View Single Post
Eski 08-11-2007, 15:09   #72
Dev Sekoya
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 06-04-2005
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi karaselvi3 Mesajı Göster
Merhaba
İki tarafada haksızsınız diyemem. Başından beri benimde kafamı karıştıran bir konu bu.
Bence ortayı bulmak lazım bitkiler doğadada saksıdada buldukları besinlere göre büyür. Doğada aynı bitkinin devasa boyutlarınıda Çalı gibi kalmışlarınıda görmek mümkün. Şimdi kısa ağaçlar açımı çekiyor. Bazı ağaçlarında uzamaları da gölgede kalmamak içindir. Saksıya dikilen ağaçla çicek aynıdır. Çünkü ikiside bahçede olsa daha büyük olacaklardı. Ama saksıdaki çiceklere baktığımızda cabcanlı yapraklarından ve rengarenk çiceklerinden anlıyoruzki onlar mutlular. Annem menekselerini susuz bırakmaz. Mevsime göre güneşlerini ayarlar ve çok mutlular gerçekten doğasever biri bunu hissedebilir. Daha büyük olabilme ihtimalı hiçbir canlıya acı vermez. Ağaçlarında saksıdaki çiceklerden farkı yok bence. Onlarda gayet mutlular. Onlarında onları susuz gübresiz ve sevgisiz ilgisiz bırakmayan güneşlerini ayarlayan bir sahipleri(dadiları) var küçük kalmalarında bir mahsur görülemez japonlar kısa diye acımı çekiyorlar onlarında ırkları tabiata göre o şekli almış.......
Amma velekin bonsaiye büyük yaralar açmak kabuklarını soymak gövdelerini oymak benimde içime sinmış degil acı Çekmediklerini söyleyemem. Ağaçların sinirleri vardır acı çekerlerde deyemem. Bu bizi çok rahatsız ediyorsa bunlarsızda bonsai olur. Hemde çok güzel olur. Ben böle yapıyorum. Saten uzmanlaşmış olanlar harıcınde herkez bunları yapamaz.
Yav tel dediğin şey ne kadar duruyorki zaten dalda şekil alınca çıkarılıyor yara yok bere yok sadece dala yön veriyor. Benim ayağım da küçükken yamukmuş alcıyla düzeltmişler öle kalsa dahamı iyidi. Ha dalda tel ha ayakta alçı mantık aynı. Bu zaten tartışılmaz.
Küçük saksı meselesine gelince ; bir ağaç niye kök salar besinlere ulaşmak için ikincisi rüzgarda yıkılmamak için. Saksıdaki bonsainin toprağın en idealı seçilip gerekli zamanlarda besinleri veriliyor uzaklara kök salma ihtiyacı yok zaten. Rüzgarda görmüyorki kazık kökü olsun.

Formu başından beri takib ediyorum. Sonunda konuyu kafama böyle oturttum da kurtuldum. Tek dikkat çeken ağaca yara açılması oda olmasada olur yani. Bütün bonsailerde derin yaralarmı var ki.
Tüm canlıların yaratılış amacı insana hizmettir. Çicek acıyorsa insan içindir. yoksa arıların güzelliklerini çokmu taktığını sanıyorsunuz. Onlarda insana bal yapmak için uğrar çiceğe. Zaten bu bilimin ispatladığı bir konu. Bu dünyanın tek meyvesi insandır. Diğerleri yapraklar ve dallardır. Ve bu tesadüflerin eseri değildir.
konuyu kapatıyorum.(kendi kafamda ****** isteyen devam edebilir.)

İşte doğaya böyle bakarsak bir mavi balinanın da penguenin de bir bonsainin de insana hizmet ettiğini düşünürüz ki bu yanlıştır.. Bu dünyanın tek meyvesinin de insan olduğu yine insani bir bencilliktir. Bu söyleminiz biraz dini imgeler taşıyor gibi de görünse, yaradılanı yaradan dan ötürü severiz kavramına çok uzakta kalmış..

Değerli bonsaiciler..
Ben fikrimi söyledim, kimi destek verdi, kimi uslubu farklı buldu. Kimi ben yapmayacağım vazgeçtim dedi.. Özetle yalnızca bonsai felsefesini haklı bulanlar yok, bulmayanlarda var.. Zaten bu dünyada da sürüp gelen bir tartışma..Bir dostum şöyle yazmış.."Kürtaj'da çok kötü bir olay, büyüyecek vatana faydalı bir insan olabilecekken öldürülüyor". Ben de ona şunu yazdım
"Büyüyecek vatana faydalı bir ağaç olabilecekken saksıda yetiştiriliyor"
Aradaki farkı anlamak biraz duygusal, biraz daha her yaradılana daha fazla saygıyı gerektiriyor.

Hepinize iyi günler..

Dev Sekoya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön