Konu: portorikolu
View Single Post
Eski 12-10-2017, 13:10   #2
portorikolu
Ağaçsever
 
portorikolu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-07-2017
Şehir: Ankara/Çankırı
Mesajlar: 30
Sırık Barbunya (Kara Barbunya)

Bitki türü: Sebze
Bitki ömrü: Tek yıllık
Tohum çeşit adı: Sırık Barbunya (Kara Barbunya)
Tohum kaç yıldır sizdedir: En az 15 yıl.
Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: Çankırı/Şabanözü, 1.080 mt rakım.
Size nereden geldi: Uzun yıllardır ektiğimiz tek barbunya türü. Köyde elden ele dolaşan bir tohum.
Tohumu ilk paylaşan: ...??...
Tohumun kökeni: ...??...
Kullanılan gübreler: Gübre kullanılmadı.
Kullanılan ilaçlar: İlaç da kullanılmadı.
Hasat yıl ve ayı: 2017 Eylül
Yetiştirme zorluğu derecesi: Kolay
Bitkiye özel izolasyon uygulaması: Bahçede her yıl sadece iki tür fasulye olur. Kuru fasulye (beyaz) ve bu sırık barbunya.
Bitki tipi ve gelişim durumu: Kullanılan desteğe göre ortalama 4-5 metre boy atar ve desteğe sarılır. Yeşil iken toplandıktan hemen sonra sulanırsa hemen yeniden ürün verir. İklime bağlı olarak Ekim ayı ortalarına kadar ürün alınabilir. Sırık veya iple desteklenmesi iyi olur. Tohumlar 1-2 saat ıslatılıp Nisan ayının 20'sinden sonra (iklime göre değişebilir zamanı) direkt tavlı toprağa ekilmelidir. Çıktıktan sonra bir kez çepin ister.
Meyvelerinin ayırt edici özellikleri: Ürünlerin uzunluğu ortalama 15-20 cm civarı ve içleri oldukça dolgun, kılçıksız, verimli bir çeşit. Hem taze hem de kuru tüketime uygundur. Biz yıllardır ekiyoruz ve özellikle fazla olduğunda ilçe pazarında ortalama dört liradan satıyoruz.

Genellikle kırmızı halde toplanan barbunya bizde alışkanlıktan olabilir taze olarak daha fazla tüketiliyor.


Tohum sınırlı olduğundan bu yıl paylaşım 30 kişi ile sınırlıdır.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen portorikolu : 30-10-2017 saat 17:54
portorikolu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön