agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   2013-2014 Tohum Paylaşım Etkinliği (https://www.agaclar.net/forum/2013-2014-tohum-paylasim-etkinligi/)
-   -   Genel Yazışmalar (2013-2014) (https://www.agaclar.net/forum/2013-2014-tohum-paylasim-etkinligi/31319.htm)

pria 15-10-2013 20:26

1 Eklenti(ler)
Yaprağını dökmeyen manolya tohumu isteyen varmı dır acaba?

Sanıyorum bu manolya:

http://www.agaclar.net/forum/1109123-post306.htm

MeyveliTepe 20-10-2013 22:47

20 Ekim itibarıyla son durum

Değerli üyeler,

Malum, tohum paylaşım sürecinin sonuna çok yaklaştık. Bugün itibarıyla son durum bilgilerini vermek isterim.

Paylaşımcılar, paylaşılan çeşit sayısı ve şu anki talep sayıları aşağıdaki gibidir.

Paylaşımcı Tohum Çeşit Sayısı Talep Sayısı
bahcedenn 33 655
bahtiyar02 3 45
birnefestoprak 11 218
ciroz 1 9
goknarcı4 1 3
h_dogan 18 229
hberbul 17 215
heyyamola 38 423
limon_sever 7 87
loveforlife 10 165
malbman 4 32
MeyveliTepe 21 769
olcim 4 17
pares 1 19
pria 5 57
SDurul 17 296
sevoş 16 170
sigacik 3 44
üzüm 4 66

MeyveliTepe 20-10-2013 22:53

Tohum talep edenler ve talep edilen çeşit sayıları aşağıdaki gibidir.

Talep Eden Tohum Çeşit Sayısı
1olgllu 2
aaytun 2
acemi_cevizci 5
aheste 2
akçabardak 14
alanur 60
alıcan 8
aliustuner 18
alp37 2
antebi 2
arabacı 25
athena -asena 20
avcı66 12
aydın 1
ayhank 4
ayred 15
bahcedenn 19
bahtiyar02 61
bezginkuh 7
birnefestoprak 22
bugrahan45 90
bynpol 1
can2158 1
celalim01 5
cemas 78
cetiner 33
ciroz 33
Coskun4216 3
dagsa reklam 19
Derya Yıldız 14
difenbahya 2
Dilek Sarıkaya 8
doztayfundil 2
drhegeli 10
ececeren 18
eceyıldız 44
efeege 55
efor 30
ekizilaslan 11
engin80 25
Enver 6
esemeral 58
esgül73 21
evdecıcek 9
eylülburak 8
f.okan 1
fatitoo 1
Fatma Kochan 12
feaverrond 9
feriha 24
feyzagul 6
fındıkçı74 17
Filiz Alataş 8
Ga2084 12
gediz3 18
gulbirsen 10
gultar 11
Gül Batur 27
h_dogan 60
hakan035 1
HakanG 83
HANIMELI 11
hberbul 37
helin-123 7
hesperis 1
heyyamola 100
hira 57
hozat 5
humanson 41
Hurci 2
Hülya 1
Hülyab 13
ilksenozturk 9
incirli 145
inkero 6
İSAK 17
jamak 28
jeozuu 1
Kartopu 18
kasap.94 4
Kasırqa 1
KAYAHANN 11
Kiraz 7
kocagöz 4
Koka 23
ksswat 6
kyora 104
Lalem 34
ldagistan 11
leventali 5
ligustrum 2
limon_sever 7
Lonicera 39
loveforlife 98
maki01 10
malbman 27
mavi tutku 18
Melih Bakırlıoğlu 38
merkal 4
mervegkc 1
MeyveliTepe 25
milonga-tr 12
mky71 1
mmtklc63 14
Muda 83
Murat Uysal 48
münevver 2
naturefan 15
neasneap 3
necoak 3
nesli60 5
Nevin Marangoz 42
nevsune 1
nkutsay 59
odogal 1
ofblm 3
ogicik 7
olcim 5
oma1453 64
oobd 1
opa 2
OSMAN45 3
oz26 20
Ozg 1
ozigenc 1
Ozlem A 3
ozlemkaragoz 6
pares 44
pembegül 28
perseus 31
petreli 10
piya 3
pria 25
resimsel 46
rozkan 3
sadecegeçen 3
Safranlı 2
SAHIRE 52
sarpa 12
sasmen 15
SDurul 18
Seabert74 6
senkron 16
sernur 39
serpil D 44
serpil özdemir 2
sevdamhayal 4
sevoş 30
seyyah53 1
sigacik 11
smily 17
sonkez 14
Sudenur 1
syuksek 11
Şevket Yaşar 12
tamaşa 95
temem_07 17
tkorkunckaya 7
toprakseven 36
torkulu 54
trilye 1
uçurum 19
umut56 3
üzüm 13
vehibe 2
wisdom 9
yağmur 30
Yasin Aksoy 38
yeşilyayla 16
ykaya194 1
yolgezer2001 21
yörükbeyi03 71
Zülfinaz 18

hira 20-10-2013 23:07

Hmm.. o kadar o kadar uğraştım ancak bir kaç tanesinden vazgeçebilmişim ya:) talep listemi en aza indirmek için uğraştım ama hepsinde gözüm kalıyor.. 57 olmasın bari, ben Sivas'lıyım:) 58e yükseltmeye gidiyorum şimdi :)

Mesela Pria abimin yaprak dökmeyen manolya tohumu listede olsa ne güzel olurdu:)

MeyveliTepe 20-10-2013 23:15

Tohum talebinde bulunan üyelerimizin talep kayıtlarını içeren tablo ve paylaşıma sunulan tohumların listesini içeren özet tablo bu adresten görülebilir. Özellikle taleplerini topluca görmek isteyenler için talep yapanlara göre sıralanmış bu tablonun faydalı olacağını düşünüyorum.

Tablolar 20 Ekim 2013 saat 23:30 itibarıyladır. Daha sonra yapılan talepler bu tablolarda görülmez. Daha sonra güncellenecektir.

MeyveliTepe 20-10-2013 23:25

Bazı rakamlar vermek gerekirse:

Paylaşımcı üye sayısı :19
Paylaşılan tohum sayısı: 214
Talepte bulunan üye sayısı : 173
Yapılan talep sayısı: 3.519

cetiner 21-10-2013 18:52

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1209874)
Tohum talebinde bulunan üyelerimizin talep kayıtlarını içeren tablo ve paylaşıma sunulan tohumların listesini içeren özet tablo bu adresten görülebilir. Özellikle taleplerini topluca görmek isteyenler için talep yapanlara göre sıralanmış bu tablonun faydalı olacağını düşünüyorum.

Tablolar 20 Ekim 2013 saat 23:30 itibarıyladır. Daha sonra yapılan talepler bu tablolarda görülmez. Daha sonra güncellenecektir.

Ellerinize sağlık ben bu tabloyu çok beğendim.Kimlerden ne istediğimi karıştırır hale gelmiştim.

oz26 23-10-2013 10:14

1 Eklenti(ler)
Merhaba;
Elimde geçen seneki etkinlikten kalan sayın heyamola’nın gönderdiği yaklaşık 400 kadar aktın çilek tohumu mevcut. Bunlardan 10 adedini çimlendirdim. Saksıda olmasına rağmen gayet güzel gelişti. Kendisinin de izniyle kalan tohumları bu yıl paylaşmayı düşünüyorum. Etkinlikte mi yoksa ücretiz tohum paylaşım bölümünde mi paylaşmak uygun olur?

Eklenti 449180

MeyveliTepe 23-10-2013 10:39

Etkinlikte paylaşın tabii ki.

yeşilkolik 24-10-2013 01:20

Ben istiyorum fakat nasıl alacagım bilmiyorum yeni üyelerdenim :( Ayrıca aktın çilek tohumu talep edebilirmiyim .

yeşilkolik 24-10-2013 01:24

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi pria (Mesaj 1208696)
Yaprağını dökmeyen manolya tohumu isteyen varmı dır acaba?

Sanıyorum bu manolya:

http://www.agaclar.net/forum/1109123-post306.htm

Bu tohumlardan rica edecektim ama nasıl alacagım yardımcı olurmusunuz. :(

incirli 24-10-2013 10:30

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi yeşilkolik (Mesaj 1210962)
Ben istiyorum fakat nasıl alacagım bilmiyorum yeni üyelerdenim :( Ayrıca aktın çilek tohumu talep edebilirmiyim .

Tohum-Takas (Paylaşılacak Tohumlar) 2013-2014 - agaclar.net
bu kısımdaki kişilerin paylaştığı tohumlardan talep edebilirsiniz
talebinizi paylaşılan tohumun mesajını beğenerek yapacaksınız

yeşilkolik 24-10-2013 15:24

Teşekkür ederim incirli :)

MeyveliTepe 25-10-2013 22:11

Sn.Heyyamola, en son paylaşıma sunduğunuz siyah dolma biber, çok etli, sulu ve çok lezzetli sarı veya kırmızı kaliforniya biberi tipinde mi? Açıkta mı yetiştirdiniz, serada mı? Kaliforniya biberi açıkta hem çok yavaş gelişiyor hem de verimli olmuyor ama serada çok iyi performans gösteriyor.

heyyamola 25-10-2013 22:49

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1211591)
Sn.Heyyamola, en son paylaşıma sunduğunuz siyah dolma biber, çok etli, sulu ve çok lezzetli sarı veya kırmızı kaliforniya biberi tipinde mi? Açıkta mı yetiştirdiniz, serada mı? Kaliforniya biberi açıkta hem çok yavaş gelişiyor hem de verimli olmuyor ama serada çok iyi performans gösteriyor.

Evet, kaliforniya biber tipinde diyebiliriz. Açıkta yetiştirdim. Serada deneme şansım olmadı.

Paylaştığınız bilgilerle, önümüzdeki sene serada denemek farz oldu.

birnefestoprak 26-10-2013 05:29

Bir iki kaynaktan baktim. Sanirim sizin paylasima actiginiz cesit Purple Beauty adi verilen cesit. Yetistirenler arasinda yuksek verime sahip oldugunu soyleyenler var.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1211607)
Evet, kaliforniya biber tipinde diyebiliriz. Açıkta yetiştirdim. Serada deneme şansım olmadı.

Paylaştığınız bilgilerle, önümüzdeki sene serada denemek farz oldu.

h_dogan 26-10-2013 07:19

Ben de yetiştirdim mor dolmalık biberden ama standart meyve vermiyor. Sn. Meyvelitepe'nin dediği gibi serada daha iyi performans gösterebilir. Sıcakları sevmiyor, çok meyve tutuyor ve meyveler hem şekilsiz hem de küçük kalıyor. Ben turşusunu yaptım gayet iyi. :) Tohum almadım çünkü minik minik şekilsiz dolmalık biber verdi.

haruntuncer 26-10-2013 17:02

Bu Bamya'nın tür adı Sultani Bamya'dır .
Yetiştirmesi zahmetsiz ve dayanıklı bir türdür .

heyyamola 26-10-2013 20:35

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1211658)
Bir iki kaynaktan baktim. Sanirim sizin paylasima actiginiz cesit Purple Beauty adi verilen cesit. Yetistirenler arasinda yuksek verime sahip oldugunu soyleyenler var.

Purple Beauty olması kuvvetle muhtemel.

2011 ve 2012 yıllarında yetiştirdim. Ancak yüksek verim alamadım.

heyyamola 26-10-2013 21:05

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1211667)
Ben de yetiştirdim mor dolmalık biberden ama standart meyve vermiyor. Sn. Meyvelitepe'nin dediği gibi serada daha iyi performans gösterebilir. Sıcakları sevmiyor, çok meyve tutuyor ve meyveler hem şekilsiz hem de küçük kalıyor. Ben turşusunu yaptım gayet iyi. :) Tohum almadım çünkü minik minik şekilsiz dolmalık biber verdi.

Tohumunu paylaştığım çeşit, her kökte en az bir tane iri meyve olgunlaştırdı.

Ancak diğerleri özellikle, ikinci parti meyveler biraz ufak kaldılar.

Sıkı-sıkı tembihlediğim halde, tohumluk bıraktığım meyveleri, eşim ve çocuklardan zor kurtardım. (Çok lezzetli)

h_dogan 26-10-2013 21:21

Evet lezzet yönüne bir şey diyecek yok ama standart meyve vermedi. Ilıman iklim istiyor demek ki. ;)

MeyveliTepe 26-10-2013 21:37

1 Eklenti(ler)
Kaliforniya biberleri de öyledir. Açığa dikildiğinde büyümez, az meyve verir onlar da büyümez. Seraya dikildiğinde Mayıs - Haziran aylarında büyürler, gövde, dal yaparlar, Haziranda çiçek açar, biber bağlar. Fakat biberlerin toplanacak duruma gelmeleri Temmuz ortalarını bulur. Bunun sebebi biberlerin ağırlığı sanırım. Ortalama bir biber 200 gr civarındadır, bazıları yarım kilo olabilir. Devamında Kasım sonuna kadar biber toplanabilir.

Serada büyümeye ve devamlı olarak çiçeklenmeye meyillidir. Dallar iplerle askıya alınmazsa kolayca kırılabilir.

Eklenti 449820

Benim seramdaki iki ada (her biri 4 m2) kaliforniya biberlerine ait olur. Hasat edilen biberler buzdolabında çok uzun süre tazeliğini korur. Bilmeyenler dolma yaparak bu biberleri katlediyorlar ama en güzeli taze tüketmekdir. Uzunlamasına dilimlenerek kahvaltıda, diğer yemeklerin yanında çok iyi gider.

h_dogan 26-10-2013 22:08

Bence de taze tüketilmeli.
Biber dolmasını sevmem:D

Derya Yıldız 26-10-2013 22:10

Sayın Meyvelitepe talep kayıtlarını içeren tabloya bayıldım. Emekleriniz için teşekkürler...

birnefestoprak 27-10-2013 02:29

Biber dolmasina bayilirim ama Sn MeyveliTepe'nin dedigi gibi, California Wonder'in dolmasini yapmak bence de hem pratik olmuyor hem de bizim yemeklere uymuyor; cunku kabugu dolmalik olmak icin kalin ve ayni zamanda meyveleri bizim geleneksel Kandil bibere gore 2-3 kat daha buyuk.

Amerikalilar, kalin kabuklu bu bibere (California Wonder ve cok daha buyuk meyveli dolmalik diger biberlere) bayilirlar. Icine zevke gore ne dolduracaklarsa doldurup firina verirler. Pistikten sonra da ortadan ikiye kesip, tek kisiye bir aksam yemeginde yetecek kadar paylastirip ekmeksiz tuketirler. Bizdeki gibi sulu yemegini yapmayi bilmezler (Louisiana gibi Guney eyaletlerindeki Cajun mutfagi ve ayrica Meksika mutfagindan gecmis tarifler haric, sulu yemek yok denecek kadar azdir).

Kandil'in cok onemli bir farki, kabugunun ince olmasi. Boylece, yemegin butun o guzel tadini da biberin kendisi absorbe ediyor ve ayni zamanda California Wonder'a gore seker orani daha dusuk diye dusunuyorum. Ustune tam yagli yogurdu gezdirince tadindan yenmiyor :) Haliyle, yapilan yemek sulu oldugu icin de daha sonra isitilip tekrar yenilebiliyor, devami geliyor. Bu arada burda bir yetistiriciye, Kandil biberinin tohumundan verdim. Yetistirdikten sonra, "Bu biber, dolmalik degil ki" diye cikisti :)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi h_dogan (Mesaj 1211874)
Bence de taze tüketilmeli.
Biber dolmasını sevmem:D

birnefestoprak 27-10-2013 02:49

Sn heyyamola,

Ben mumkun olsa, butun biberleri 20 lt'lik siyah saksilarda yetistirecegim. Bu saksilar hem isiyi cok iyi absorbe ediyorlar hem de kokler cok iyi gelisiyor. Biberlerde, yere ektiklerime gore birkac kat verim aldigim oluyor.

Purple Beauty'i, mumkunse bir de 20 lt buyuklugundeki plastik bir saksida (yaklasik 20 cm derinliginde, 15 cm genisliginde oluyor) yetistirmenizi tavsiye ederim. Yalniz, saksi bundan cok buyuk olmamali. Aksi durumda saksinin emdigi isi, saksinin ortasindaki koklere butun etkisiyle iletilmiyor.

Bir baska denenebilecek sey de su: Bitki, henuz fide asamasindayken (ve esas yerine aldiktan sonra), govdenin yeni filizler verebilecegi gozlerinin biraz ustundeki kismini kesmek ve bitkinin tek bir koldan degil de birkac koldan dallanmasini saglayip meyve verecek dal sayisini arttirmak (ceside bagli olarak, verimi bu yolla arttirmak mumkun olmayabilir).

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi heyyamola (Mesaj 1211817)
Purple Beauty olması kuvvetle muhtemel.

2011 ve 2012 yıllarında yetiştirdim. Ancak yüksek verim alamadım.

heyyamola 27-10-2013 22:40

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1211949)
Sn heyyamola,

Ben mumkun olsa, butun biberleri 20 lt'lik siyah saksilarda yetistirecegim. Bu saksilar hem isiyi cok iyi absorbe ediyorlar hem de kokler cok iyi gelisiyor. Biberlerde, yere ektiklerime gore birkac kat verim aldigim oluyor.

Purple Beauty'i, mumkunse bir de 20 lt buyuklugundeki plastik bir saksida (yaklasik 20 cm derinliginde, 15 cm genisliginde oluyor) yetistirmenizi tavsiye ederim. Yalniz, saksi bundan cok buyuk olmamali. Aksi durumda saksinin emdigi isi, saksinin ortasindaki koklere butun etkisiyle iletilmiyor.

Bir baska denenebilecek sey de su: Bitki, henuz fide asamasindayken (ve esas yerine aldiktan sonra), govdenin yeni filizler verebilecegi gozlerinin biraz ustundeki kismini kesmek ve bitkinin tek bir koldan degil de birkac koldan dallanmasini saglayip meyve verecek dal sayisini arttirmak (ceside bagli olarak, verimi bu yolla arttirmak mumkun olmayabilir).

Ben de bu sene çapraz tozlaşmayı engellemek amacıyla 10 farklı biber çeşidini (genelde ufak meyveli çeşitler) saksıda yetiştirdim. (30 cm derinliğinde, 20 cm çapında, koyu yeşil renkte)

Yerde yetişenlere oranla daha verimli oldular. Purple Beauty çeşidinde, hem saksıda yetiştirmenin, hem de uç alıp yan dallanmayı teşvik etme uygulamasının, verimi artırabileceğini düşünüyorum.

Sn. MeyveliTepe ve Sn. h_dogan'ın paylaştığı deneyimlerden de, köklerin geliştiği ortamın ısısı kadar, yaprak ve meyvelerin geliştiği ortamın da ısısı ve özellikle nem oranının, verimi artıran önemli bir faktör olduğu sonucunu çıkardım.

MeyveliTepe 27-10-2013 23:52

Geçen seneki etkinliğin sistemi tamamen farklıydı. Paylaşımcı üyeler paylaşacakları tohumları talep durumlarını bilmeden göndermiş, bazı tohumlara fazla talep olduğunda da isteyen herkese gönderilememişti. Bunun üzerine talep karşılamada tohum paylaşımcılarına öncelik sağlayan bir yazılım kullanarak dağıtım planı yapmaya çalışmıştık.

Buna göre 90 üyemize 3387 tohum paketi gönderilmesi öngörülmüştü. Her ne kadar sonradan aldığımız geri bildirimlerden, fiili dağıtım esnasında, yayınlanan dağıtım listesinde dağıtılması ön görülen bazı tohumların dağıtılmadığı bildirilmiş ise de, çok aşırı bir sapma olmamış olmasını ümit ediyoruz.

Geçen hafta itibarıyla bu rakamlar 173 üyenin 3519 talebi şeklindeydi. Bu hafta bu sayıların yükseldiğini izledik.

Bir çok mahzuru ve riski başından itibaren yok etmek üzere bu yıl sistemi tamamen değiştirdik.

• Bu yıl, Haziran başında paylaşıma sunulacak tohum tanıtımlarıyla süreci başlattık. Tanıtımlarda, her bir tohum hakkında yeterli bilginin verildiği, resimleriyle desteklenmiş bir tohum katalogu oluşturmaya çalıştık.
  • Ağaçlar.net alt yapısında tohum tanıtımlarının yapıldığı forum bölümünde teknik değişiklikler gerçekleştirip, "beğen" tuşunun fonksiyonunu "taleplerime ekle" şeklinde değiştirip, tohum talebinde bulunanların (at sepete gibi) sadece bir tuşa basmasıyla taleplerini kaydedebilmelerini sağladık. Böylelikle ayrıca talep listeleri vb. gibi şeyler hazırlamaya gerek olmadan talepler kayda geçebiliyor.
  • Tohumlar tanıtılmaya başlar başlamaz talep süreci de başladı. Böylelikle paylaşımcı üyenin, daha mevsimin başında gelen talep yoğunluğuna göre tohum alma sürecini dengeleme fırsatı oldu. Belki mevsim sonunda gelen hesaplanmamış talepler için sorun olabilir.
  • Ne tohum kayıtları, ne de talep kayıtlarında sonradan bir listeye bakarak, ya da kopyala yapıştır ile liste oluşturma vs. gereksinimi kalmadı. Her türlü kaydı hiç bir ilave ya da değişiklik yapmadan doğrudan agaclar.net alt yapısından otomatik alıyor ve etkinlik için hazırladığımız ayrı bir veri tabanına otomatik aktarıyoruz.
  • Veritabanındaki tohum ve talep kayıtlarını herkesin erişip inceleyebileceği tablolara aktarıp yayınlıyoruz (bu tablolar sadece veritabanı kayıtlarının bir anki durumlarını gösterirler).
  • Sadece, talepte bulunan üyelerimizin kargo bilgilerini ayrıca kendilerinden isteyeceğiz. İsim, adres, telefon numarası gibi kişisel bilgi kategorisine giren, başka amaçlar için kullanımı kanunen de yasak olan bu bilgiyi adres etiketleri hazırlandıktan sonra tekrar kullanılmamak üzere imha edeceğiz.
  • Etiketleme standartlarımızı başından belirledik. Paylaşımcı üyelerimizin tohum paketçiklerine koyacakları etiketleri standart bir şekilde, tek elden hazırlayıp vereceğiz.
  • Bu yıl da tüm talepler %100 karşılanacak diye bir şey yok. Fakat bir farkla. Bu yıl agaclar.net adına hiç kimse hangi talebin karşılanıp hangisinin karşılanmayacağı şeklinde, otomatik bile olsa bir insiyatif kullanmayacak.
  • Talep karşılamada tüm insiyatif bizzat tohum sahibinindir. Herhangi bir sebeple tohumun talebe yetersiz olması, ya da başka bir sebeple bazı taleplerin karşılanamaması durumunda tek karar verici tohum sahibir.
  • Ağaçlar.net, tüm talepler eksiksiz karşılanacak şekilde etiketleri hazırlayıp paylaşımcı üyelerimize iletecektir.
  • Tohumlar paylaşımcı üyeler tarafından kişiye özel etiketlerle poşetlere konup gönderildiğinden lojistik merkezi (tohumların tek noktada toplanıp talep sahipleri için tasnif edildiği ve kargoya verildiği merkez) hiç bir şekilde tohum poşetlerini açmayacak, tohumlara dokunmayacaktır. Böyle bir gereksinim kalmamıştır.
  • Lojistik merkezinde yapılacak işlem çok standart hale getirilmiş olup, etiketli poşetleri talep sahiplerinin zarflarına dağıtıp kargoya vermekten ibarettir.
  • Etkinlik sonunda, "etkinlikten arda kalan tohumlar" gibi bir kavram yok edilmiştir. Lojistik merkezinde talepçisine gönderilmemiş tek bir tohum poşeti dahi kalmayacaktır.

Etkinlik prensiplerinde detaylı olarak yazılan bu özellikleri özetledikten sonra dikkatimi çeken bir kaç şeyi de belirtmek isterim.

Geçen yıl önemli sayıda ve çok talep edilen tohum çeşitlerini paylaşan üyelerimiz bu yıl da aynı paylaşımcılıklarını gösteriyorlar. Kendilerine teşekkür ediyoruz.

Paylaşılan tohum çeşitlerine baktığımızda, sistemin değişmesinin de yardımıyla paylaşılan her bir tohum hakkında olabildiğince detaylı bilgiye sahibiz. Gerçekten az bulunur, yetiştirmekten keyif alacağımız nadide tohumlar paylaşıma sunuldu.

Geçen yılki dağıtım listesini incelediğimde, önemli miktarda tohum çeşidi aldığı (kayıtlara göre) görünen bazı üyelerimizin bu yılki etkinliğe paylaşımcı olarak katılmadıklarını görüyoruz. Oysa (özellikle tohum paylaşmadan talepte bulunan üyelerimizin) aldıkları tohumları yetiştirip bu yıl paylaşımcı olacaklarına dair beklentimiz vardı. Acaba aldıkları tohumları yetiştiremediler mi? Bizlere ışık tutabilecek şekilde deneyimlerini aktarabilirlerse bu yıl ve sonraki yılların etkinlikleri için fikir verici olabilir.

Aynı şekilde tohum paylaşmadıkları halde hem geçen yıl hem de bu yıl talepte bulunan üye arkadaşlarımız da olduğunu görüyorum. Onların deneyimlerini özellikle merak ettiğimi belitmeliyim.

oz26 28-10-2013 10:41

Bir de talepte bulunan arkadaşların kaçar adet tohum istediklerini ekleyebilirsek sistemin daha iyi ve verimli işleyeceğini düşünüyorum. Örneğin ben bitkilerimin çoğunu saksıda yetiştiriyorum. Beşer adet sağlıklı biber, domates, patlıcan vs… tohumu benim için yeterli olacaktır. Aynı durumu Sn. Loveforlife'da şu mesajında dile getirmişti. Çiçek ya da marul - maydonoz gibi bitkileri ayrı tutmak (!) gerek.

Böylece benim istediğim bir tohumdan bana 25 adet geleceğine 5 adet gelir. 20 tohum ihtiyaç duyan başka bir talepçiye gider. Bu durumda paylaşımcının bir poşetteki 25 tohumu daha verimli bir şekilde paylaşılabilir. Bu sayede ben de utanmadan çeşit sayımı arttırabilirim:D.

Paylaşımcı bu şekliyle poşetleyebilir ve tohum zaiyatı ortadan kalkar.

Sistemin nasıl işlediğini bilmesemde haddim olmadan bir öneri sunmak istedim.

h_dogan 28-10-2013 11:34

Tohum adedi konusunda bence ortalama 10 adet tohum ideal. Tabi alabildiğimiz tohuma da bağlı, eğer çok fazla tohum almışsak daha fazla tohum da poşetlere konulabilir ama bence konulmasın. Alan kişi böylelikle tohumların değerini daha iyi bilir. Ha çok beğenirse zaten seneye kendi istediği kadar tohum alabilir.

Hepimiz sonuçta bu çeşitlerden 5-10 adet yetiştirebileceğiz sonuçta. O kadar çeşide hem arazi hem zaman lazım bakabilmek için. Bu yüzden de az tohum verilmesi tarafındayım ben. Her ne kadar dağıtımı yapan arkadaşta fazla tohum olsa da.

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 04:39.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025