Domates gibi mutfağımızda olmazsa olmaz bir sebzenin böyle bir özelliği olması şaşırtıcı geliyor değil mi?Domates solanaceae familyasından.Solanaceae zehirli türlerin familyası diye bilinir.Domatesteki solanin olgunlaşmayla birlikte hızla parçalanır ve yok olur.
Gerçekten de olgunken de zehirli olduğu sanıldığı için birkaç yüzyıl öncesine kadar kullanılamış .Birçok ülkede tanınmadığı da bir gerçek.
Ülkemizde de yeni.100 yıl kadar önce Adana'dan girdiği tahmin ediliyor.Aldığım meslek içi eğitimlerden birinde çevre dostu domates yetiştiriciliği hocası, Fatih Sultan Mehmet bunun tadına hiç bakmadı demişti de gülmüştük. Oysa şimdi dünyada en önemli üreticilerindeniz, ya tazesi ya salçası, onsuz öğünümüz yok.
Domatesin dalları ve yaprakları toksik, meyvesi ise olgunlaşmamışken toksik. Ancak zararlı olması tüketim miktarınıza bağlı, fazlası başağrısı, bulantı, karın ağrısı ishal yapabiliyor.
Örneğin ben de zeytinyağlı, taze soğanlı dere otlu pişiririm yeşil domatesi. Çok da severim mayhoş mayhoş.Ama çiğken yememeyi tercih ederim.
