View Single Post
Eski 17-08-2022, 10:50   #15
Mesut Temiz
Moderatör

Mesut Temiz's Avatar

Giriş Tarihi: 30-05-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi CSA3 Mesajı Göster
Curumusse ne yapmalı peki ? Yarın yine bir saksidan çıkarıp incelemeyi düşünüyorum, yeni toprak da alacağım. Acaba dipleri nemli mi hala diye merak ediyorum toprağın, sulamadim bayadir öyle ama bir süredir hava aşırı nemliydi belki de hala toprak diplerde nemli kalmıştır. Bitki doktorluğu diye bir meslek niye yok ya, veteriner gibi bitkiler için de doktor olsa valla gotursek böyle o muydu bu muydu diye çözüm denerken bitkiler olup gidiyor valla.
Ben de kök kısmının çürüdüğünü ve çürümenin belli bir yüksekliğe kadar yayıldığını düşünüyorum resmi temel alarak...

Böyle bir durumda yapabileceğiniz şey, çürük kısımların yukarısından kestiğiniz dalları, çürük dokuyu tamamen ayıklayıp birkaç gün kuruttuktan sonra (kesik yüzeyin kuruyup kabuk bağlaması lazım; bu, topraktaki mikroorganizmaların bitkinin dokularına nüfuz edip onu çürütmesini engeller) yeniden uygun derinlikte toprağa dikip köklenmelerini sağlamaktır. Kendi adıma, o haldeki bir bitkinin bütün dallarını birer çelik olarak ayrı ayrı köklendirebilirim ve bunu çok kez de yaptım. Yani oldukça kolay bir şey... Önemli olan, sabırsız davranıp erken dikmemeniz... Birkaç gün, belki beş altı gün açıkta bırakın kurusunlar... Kurutmaya başlamadan önce kesik yüzeyleri toz tarçına batırırsanız sağlıklı bir şekilde köklenme şanslarını daha da arttırmış olursunuz... Sonra dilerseniz ayrı ayrı küçük saksılara, ya da tek bir saksıya çok sayıda olacak şekilde dikebilirsiniz...

Yalnız acele edin, o çürüme yukarı doğru yayılıyor şu anda ve gecikirseniz köklendirebilecek sağlam bir çeliğiniz kalmayabilir... Bol şans...

Mesut Temiz Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön