agaclar.net

agaclar.net (https://www.agaclar.net/forum/)
-   2013-2014 Tohum Paylaşım Etkinliği (https://www.agaclar.net/forum/2013-2014-tohum-paylasim-etkinligi/)
-   -   Genel Yazışmalar (2013-2014) (https://www.agaclar.net/forum/2013-2014-tohum-paylasim-etkinligi/31319.htm)

malina 25-09-2013 14:06

Çelik paylaşım önerisini de bu sayfaya taşıdım...

üzüm 25-09-2013 19:18

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi SAHIRE (Mesaj 1202649)
PTT kargo ile yollayabilirseniz, ben talibim, zira bizim köye başka kargo gelmiyor, o da Çarşambaları köy kahvesine geliyor:)

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1202679)
Sn.Sahire,

Dağıtım lojistik merkezi tarafından merkezi bir şekilde yapılacak. Normalde, özel anlaşma sebebiyle Yurt İçi Kargo kullanılacak gibi görünüyor. Bazı üyeler için PTT kargo kullanılabilir mi, lojistik merkezi zamanı geldiğinde değerlendirebilir sanırım.

Gönderim seçeneklerinde PTT kargo veya Aras kargo olursa çok sevinirim. Köyüme sadece Aras Kargo Pazartesileri geliyor.

sernur 01-10-2013 17:48

merhaba ben ağaçlar net üyesiyim ancak foruma aktif katılmıyorum sadece okuyup bilgi ediniyorum,ayrıca ilk defa bu sene ürün yetiştirdim, bitki yetiştirmeyi ve forumu kullanmayı da yeni öğrenmeye çalışıyorum,ilk defa yetiştirdiğim ürünleri ancak seneye paylaşacağım.Çünkü yeterli ve sağlıklı tohum edinemedim talepte bulundum ama tohum alamayacakmıyım,çok üzüldüm

MeyveliTepe 01-10-2013 18:09

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi sernur (Mesaj 1204748)
merhaba ben ağaçlar net üyesiyim ancak foruma aktif katılmıyorum sadece okuyup bilgi ediniyorum,ayrıca ilk defa bu sene ürün yetiştirdim, bitki yetiştirmeyi ve forumu kullanmayı da yeni öğrenmeye çalışıyorum,ilk defa yetiştirdiğim ürünleri ancak seneye paylaşacağım.Çünkü yeterli ve sağlıklı tohum edinemedim talepte bulundum ama tohum alamayacakmıyım,çok üzüldüm

sn.Sernur, tohum alamayacaksınız diye bir şey yok. Tohum gönderip göndermeme insiyatifi paylaşımcı üyelerimize aittir.

Bir paylaşımcı olarak benim görmekten memnunluk duyacağım şey ise, öncelikle talep sahiplerinin hiç olmaz ise kendilerini tanıtmış olmaları, belki forumdaki bir kaç başlıkta da olsa az biraz katılım. Bunun için hala vaktiniz var :)

loveforlife 01-10-2013 21:09

2 Eklenti(ler)
Bu biber Bursa'da bolca yaşayan Arnavutlar'ın çok sevdiği bir biber. Çok acı olmasına rağmen fazlaca tüketiliyor. Halamın gelini de Arnavut ve onlar da yetiştiriyor bu biberi İnegöl'de. Etli bir biber. Turşu olarak, kurutup yoğurtlu yemeğini yaparak ve içine lor doldurup bir tür salata-turşu gibi baskısını yaparak tüketiyorlar...

Tohumu paylaşmamı ister misiniz?
Eklenti 445637

Eklenti 445638

bahcedenn 01-10-2013 21:27

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife (Mesaj 1204810)
Bu biber Bursa'da bolca yaşayan Arnavutlar'ın çok sevdiği bir biber. Çok acı olmasına rağmen fazlaca tüketiliyor. Halamın gelini de Arnavut ve onlar da yetiştiriyor bu biberi İnegöl'de. Etli bir biber. Turşu olarak, kurutup yoğurtlu yemeğini yaparak ve içine lor doldurup bir tür salata-turşu gibi baskısını yaparak tüketiyorlar...

Eklenti 445637

Eklenti 445638

Kesinlikle isteriz. Çok makbule geçer. :) Geçenlerde Boşnak mahallesinde yaşayan bir arkadaşım bahsetmişti. Tam da tarife uyuyor. Kırmızı biberleri fırına verip kabuğunu soyduktan sonra doğrayıp süt kaymak ya da ekşimik (tam olarak hangisi olduğunu o da bilmiyor) ile karıştırıp kahvaltılık ya da mezelik yaptıkları bir çeşitmiş.

birnefestoprak 01-10-2013 22:35

Sn heyyamola,

Desti domatesle ilgili erken ve gec hasat derken, ayni cesit domatesin ilk meyvelerini verdigi zaman aldiginiz tohumlariyla sonraki donemde verdigi domateslerden aldiginiz tohumlari mi kastediyorsunuz?

Bir de bu yil takasta paylastiginiz desti domatesle 2012 takas etkinligine gonderdiginiz desti domates ayni midir?

Resimlere bakinca, Sn bahtiyar02'nin takasta paylastigi cesit sizin paylastiginiz ceside gore daha buyuk meyvelere sahip gibi gozukuyor. Bu iki cesit ayni midir?

heyyamola 01-10-2013 23:53

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1204826)
Sn heyyamola,

Desti domatesle ilgili erken ve gec hasat derken, ayni cesit domatesin ilk meyvelerini verdigi zaman aldiginiz tohumlariyla sonraki donemde verdigi domateslerden aldiginiz tohumlari mi kastediyorsunuz?

Bir de bu yil takasta paylastiginiz desti domatesle 2012 takas etkinligine gonderdiginiz desti domates ayni midir?

Resimlere bakinca, Sn bahtiyar02'nin takasta paylastigi cesit sizin paylastiginiz ceside gore daha buyuk meyvelere sahip gibi gozukuyor. Bu iki cesit ayni midir?

Aynı çeşit domatesin, farklı zamanlardaki hasadını kasdetmiştim. Erken hasat olarak belirttiğim en erken oluşan meyvelerin tohumlarıdır. Geç hasat olarak belirtilen tohumlar, 2 ay kadar sonra hasat edilmiştir.

Bu yıl paylaştığım tohumlar, 2012 takas etkinliğine gönderdiklerimin aynısıdır.

Paylaştığım tohumları, 2011 yılında Sn. yarenimex' den ücretsiz paylaşım yoluyla edinmiştim. O da Sn. bahtiyar02' den aldığını belirtmişti. Geçen seneki etkinlikte Sn bahtiyar02, ufak ve büyük boy olarak 2 farklı çeşidi paylaşıma sunmuştu. Benim yetiştirdiklerim, muhtelif boylardaki ceviz büyüklüğünde diyebilirim.

birnefestoprak 02-10-2013 19:04

Sn loveforlife,

Bu biber, 2012 etkinligine iri boy aci koy biberi (Bursa'nin dag koylerinden) olarak gonderdiginiz cesitle ayni mi?

Alıntı:

Eklenti 445637

Eklenti 445638

loveforlife 02-10-2013 19:53

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1205060)
Sn loveforlife,

Bu biber, 2012 etkinligine iri boy aci koy biberi (Bursa'nin dag koylerinden) olarak gonderdiginiz cesitle ayni mi?

Bu tamamen farklı bir tür. Tohum, yeni geçti elime. Arnavut kökenli halkın severek tükettiği özel bir tür. Diğeri süs biberi ya da çiçek biberi denen acı biberin iri boyu. Diğeri bunun kadar acı değil zaten. Diğerinin şu görseli yeterli olacaktır umarım... Bu sene onun fotoğrafını çok çekmemişim nedense...

Eklenti 445718

MeyveliTepe 03-10-2013 18:12

Sn.Olcim'in yanlışlıkla ayrı başlıklar halinde yayınladığı iki çiçek tohumunu olcim başlığı altına taşıdım. Bu iki çiçeği talep etmiş olan iki üyemizin yeni yerinde tekrar talep etmesi gerekiyor çünkü taşıma esnasında talep'ler taşınmadı.

cetiner 03-10-2013 21:17

Alıntı:

Eklenti 445637

Eklenti 445638

Aynı biber mi bilmiyorum benim bahçemde de bir kök var kırmızı halini görmedim fakat yeşil olarak ,üzerinde aynı çizgiler,oldukça acı ve etli bir biber

birnefestoprak 03-10-2013 21:53

Sanirim o cizgiler, meyvelerin kizardiktan sonra catlamasiyla ilgili. Cesit ozelligi gibi gozukmuyor.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi cetiner (Mesaj 1205477)
Aynı biber mi bilmiyorum benim bahçemde de bir kök var kırmızı halini görmedim fakat yeşil olarak ,üzerinde aynı çizgiler,oldukça acı ve etli bir biber

loveforlife 03-10-2013 22:10

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1205494)
Sanirim o cizgiler, meyvelerin kizardiktan sonra catlamasiyla ilgili. Cesit ozelligi gibi gozukmuyor.

Mutlaka siz daha iyi bilirsiniz ama bence bu çatlaklar çeşit özelliğiyle ilgili. Çünkü biberler daha yeşilken bile krokodil misali çatlak bir derisi oluyor. Kızardıkça belirginleşiyor çatlaklar. Geç olan bir tür. Yaz sonunu buluyor olgunlaşması.

birnefestoprak 03-10-2013 22:46

Estagfurullah, tahminde bulunuyorum. Catlaklarin nedeni fizyolojik olsa gerek diye dusundum. Meyveler kalin kabuklu mu?

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife (Mesaj 1205499)
Mutlaka siz daha iyi bilirsiniz ama bence bu çatlaklar çeşit özelliğiyle ilgili. Çünkü biberler daha yeşilken bile krokodil misali çatlak bir derisi oluyor. Kızardıkça belirginleşiyor çatlaklar. Geç olan bir tür. Yaz sonunu buluyor olgunlaşması.

loveforlife 04-10-2013 08:47

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1205516)
Estagfurullah, tahminde bulunuyorum. Catlaklarin nedeni fizyolojik olsa gerek diye dusundum. Meyveler kalin kabuklu mu?

Meyveler kalın kabuklu ve etli. Ben geçen yıl turşusunu ve yoğurtlusunu yedim o akrabamızın evinde. Turşunun içinde hiç erimiyor, kütür kütür. Çok acı olmasına rağmen yedikçe yedirtiyor. Lezzetli bir acı. Bir de içine lor-kaymak doldurup baskı (bir tür turşu ya da konserve denilebilir) yapıyorlarmış. Onun yemedim ama çok güzel olduğunu anlattılar. Bu yıl için tohum rica etmiştim. Sağ olsunlar birkaç tane biber getirmişler. Hemen tohumlarını ayırıp biberleri turşu yaptım ben de...

MeyveliTepe 04-10-2013 08:59

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1205516)

Bazı biber çeşitlerinde dıştaki zar inceliğindeki kabuk, biber kızardıktan sonra böyle çatlıyor. Bence de çatlakların sebebi fizyojik fakat sadece belirli çeşitlerde ve o çeşitteki biber benzer olgunluğa geldiğinde hepsinde oluyor. Bu bakımdan bir çeşit özelliği sanırım.

Jalapeno çeşidinde de kızardıktan sonra dış kabuk böyle çatlıyor ama ondaki çatlaklar yanlış hatırlamıyorsam boyuna oluyordu. Bu çeşit biberdekiler enine halkalar şeklinde.

bahcedenn 04-10-2013 09:51

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife (Mesaj 1205557)
Meyveler kalın kabuklu ve etli. Ben geçen yıl turşusunu ve yoğurtlusunu yedim o akrabamızın evinde. Turşunun içinde hiç erimiyor, kütür kütür. Çok acı olmasına rağmen yedikçe yedirtiyor. Lezzetli bir acı. Bir de içine lor-kaymak doldurup baskı (bir tür turşu ya da konserve denilebilir) yapıyorlarmış. Onun yemedim ama çok güzel olduğunu anlattılar. Bu yıl için tohum rica etmiştim. Sağ olsunlar birkaç tane biber getirmişler. Hemen tohumlarını ayırıp biberleri turşu yaptım ben de...

