View Single Post
Eski 17-04-2024, 19:44   #408
devrann
Ağaç Dostu

devrann's Avatar

Giriş Tarihi: 11-07-2017
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Etidot-67'nin kimyasal içeriğini bilmiyorum. Ziraat fakültesinde bize, mikro elementlerin faydalı dozu ile zehirli dozu arasında çok az bir fark bulunduğu öğretildi. Kaş yapayım derken göz çıkarabilirsiniz (bu forumda, buna tanık olmuşluğumuz vardır). Bir litre içerisindeki 1mg bor elementi (6,2mg borik asite eşdeğerdir) faydalı bir dozdur. Daha fazlası bitkiyi zehirler....
Topraktan uygulamayı düşünmüyorum çünkü sera toprağında bor noksanlığı olduğunu düşünmüyorum bor noksanlığı daha çok kumlu su sorunu olan kuraklık olan yerlerde görülüyor. Büyük ihtimal yapraklarında da yeterli bor vardır.
Ancak yapılan bir çok denemede çiçek açma evresinde uygulanan borun meyve tutumunu arttırdığı sabit.Benim düşüncem 4-5 yaşındaki bir avokado ağacında ortalama bir milyon adet çiçek bulunmakta bor ise immobil bir element olduğu için bitki yapraklarında yeterli olsa dahi bu kadar çiçeğe o evrede cevap veremeyip aynı anda taşınamıyor olabilir veya taşınımı ile ilgili transpirasyonun az olması, toprak su düzeyinin az olması ,havanın kapalı olması gibi bir durumda olabilir.Bu yüzden bu evrede direk gözlere uygulanan bor çiçeklere daha iyi taşındığı için olmalı ve polen canlılığını, polen çimlenmesini arttırdığı için döllenmeyi arttırmış olabilir.Araştırma fırsatım yok ancak benim düşüncem avokado,zeytin gibi çok fazla çiçek açan ağaçlarda diğer ağaçlara göre verimi daha fazla artırıyordur.
Birde bazı bitkilerde bor taşınımı daha farklı örneğin avokado da bor taşıyan ve taşımayan iki çeşit şeker üretiliyor c6 ve c7.Bitki köklerden yapraklara gelen borun çiçeklere taşınımı için c7 şekerlere ihtiyaç duyuyor.Işık yoğunluğu azsa ve gölge miktarı fazlaysa bitki bir adaptasyon sergiliyor ve karbon üretiminin devam etmesi için c6 şekerler üretmeye başlıyorBu da bor taşınımını azaltıyor.Işık ve gölge miktarıda bor taşınımını azaltıyor.Avokadoda yapraklarda bor miktarının yeterli düzeyde olması çiçeklerde yeterli olduğu anlamına gelmiyor belki zeytinde de durum böyledir.
Doz konusunda bende emin değilim araştırıyorum 500 ppm etidot ve 2g/l gibi sonuç alınmış çalışmalarda.500 ppm yani 0,5g/l daha güvenli duruyor.

devrann Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön