Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi MeyveliTepe
Bu malzemenin ne olduğunu hiçbir yerde açık açık yazmadım sadece bir tür selülöz olduğun yazdım birkaç yerde (etil alkol ile hiç ilgisi yok).
Bu teknolojiyi yaratan ekibin lideri olan M.Glenn ile, emekli olmasından önce epey bir yazışmıştım. Onun verdiği bir ipucundan yararlandım. Partiküllerin yapraklar ve meyveleri üzerindeki bağlayıcılığını defalarca kez artıran bir malzeme. Uygun dozun tesbiti için bir yaz boyunca onlarca deneme yaptığımı hatırlıyorum.Bu malzemenin kullanımı da koşullara bağlı. Bağlayıcılık çok yüksek olduğu için meyvelerin gelişme zamanının hayli uzun, ya da dış kabuğu zaten atılan meyveler için daha uygun. Fakat çoğu yıl, zamanı dikkatle seçilmek koşuluyla sadece tek bir uygulama ile sonuca ulaşabiliyorum.
Kaolinin kış uygulaması konusunda dikkatli olmak gerek. Tek faydası, ilkbahar ayaz sabahlarında, bitki yüzeyleri henüz donma sıcaklığının altındayken güneşe aldanan bekçi hücrelerinin stoma'ları açıp fotosentezi başlatması ve başlayan özsu devr-i daiminde özsuyun donup hücreleri patlamasını engellemesi. Başka bir faydası yok.
Buna karşın, sonbahar ve ilkbahar PAR ışımınlarının çok güçlü olmadığı ama yaprak dökmeyen bitkilerin en çok fotosentez yaptığı dönemler. Bu dönemde ağaca yapılan bir kaplama bitkinin fotosentezini çok ciddi olumsuz etkileyecektir.
Gece donlarında (satıcıların palavraları haricinde) hiç bir faydası yok. Gece donları, soğuk hava akımının kondaktif-temas (conductive) etkisiyle olur. Bitki yüzeyinin ıslanmamasını sağlayan hidrofobik (ıslanmaz) kaolin kaplamasıyla bu tür donma etkisinin önemli ölçüde azaltıldığı belirlenmişse de, halihazırda piyasada satılan, Surround dahil kaolinlerin tümü hidrofilik (ıslanır) olduğundan gece donlarına etkisi tam tersi olur. Zira hidrofilik kaolin, tam tersine gecenin nemini de üstüne çekerek yaprakları ıslaklığını arttırır.
Bu konuda yaptığım bir deneyin fotoğraflarını bu yazıya koymuştum. Keşke videolarını çekseydim. Hiç bir şey kaplanmamış bir yüzey, kendi özellikleriyle suyun yüzeye yayılmasını belli ölçülerde engellerken, hidrofilik kaolin kaplanmış yüzeyde suyun yayılması gözle takip edilemeyecek kadar hızlı. Yapraklar üzerindeki böyle bir kaplama gecenin soğuk hava akımlarında ve soğuk çukurlarında temas yoluyla yapraklara yayılmış nemi hızla dondurarak ağacın dondan etkilenmesini arttırır.
|
Verdiğiniz değerli bilgiler için çok teşekkür ederim gerçekten teknik anlamda bu işlere kafa yoran merak eden araştıran insan sayısı çok az.Her türlü övgüyü hak ediyorsunuz.
Benimse bloğunuza tekrar yolumun düşmesinin sebebi ;Antalya koşullarında lambhass avokado çeşitini sera ve açık arazide denemeyi düşünüyorum ve bunu ultra sık dikim olmasada normalde Türkiye şartlarına göre oldukça sık sayılan bir seviyede yapmak istiyorum.Sera üzerinde gölge tozu (bir çeşit kaolin olmalı beyaz ve yağmur yağsa bile bir kaç seferde çıkmıyor) kullanacağım için yazın güneşin zararlı ışınlarından etkilenmeyecek kışın ise dışarda don olayı görülse bile serada herhangi problem yaşamayacak diye düşünüyorum çünkü lambhass çeşiti -2,8 dereceye kadar dayandığı bazı makalelerde görülüyor.Dışarda da bu seviyelere çok nadiren düşüyordur eskisine göre çok soğuk havalar geçmiyor artık.
Ancak işler dışarda değişiyor bazen 40 yılda da olsa kar bile yağabiliyor.İlk yıllarda bitkiyi içine alacak şekilde dört köşe şekilde kazıklar dikilerek etrafı koyu tülle çevrilerek dış etkenlerden korunuyor ancak ben bu tül içinde geçen süreyi minimum seviyede tutmak istiyorum çünkü bitki bu sürede yabancıların tabiriyle ayaklı gelişiyor.Bitki güneş almadığı için anaç kısmı özellikle çok hızlı büyüyor.Bir bakıyorsunuz anaç bitkinin boyunu yarılamış.Bu yüzden kışın böyle bir kaplama işe yarar diye yazınız ilgimi çekmişti ancak açıklamanızdan sonra gece donlarında bir işe yaramadığını öğrendim.
Aslında benim için daha önemli olan avokado fidanlarını yaz döneminde 45 C dereceleri geçen çok yüksek sıcaktan koruyacak çok iyi ve uzun süre kaplama yapacak sizin deneyini yaptığınız gibi bir madde.Kışı tülle örtülü bir şekilde atlatabiliriz sanırım ancak yazın bu şekilde devam etmeyeceğim.Avokadoların dikimini ise eylül ekim gibi yapmayı düşünüyorum ki bahara doğru ekimlerde kökler tam olarak gelişemediği için ve bir anda sıcak havaya geçiş yapacağı için sıcak havadan daha çok etkileneceğini düşünmem.Avokado diğer bazı meyve ağaçlarının aksine belki böyle meyveler başka vardır şu anda aklıma gelmedi gövdeside yaprakları gibi yeşil ve güneş ışınlarına çok hassas.Gövdeyide avokado ile çok uzun süre çalışmış bazı hocalar beyaz akrilik boya ile boyamayı öneriyorlar.Böyle bir kaplamayı kaolinle gövde kısmına uygulamak daha kolay gibi geldi bir anda

Bu madde ile ilgili bloğunuzdaki yazıyı daha dikkatli okuduktan sonra ve sanırım verdiğiniz bir ipucundan yararlanarak bir tahminde bulunmak istiyorum.Tahminimi size gönderiyorum.
Tekrar teşekkürler