Yeri olmadığını biliyorum fakat başka yerde sorsam farketmezsiniz diye burada rica bulunayım sizden. Bu bahsedilen biberden yapılan meze ile Boşnak Biberinden yapılan Soka'nın tarifini öğrenip mutfak bölümünde paylaşabilir misiniz? Birçok yerde farklı tarif var ve çoğu da değişime uğramış. Orijinal hali ile öğrenip paylaşırsanız seviniriz.

cetiner 04-10-2013 17:28

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1205494)

Biberler yeşilken o çizgiler mevcut ben kırmızı halini görmemiştim .

esgül73 09-10-2013 12:41

Merhaba ben de bu bölümdeki mesajları ve tohum takas olayını merakla ve heyecanla takip ediyorum .Ufak da olsa bahçem var.Geçen seneye kadar pazarda satılan fidelerden alıp dikiyordum.Ama geçen sene yerli tohum sitesinden Engin beyden aldığım tohumlardan kendim üretip yetiştirdim:Bunun yanında kasabada öğretmen olduğum için çevre köylerden de yerli tohumlardan topladım .Çok heyecan vericiydi.Şimdide bu tohum takas etkinliğine katılmak istiyorum ama bendeki tohumları daha bir sene daha kendim üretmem lazım.Tohum talep etmek istiyorum he de bunu çok istiyorum.

MeyveliTepe 09-10-2013 12:45

Toplayıp yetiştirdiğiniz yerli tohumlardan hiç tohum almadınız mı?

esgül73 09-10-2013 19:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe (Mesaj 1207064)
Toplayıp yetiştirdiğiniz yerli tohumlardan hiç tohum almadınız mı?

Bahçem eve uzak olduğu için alamadım.Ama güvendiğim velilerden tohumlarım var .İsteyen arkadaşlara verebilirim.Bahçedeen den tohum taleplerim var.Ama bana nasıl ulaşacak?Bide tohum talepte sayı sınırı var mı?

Paylaş
Sitesinde Paylaş Digg
Del.icio.us
Technorati
Twitter

loveforlife 09-10-2013 20:32

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi esgül73 (Mesaj 1207177)
Bahçem eve uzak olduğu için alamadım.Ama güvendiğim velilerden tohumlarım var .İsteyen arkadaşlara verebilirim.Bahçedeen den tohum taleplerim var.Ama bana nasıl ulaşacak?Bide tohum talepte sayı sınırı var mı?

Bahçenizin eve uzak olmasıyla tohum alamamanız arasındaki ilintiyi algılayamadım Sayın Esgül73. Tohum takas başlığında tüm açıklamalar yapılmıştır. Başlıktaki bilgileri okuduğunuz takdirde, sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas/31318.htm

esgül73 09-10-2013 20:54

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi loveforlife (Mesaj 1207190)
Bahçenizin eve uzak olmasıyla tohum alamamanız arasındaki ilintiyi algılayamadım Sayın Esgül73. Tohum takas başlığında tüm açıklamalar yapılmıştır. Başlıktaki bilgileri okuduğunuz takdirde, sorularınızın yanıtlarını bulabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/tohum-takas/31318.htm

şöyleki bahçeden sebzeleri bize toplatıp başkası getirdi .yani sebzelerin ilk damızlık olanları toplandı.ben kendim tohumdan üretmiştim .şu anda bazı domates ve biber tohumlarından elimde hala var nasipse bu yıl da yine tohumdan üretip kendim ilk damızlık olarak alıcam işte o zaman tohum takasta paylaşırım sanıyorum bu arada ilgili yazıyı okudum teşekkür ederim

petreli 10-10-2013 23:11

Hayatının uzun yıllarını köy ortamında geçirmiş olmasına rağmen okul, evlilik, iş derken büyük şehrin betonları arasına sıkışmış biri olarak eski günleri hatırlattığınız için teşekkür ederim.Ben de tohum talebinde bulundum balkonun birini bahçe haline getirmeyi düşünüyorum .Paylaşımlarınız ve emeğiniz için arıca teşekkürler...

myalnizcik 13-10-2013 15:25

Bu domatesin tohumunu nereden temin edebilirim, Şubat gibi hobi seramda fide elde edip, sonrada bahçemde amatörce yetiştirmek istiyorum. Selam ve sevgiler.

bahcedenn 14-10-2013 15:24

1 Eklenti(ler)
Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi limon_sever (Mesaj 1208388)

Eklenti 447673
  • Bitki türü: Sebze
  • Bitki ömrü: Tek yıllık
  • Tohum Türü: Kabak
  • Tohum çeşit adı: Spagetti Kabak

* ÖNEMLİ: Paylaşacağım tohum sayısı kısıtlı olduğu için, talepte bulunan ilk 14 kişiye 10'ar adet tohum gönderilecektir.

Sn. limonsever, bu çeşidi yetiştirecek olan bence 10 kök olarak ekmez. 3 er ya da en azından 5 er tane olarak dağıtırsan bence daha çok kişiye ulaşacağından dolayı daha çok makbule geçer.

birnefestoprak 14-10-2013 18:02

Sn bahcedenn,

http://www.agaclar.net/forum/1208095-post33.htm adresinde paylastiginiz domatesin esas Ingilizce adini birebir Turkce'ye cevirecek olursak Sari Armut seklinde cevriliyor. Daha once birkac yerde daha Sari Ampul olarak gordugum icin belirtmek istedim. Sanirim ilk kim cevirdiyse boyle uygun gormus.

Yine birkac yerde, bu domatesin yerli olduguyla ilgili bilgiye rastladim. Aksine, bu cesit Kuzey Amerika'ya ait olan ve kokeni 18. yuzyila kadar giden Yellow Pear'dir.

bahcedenn 14-10-2013 19:03

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi birnefestoprak (Mesaj 1208438)
Sn bahcedenn,

http://www.agaclar.net/forum/1208095-post33.htm adresinde paylastiginiz domatesin esas Ingilizce adini birebir Turkce'ye cevirecek olursak Sari Armut seklinde cevriliyor. Daha once birkac yerde daha Sari Ampul olarak gordugum icin belirtmek istedim. Sanirim ilk kim cevirdiyse boyle uygun gormus.

Yine birkac yerde, bu domatesin yerli olduguyla ilgili bilgiye rastladim. Aksine, bu cesit Kuzey Amerika'ya ait olan ve kokeni 18. yuzyila kadar giden Yellow Pear'dir.

Aslında tohum çeşitlerine bakınırken çeşitli sitelerde fark ettim ama o şekilde kullanmak hiç aklıma gelmedi, Sn. birnefestoprak. :) Bana 2011-2012 etkinliğinde Sarı Ampul Cherry Domates ismiyle geldiği için ben de o şekilde devam ettirdim. Dediğiniz şekilde kullanmak daha doğru. Teşekkürler...

birnefestoprak 14-10-2013 19:12

Bazen ceviri yapilirken, cevrilen dil hangisi olursa olsun, isimde kayiplar olusabiliyor. Sari Armut yerine Sari Ampul denilmis, isimlendirme cok ilgisiz bir noktaya varmamis. Esas onemli olan cesidin kokeni, yerli olmadiginin bilinmesi.

Genel olarak, hangi kiraz domates olursa olsun, yerli oldugunu soylemeden once tarihcesini iyice ogrenmek gerekiyor. Bizde cok kucuk meyveli domatesler pek yaygin degil. Bu yuzden bazen siniflandirmayi yapmak cok zor oluyor ve birkac farkli kaynaktan onaylatmak gerekiyor. Sanirim domates, bizdeki yemeklerin cogunda kullanildigi icin, yetistiriciler seleksiyon yaparken yemegi cogaltan meyve buyuklugune oncelik vermisler.

Alıntı:

Orijinal Mesaj Sahibi bahcedenn (Mesaj 1208465)
Aslında tohum çeşitlerine bakınırken çeşitli sitelerde fark ettim ama o şekilde kullanmak hiç aklıma gelmedi, Sn. birnefestoprak. :) Bana 2011-2012 etkinliğinde Sarı Ampul Cherry Domates ismiyle geldiği için ben de o şekilde devam ettirdim. Dediğiniz şekilde kullanmak daha doğru. Teşekkürler...

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 19:08.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025