View Single Post
Eski 16-06-2022, 13:34   #238
junior
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 02-04-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Witan Mesajı Göster
Doğrulama için teşekkürler.

İpucu için teşekkürler, ancak bu dut (Morus Nigra) hakkında bazı iyi Almanca sayfalar da var.

Benim için daha önemli olan, yeni çeşitler satın almak veya takas etmek.

Evet bu videoyu biliyorum ve videoda gösterilen satıcıdan çeşitlerini de alıyorum. Pek çok iyi çeşidi var, şimdi bazıları da meyvelerin boyu 5 cm'den fazla.

Ne yazık ki, burada Almanya'daki meyve çeşitlerinin çoğu gerçekten çok küçük, bu yüzden yurtdışında daha iyi çeşitler arıyorum. Ancak bu arada, Alman satıcılardan temin edilebilecek çok iyi çeşitler de var.

Bu yüzden ekşi karadut (zaten sahibim) dışında başka çeşitler önerebilecek var mı diye sormak istedim. Özellikle büyük meyveler ve iyi tat ile?
Merhaba sevgili Witan. Evet aslında bizim ülkemiz dut için çok elverişlidir. Ama buradaki talihsizlik şudur. Dut günlük toplanıp yenebilir bir meyve olduğu için. Yola dayanmadığı ve raf ömrü olmadığı için ticari olarak yetiştirilmez. Çok güzel dut çeşitleri vardır ama bunlar kişisel bahçelerde evlerin az miktardaki ihtiyaçlarını karşılamak için yetiştirilir. Bir de bunun haricinde bazı çeşitler vardır bilinir ve aranır ve özellikle kurutmak için tercih edilir. Bazısı da pekmez yapımı için tercih edilir. Çünkü her duttan kurutma yapılmaz. Kurutma yapılacak dut öncelikle yüksek şeker barındırmalıdır. Ve ardından küçük çekirdekleri olmalıdır. Hatta çekirdekleri hiç olmayan çeşitler de vardır bizim burada. Onlar çok değerlidir ve onların kurusu adıyla beraber satılır mesela çekirdeksiz Erzincan dutu bunlara bir örnektir. Bunun gibi çok sayıda örnek mevcuttur. Merak ettiklerini çekinmeden sorabilirsin. İyi günler dilerim..

junior Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön