Fotoğraf için: http://www.agaclar.net/forum/1520299-post2.htm
Tohum Türü: Barbunya.
Tohum çeşit adı: Sırık barbunya (Kara barbunya).
Tohum kaç yıldır sizdedir: 3 yıldır.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Bolu, Göynük.
Tohumun geldiği yer: Çankırı/Şabanözü
Tohumu ilk paylaşan : Portorikolu
Kullanılan gübreler: Keçi gübresi, humik asit.
Kullanılan ilaçlar: Kullanılmadı.
Hasat yıl ve ayı: Eylül 2020
Yetiştirme zorluğu derecesi: Çok kolay.
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Fasulyelerle arasında yaklaşık 30 m mesafe vardı. Üç yıldır herhangi bir melezlenme emaresi görmedim.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Portorikolu'nunkiler 4-5 m boylanıyormuş. Benimkiler 2,5 metre kadar boylanıyor. Taze meyveleri toplandıkça yeni ürün veriyor. İklime bağlı olarak Ekim ayı ortalarına kadar ürün alınabilir. Bölgenizdeki son don tarihinden sonra doğrudan toprağa ekim yapabilirsiniz. Benim gibi sert iklimli bir yerdeyseniz, 10-15 gün daha sabretmekte fayda var.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Aslında 15-20 cm meyve tutuyormuş ve taneleri dolgun oluyormuş. Bende 10-12 cm uzunlukta meyveleri var. Kuru ve taze tüketiliyor. Bende taneler çok büyümedi. Hep taze tükettik. Kılçıksız ve lezzetli.