![]() |
1 Eklenti(ler)
Yaprağını dökmeyen manolya tohumu isteyen varmı dır acaba?
Sanıyorum bu manolya: http://www.agaclar.net/forum/1109123-post306.htm |
20 Ekim itibarıyla son durum
Değerli üyeler,
Malum, tohum paylaşım sürecinin sonuna çok yaklaştık. Bugün itibarıyla son durum bilgilerini vermek isterim. Paylaşımcılar, paylaşılan çeşit sayısı ve şu anki talep sayıları aşağıdaki gibidir.
|
Tohum talep edenler ve talep edilen çeşit sayıları aşağıdaki gibidir.
|
Hmm.. o kadar o kadar uğraştım ancak bir kaç tanesinden vazgeçebilmişim ya:) talep listemi en aza indirmek için uğraştım ama hepsinde gözüm kalıyor.. 57 olmasın bari, ben Sivas'lıyım:) 58e yükseltmeye gidiyorum şimdi :)
Mesela Pria abimin yaprak dökmeyen manolya tohumu listede olsa ne güzel olurdu:) |
Tohum talebinde bulunan üyelerimizin talep kayıtlarını içeren tablo ve paylaşıma sunulan tohumların listesini içeren özet tablo bu adresten görülebilir. Özellikle taleplerini topluca görmek isteyenler için talep yapanlara göre sıralanmış bu tablonun faydalı olacağını düşünüyorum.
Tablolar 20 Ekim 2013 saat 23:30 itibarıyladır. Daha sonra yapılan talepler bu tablolarda görülmez. Daha sonra güncellenecektir. |
Bazı rakamlar vermek gerekirse:
Paylaşımcı üye sayısı :19 Paylaşılan tohum sayısı: 214 Talepte bulunan üye sayısı : 173 Yapılan talep sayısı: 3.519 |
Alıntı:
|
1 Eklenti(ler)
Merhaba;
Elimde geçen seneki etkinlikten kalan sayın heyamola’nın gönderdiği yaklaşık 400 kadar aktın çilek tohumu mevcut. Bunlardan 10 adedini çimlendirdim. Saksıda olmasına rağmen gayet güzel gelişti. Kendisinin de izniyle kalan tohumları bu yıl paylaşmayı düşünüyorum. Etkinlikte mi yoksa ücretiz tohum paylaşım bölümünde mi paylaşmak uygun olur? Eklenti 449180 |
Etkinlikte paylaşın tabii ki.
|
Ben istiyorum fakat nasıl alacagım bilmiyorum yeni üyelerdenim :( Ayrıca aktın çilek tohumu talep edebilirmiyim .
|
Alıntı:
|
Alıntı:
bu kısımdaki kişilerin paylaştığı tohumlardan talep edebilirsiniz talebinizi paylaşılan tohumun mesajını beğenerek yapacaksınız |
Teşekkür ederim incirli :)
|
Sn.Heyyamola, en son paylaşıma sunduğunuz siyah dolma biber, çok etli, sulu ve çok lezzetli sarı veya kırmızı kaliforniya biberi tipinde mi? Açıkta mı yetiştirdiniz, serada mı? Kaliforniya biberi açıkta hem çok yavaş gelişiyor hem de verimli olmuyor ama serada çok iyi performans gösteriyor.
|
Alıntı:
Paylaştığınız bilgilerle, önümüzdeki sene serada denemek farz oldu. |
Bir iki kaynaktan baktim. Sanirim sizin paylasima actiginiz cesit Purple Beauty adi verilen cesit. Yetistirenler arasinda yuksek verime sahip oldugunu soyleyenler var.
Alıntı:
|
Ben de yetiştirdim mor dolmalık biberden ama standart meyve vermiyor. Sn. Meyvelitepe'nin dediği gibi serada daha iyi performans gösterebilir. Sıcakları sevmiyor, çok meyve tutuyor ve meyveler hem şekilsiz hem de küçük kalıyor. Ben turşusunu yaptım gayet iyi. :) Tohum almadım çünkü minik minik şekilsiz dolmalık biber verdi.
|
Bu Bamya'nın tür adı Sultani Bamya'dır .
Yetiştirmesi zahmetsiz ve dayanıklı bir türdür . |
Alıntı:
2011 ve 2012 yıllarında yetiştirdim. Ancak yüksek verim alamadım. |
Alıntı:
Ancak diğerleri özellikle, ikinci parti meyveler biraz ufak kaldılar. Sıkı-sıkı tembihlediğim halde, tohumluk bıraktığım meyveleri, eşim ve çocuklardan zor kurtardım. (Çok lezzetli) |
Evet lezzet yönüne bir şey diyecek yok ama standart meyve vermedi. Ilıman iklim istiyor demek ki. ;)
|
1 Eklenti(ler)
Kaliforniya biberleri de öyledir. Açığa dikildiğinde büyümez, az meyve verir onlar da büyümez. Seraya dikildiğinde Mayıs - Haziran aylarında büyürler, gövde, dal yaparlar, Haziranda çiçek açar, biber bağlar. Fakat biberlerin toplanacak duruma gelmeleri Temmuz ortalarını bulur. Bunun sebebi biberlerin ağırlığı sanırım. Ortalama bir biber 200 gr civarındadır, bazıları yarım kilo olabilir. Devamında Kasım sonuna kadar biber toplanabilir.
Serada büyümeye ve devamlı olarak çiçeklenmeye meyillidir. Dallar iplerle askıya alınmazsa kolayca kırılabilir. Eklenti 449820 Benim seramdaki iki ada (her biri 4 m2) kaliforniya biberlerine ait olur. Hasat edilen biberler buzdolabında çok uzun süre tazeliğini korur. Bilmeyenler dolma yaparak bu biberleri katlediyorlar ama en güzeli taze tüketmekdir. Uzunlamasına dilimlenerek kahvaltıda, diğer yemeklerin yanında çok iyi gider. |
Bence de taze tüketilmeli.
Biber dolmasını sevmem:D |
Sayın Meyvelitepe talep kayıtlarını içeren tabloya bayıldım. Emekleriniz için teşekkürler...
|
Biber dolmasina bayilirim ama Sn MeyveliTepe'nin dedigi gibi, California Wonder'in dolmasini yapmak bence de hem pratik olmuyor hem de bizim yemeklere uymuyor; cunku kabugu dolmalik olmak icin kalin ve ayni zamanda meyveleri bizim geleneksel Kandil bibere gore 2-3 kat daha buyuk.
Amerikalilar, kalin kabuklu bu bibere (California Wonder ve cok daha buyuk meyveli dolmalik diger biberlere) bayilirlar. Icine zevke gore ne dolduracaklarsa doldurup firina verirler. Pistikten sonra da ortadan ikiye kesip, tek kisiye bir aksam yemeginde yetecek kadar paylastirip ekmeksiz tuketirler. Bizdeki gibi sulu yemegini yapmayi bilmezler (Louisiana gibi Guney eyaletlerindeki Cajun mutfagi ve ayrica Meksika mutfagindan gecmis tarifler haric, sulu yemek yok denecek kadar azdir). Kandil'in cok onemli bir farki, kabugunun ince olmasi. Boylece, yemegin butun o guzel tadini da biberin kendisi absorbe ediyor ve ayni zamanda California Wonder'a gore seker orani daha dusuk diye dusunuyorum. Ustune tam yagli yogurdu gezdirince tadindan yenmiyor :) Haliyle, yapilan yemek sulu oldugu icin de daha sonra isitilip tekrar yenilebiliyor, devami geliyor. Bu arada burda bir yetistiriciye, Kandil biberinin tohumundan verdim. Yetistirdikten sonra, "Bu biber, dolmalik degil ki" diye cikisti :) Alıntı:
|
Sn heyyamola,
Ben mumkun olsa, butun biberleri 20 lt'lik siyah saksilarda yetistirecegim. Bu saksilar hem isiyi cok iyi absorbe ediyorlar hem de kokler cok iyi gelisiyor. Biberlerde, yere ektiklerime gore birkac kat verim aldigim oluyor. Purple Beauty'i, mumkunse bir de 20 lt buyuklugundeki plastik bir saksida (yaklasik 20 cm derinliginde, 15 cm genisliginde oluyor) yetistirmenizi tavsiye ederim. Yalniz, saksi bundan cok buyuk olmamali. Aksi durumda saksinin emdigi isi, saksinin ortasindaki koklere butun etkisiyle iletilmiyor. Bir baska denenebilecek sey de su: Bitki, henuz fide asamasindayken (ve esas yerine aldiktan sonra), govdenin yeni filizler verebilecegi gozlerinin biraz ustundeki kismini kesmek ve bitkinin tek bir koldan degil de birkac koldan dallanmasini saglayip meyve verecek dal sayisini arttirmak (ceside bagli olarak, verimi bu yolla arttirmak mumkun olmayabilir). Alıntı:
|
Alıntı:
Yerde yetişenlere oranla daha verimli oldular. Purple Beauty çeşidinde, hem saksıda yetiştirmenin, hem de uç alıp yan dallanmayı teşvik etme uygulamasının, verimi artırabileceğini düşünüyorum. Sn. MeyveliTepe ve Sn. h_dogan'ın paylaştığı deneyimlerden de, köklerin geliştiği ortamın ısısı kadar, yaprak ve meyvelerin geliştiği ortamın da ısısı ve özellikle nem oranının, verimi artıran önemli bir faktör olduğu sonucunu çıkardım. |
Geçen seneki etkinliğin sistemi tamamen farklıydı. Paylaşımcı üyeler paylaşacakları tohumları talep durumlarını bilmeden göndermiş, bazı tohumlara fazla talep olduğunda da isteyen herkese gönderilememişti. Bunun üzerine talep karşılamada tohum paylaşımcılarına öncelik sağlayan bir yazılım kullanarak dağıtım planı yapmaya çalışmıştık.
Buna göre 90 üyemize 3387 tohum paketi gönderilmesi öngörülmüştü. Her ne kadar sonradan aldığımız geri bildirimlerden, fiili dağıtım esnasında, yayınlanan dağıtım listesinde dağıtılması ön görülen bazı tohumların dağıtılmadığı bildirilmiş ise de, çok aşırı bir sapma olmamış olmasını ümit ediyoruz. Geçen hafta itibarıyla bu rakamlar 173 üyenin 3519 talebi şeklindeydi. Bu hafta bu sayıların yükseldiğini izledik. Bir çok mahzuru ve riski başından itibaren yok etmek üzere bu yıl sistemi tamamen değiştirdik.
Etkinlik prensiplerinde detaylı olarak yazılan bu özellikleri özetledikten sonra dikkatimi çeken bir kaç şeyi de belirtmek isterim. Geçen yıl önemli sayıda ve çok talep edilen tohum çeşitlerini paylaşan üyelerimiz bu yıl da aynı paylaşımcılıklarını gösteriyorlar. Kendilerine teşekkür ediyoruz. Paylaşılan tohum çeşitlerine baktığımızda, sistemin değişmesinin de yardımıyla paylaşılan her bir tohum hakkında olabildiğince detaylı bilgiye sahibiz. Gerçekten az bulunur, yetiştirmekten keyif alacağımız nadide tohumlar paylaşıma sunuldu. Geçen yılki dağıtım listesini incelediğimde, önemli miktarda tohum çeşidi aldığı (kayıtlara göre) görünen bazı üyelerimizin bu yılki etkinliğe paylaşımcı olarak katılmadıklarını görüyoruz. Oysa (özellikle tohum paylaşmadan talepte bulunan üyelerimizin) aldıkları tohumları yetiştirip bu yıl paylaşımcı olacaklarına dair beklentimiz vardı. Acaba aldıkları tohumları yetiştiremediler mi? Bizlere ışık tutabilecek şekilde deneyimlerini aktarabilirlerse bu yıl ve sonraki yılların etkinlikleri için fikir verici olabilir. Aynı şekilde tohum paylaşmadıkları halde hem geçen yıl hem de bu yıl talepte bulunan üye arkadaşlarımız da olduğunu görüyorum. Onların deneyimlerini özellikle merak ettiğimi belitmeliyim. |
Bir de talepte bulunan arkadaşların kaçar adet tohum istediklerini ekleyebilirsek sistemin daha iyi ve verimli işleyeceğini düşünüyorum. Örneğin ben bitkilerimin çoğunu saksıda yetiştiriyorum. Beşer adet sağlıklı biber, domates, patlıcan vs… tohumu benim için yeterli olacaktır. Aynı durumu Sn. Loveforlife'da şu mesajında dile getirmişti. Çiçek ya da marul - maydonoz gibi bitkileri ayrı tutmak (!) gerek.
Böylece benim istediğim bir tohumdan bana 25 adet geleceğine 5 adet gelir. 20 tohum ihtiyaç duyan başka bir talepçiye gider. Bu durumda paylaşımcının bir poşetteki 25 tohumu daha verimli bir şekilde paylaşılabilir. Bu sayede ben de utanmadan çeşit sayımı arttırabilirim:D. Paylaşımcı bu şekliyle poşetleyebilir ve tohum zaiyatı ortadan kalkar. Sistemin nasıl işlediğini bilmesemde haddim olmadan bir öneri sunmak istedim. |
Tohum adedi konusunda bence ortalama 10 adet tohum ideal. Tabi alabildiğimiz tohuma da bağlı, eğer çok fazla tohum almışsak daha fazla tohum da poşetlere konulabilir ama bence konulmasın. Alan kişi böylelikle tohumların değerini daha iyi bilir. Ha çok beğenirse zaten seneye kendi istediği kadar tohum alabilir.
Hepimiz sonuçta bu çeşitlerden 5-10 adet yetiştirebileceğiz sonuçta. O kadar çeşide hem arazi hem zaman lazım bakabilmek için. Bu yüzden de az tohum verilmesi tarafındayım ben. Her ne kadar dağıtımı yapan arkadaşta fazla tohum olsa da. |
Forum saati Türkiye saatine göredir.
GMT +2. Şu an saat: 04:39. (Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.) |
Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025