Konu: yavuz10
View Single Post
Eski 28-10-2024, 17:27   #3
yavuz10
Ağaç Dostu

yavuz10's Avatar

Giriş Tarihi: 16-07-2022
Misk Adaçayı Tohumu

13 kişinin talebi karşılanacaktır. Paylaşıma kapanmıştır

Bu adaçayı tohumlarını daha önce tohumunu dağıttığım adaçayı bitkisinden alacağım. Sanırım bu adaçayı bu baharıda görürse üçüncü yılına girecek. Bu yaz bitkinin boyu 180cmlere geldi çok güçlü gelişti, tahmin ediyorumki önümüzdeki bahar daha da güçlü bir şekilde gelişecektir. Aynı zamanda dökülen tohumlardan etraftada çıkmaya başladı. Ayrıca bu yaz hiç sulanmadı.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yavuz10 Mesajı Göster
  • Bitki türü: Tıbbi ve aromatik bitki
  • Bitki ömrü: 2 yıllık
  • Tohum Türü: Adaçayı
  • Tohum çeşit adı: Misk adaçayı (Salvia sclarea)
  • Tohum kaç yıldır sizdedir: 1
  • Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Balıkesir
  • Tohumun kökeni: Baçem
  • Dağıtılacak Tohumun Saflığı: Tamamen saf tohum
  • Tohumu ilk paylaşan:
  • Kullanılan gübreler: Kullanılmadı
  • Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı
  • Tohumu alınan bitkinin türe özel izolasyon uygulaması: Gerek duyulmadı.
  • Hasat yıl ve ayı: Tam emin olmamakla birlikte ağustos, 2023
  • Bitki tipi ve gelişim durumu: 50-60 santim kadar boylanan, 5-6 ana dal yaparak yayılan bodur bir bitki.
  • Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Meyvesi yok. Yaprakları tüylüdür, çiçekleri gösterişli açık renkli ve biraz limonu andıran kendine has bir kokuya sahiptir.
  • Yetiştirme özellikleri:
  1. Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Son donlardan sonra ekilmesi uygun olur
  2. Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler: Suda bekleterek tohumları şişirmek çimlenme oranını yükseltir. Daha hızlı çimlenmesini sağlar.
  3. Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Kanaatkar bitkidir ama ayda bir sulamak gelişimini olumlu etkiler. Yağı için yetiştirilecekse ne kadar az sulanırsa yağ kalitesini o kadar artırır(susuzluk stresi çektiği için), çiçek için yetiştirilecekse sulama sıklığı arttırılabilir(arılar için ben çiçek amaçlı yetiştirdim).
  4. İklim gereksinimleri: Bütün iklim tiplerine uygundur, okuduğum kadarıyla iki yıllık bir bitki. Tahminimce sert iklimlerde tek yıllık, daha ılıman iklimlerde ikinci yılı çıkartıyor.
  5. Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır:Çiçekleri kuruduktan sonra alınır. Tohumları rüzgarda sallanıp dökülecek gibi değildi, görece biraz çiçek sapına tutunuyorlardı. Yanlış hatırlamıyorsam her çiçek 3 veya 2 tohum oluşturmuştu. Tohum alım zamanı, eldiven giyilmesini öneririm. Çok yağlı bir bitki olduğu için elleriniz yağlanıp bitkideki bütün tozları toplayabilirsiniz. Ayrıca iklim ve bakım şartlarına göre ilk hasattan sonra ikinci hasatta yapılabilme şansı varmış(yağı için). Tohumlarını hasat ettikten sonra kurumaya yüz tuttu ve bu yüzden sert bir budama yaptım, son hali görseldeki gibidir.
.

Düzenleyen yavuz10 : 18-11-2024 saat 14:35
yavuz10 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön