimlenme yuzdeleri ustunden, butun tohum stogu hakkinda bir karar veremeyiz.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nkutsay Mesajı Göster
Bu sene silivride koylu pazarindan tohumunu alip ektigim barbunya bamyanin (kirmizili, cok lezzetli) tohumlarini paylasmak istiyorum. Ancak kisliklar icin sebze adasini bosaltacagimdan tohumluk birakamayacagim. Elimdeki tohumlar cimlenme kabiliyetini bir sezon daha korurlarsa etkinlikte paylasmak istiyorum. Sizce ise yarar mi tohumlar?

nkutsay beğendi.
birnefestoprak Çevrimdışı   Başa Dön
 


Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık


Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 05:32.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)


Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2026, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2026