Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TME05
Merhabalar,
Geçen hafta hazır satılan bokashi setlerinden birini alıp evde kompost üretimine başladım. Şimdi de laktobasil serumla yaprak gübresi, pestisit gibi sıvılar da üretmek istiyorum. Ayrıca bahçede de daha büyük ölçekli bokashi yapmak istediğimden elimdeki laktobasil serumunun yetmeyeceğini düşünüyorum. Aşağıdaki fotoğrafta görünen ve hazır satılan bu serumu pirinç suyu vb. işlemlerini yapmadan çoğaltabilir miyim?
Şimdiden yanıtlarınız için teşekkür ediyorum.
|
Resimlerini yayınladığınız şişeler ticari bir ürün. Ticari olarak satılan ve içinde LAB türü bakteri olduğu iddia edilen bir ürünün usülüne uygun ve içinde hangi tür ve hangi CFU miktarında organizma olduğunun da belli olması lazım. Başka bir anlatım ile "mikrobiyal gübre" sıfatıyla resmi tescilinin olması lazım. Aksi halde, içinde bakteri var diye böyle birşey satılamaz, satılıyorsa da ilgili mevzuatı aldatarak satılıyordur. Nitekim, LAB türleri ve fototropik bakteri içeren ticari ürünler de var ve organizmaların türleri ve miktarları bakımında tescil edilmişlerdir. Oysa resimlerini koyduğunuz şişe içeriğinin "pH düzenleyici" olduğu yazılı. Hiç bir organizma içermiyor olabilir. İçinde sıfır bakteri varsa da, patojen organizmalar varsa da hiç bir şey iddia edemezsiniz.
Sorunuza gelince. Resmini gösterdiğiniz şişelerden üretmeyi düşünmek yerine;
1. Doğru düzgün tescili olan ve tariflerine göre 1 litreden 20 litreye çoğaltma prosedürleri belli olan mikrobiyal tescilli bir ürün edinip ondan çoğaltmak mümkün,
2. Bu başlıkta anlatıldığı ve bir çok kişinin deneyip yaptığı gibi, pirinç yıkama suyunda (nişasta içeriğinden dolayı) bakteri toplayıp, süt ile LAB türlerini izole eden yöntemi kullanıp Lakto Serum yapabilirsiniz. Filipinli doğal tarım ustası Gil Carandang'ın tüm dünyaya öğrettiği ve dikkatli yapılırsa etkili bir yöntemdir.
Daha kestirme olsun isterseniz ve elinizde ev yapımı, kurulduktan sonra üstünden en az 15 gün geçmiş, üstü kef olmamış sağlıklı bir turşu varsa, bu turşunun suyundan melas içerikli bir besiyere aşılayarak istediğiniz kadar çoğaltabilirsiniz. Resmini gösterdiğiniz, içinde ne olduğu belirsiz şişedekine göre çok daha garantili olacağını rahatlıkla söyleyebilirim. 2.ci maddedeki yöntemlerle yapacağınız preperatta fototropik bakteri olmayacaktır ama pirinç suyu ile yapılanda, bakteri toplama aşamasını yaptığınız yerin özelliklerine göre muhtelif LAB türleri olacaktır. Turşu suyu ile aşıladığınızda ise büyük oranda Lactobacillus Plantarum bakterisi olacaktır (ki, en güçlü fermente edici LAB türüdür).